Så reser vi i vinter – Resiabarometern är här!

Två gånger om året släpper Resia en trendrapport, Resiabarometern. I rapporten har vi gjort en undersökning på 1.200 privatpersoner, tittat på statistik och scannat trender om vart resorna går framöver.

Idag släpper vi vinterns Resiabaromtyer där vi kan se att Kanarieöarna toppar listan medan förra årets listetta Phuket har halkat ner ett kliv. Vi kan också se att det resmål som ökar snabbast just nu är Mexico.

Topp 10 destinationer
Förra årets placering i parentes.

1. Gran Canaria (5)
2. Teneriffa (2)
3. Phuket (1)
4. Hurghada (3)
5. Lanzarote (6)
6. Fuerteventura (7)
7. Mexiko (9)
8. Krabi (4)
9. Sharm El Sheik (8)
10. Kap Verde (10)

Tittar vi på andra typer av resor så ligger USA i topp när det gäller paketresor och för kryssningar är Förenade Arabemiraten hett. Vill man åka skidor i Sverige så är det Åre man ska åka till om man vill vara inne! Om vår panel reser utomlands i jul så vill de helst åka till Thailand och tolvslaget vill de helst fira in i New York.


På Times Square i New York vill vi  in det nya året!

Vi har också lista fem trender för vintern:
• Tydlig ökning för långresor. I hela Sverige syns ett tydligt mönster att fler svenskar väljer att resa till ställen som ligger lite längre bort. Destinationer som ökar är Mexiko, Dominikanska Republiken, USA, Gambia, Kenya och Aruba. I norra Sverige reser man längst – där är det betydligt fler charterresenärer som väljer destinationer långt bort än på andra ställen i Sverige.

• Fler söker alternativ till Kanarieöarna och Thailand. Fortfarande är det inga resmål som är i närheten av att locka till sig så många svenskar som Kanarieöarna och Thailand gör under vinterhalvåret. Men det är tydligt att allt fler provar andra alternativ. Mexiko klättrar snabbast, och bokningarna dit har ökat med omkring 50 procent jämfört med förra året.

• Januari och februari är nya semestermånader. En tydlig trend är att svenskarna delar upp sin semester och sprider ut den över fler tillfällen under året. Fler tar ut semester i januari och februari idag än för tio år sedan, enligt statistik från statistiska centralbyrån. Samtidigt minskar semesteruttagen under den klassiska industrisemestern i juli.

• Berlin hetaste storstaden. Trenden att dela upp semestern på flera, kortare tillfällen syns också i det ökade intresset för weekendresor den här hösten och vintern. Allra mest är det klassiska weekendstäder som London, New York och Barcelona som lockar. Men årets raket heter Berlin, som tar sig rakt in på en sjätte plats i vinterns bokningar av reguljärflyg.

• Ökat intresse för spa. Svenskarna fortsätter att söka både själslig och kroppslig njutning och avkoppling i olika former av spabehandlingar. Det ökande intresset syns både här hemma på svenska spahotell, men också i valet av hotell på charterresan utomlands är det allt fler resenärer som värderar tillgången till spa på hotellet högt.

Vill du se hela rapporten i vårt pressrum på Mynewsdesk så klicka här.

Betygsätt inlägget:
Så reser vi i vinter – Resiabarometern är här!
Kategori: Reserapporter
Taggar:

3 Responses to Så reser vi i vinter – Resiabarometern är här!
 1. Inger Borg Svara

  Ja har då alltid älskat Gran Canaria. När solen går ner bakom bergen det är så vackert. Och att hyra en bil och åka runt det är ett tips. Många tror ju att Gran Canaria bara är stränder med hotell och basarer.. Men uppe i bergen där kan man hitta underbara vyer och att besöka Terror och gå in i kyrkan där har alltid för mig varit som balsam för själen. Ja sen ska man inte glömma storstaden Las Palmas med massor av fin shopping. Där har jag handlat väskor och mycket annat som är mig kärt. Nu blir jag sugen på att åka dit.

  Kram från Inger

  • Hallin Svara

   Inger Borg: Du har så rätt. Den som bara åker till Gran Canaria och stannar på södra sidan har inte sett Gran Canaria. Terror har jag också varit i och det är en väldigt vacker by uppe i bergen. Bra tips!!

 2. [...] några dagar sedan skrev jag om vår trendrapport, Resiabarometern. Där listar vi bl a fem av vinterns ... blogg.resia.se/2012/10/23/selma-spa-sunne

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.