Helena gästbloggar: Shoppa, ät gott och roa dig i Reykjavik

Helena från bloggen Freedomtravel.se gästar Resfeberbloggen och delar med sig av sina tips om Island. Trevlig läsning!

Vy över Reykjavik

Island har bara drygt 300 000 invånare. Till ytan är landet lite större än Sydkorea, som nästan har 49 miljoner invånare(!) Med andra ord en mycket liten befolkning på en mycket stor yta!
Att Islands natur är fascinerande vet de flesta av oss: enorma glaciärer, svavelosande heta källor och aktiva vulkaner som sprider förödande askmoln över Europa. Trots detta är det inte naturen som fascinerar mig mest, utan människorna. 300 000 invånare motsvarar befolkningen på Bahamas eller i Malmö, och att Reykjavik är en liten huvudstad förstår man när man tittar på höjden på husen. När man besöker butiker och restauranger upplevs Reykjavik däremot som en huvudstad bland huvudstäder. Det här är en stad som har något att erbjuda!

SHOPPING I REYKJAVIK

Butiksfasad Reykjavik

Shoppingen i centrala Reykjavik är koncentrerad till en enda gata: Laugavegur (uttalas ”Löigavegur”). Här finns en del riktiga turistbutiker som säljer stickade tröjor, mjukislunnefåglar och T-shirts där det står ”Ég hef ekki hugmynd um hvað stendur á þessum bol” (Jag har ingen aning om vad som står på den här T-shirten). Men framför allt ligger här små butiker som säljer designade kläder, smycken och skor. Island må vara ett litet land, men när det gäller fashion ligger de lika långt framme som vilket övrigt land i Europa som helst. Med stor kreativitet blandas inhemska material, som ull, skinn och lava, med de senaste modetrenderna. Och resultatet blir spännande!
Får man inte nog av shopping finns det också två stora shoppinggallerior, där internationella kedjor varvas med mindre butiker. Bland annat finns här ett ganska stort utbud av kläder för outdoor-aktiviteter. Till ”Kringlan” och ”Smáralind” tar man sig enkelt med buss från centrala Reykjavik.

RESTAURANGER I REYKJAVIK
När det kommer till restauranger överraskar Reykjavik! Här kan man få fisk och skaldjur av absolut högsta klass, samtidigt som det finns möjlighet att smaka specialiteter som valkött och lunnefågel.
En av de allra bästa restaurangerna i stan heter ”Fish Market” och ligger i ett vackert gult hus i centrala stan. Restaurangen drivs av kändiskocken Hrefna Rósa Sætran, som har beskrivits som Islands motsvarighet till Jamie Oliver. Här serveras i första hand fisk, med inspiration från det asiatiska köket. Missa inte avsmakningsmenyn! För en femhundring får du nio små och helt magiska maträtter.
En annan bra restaurang med betoning på fiskMaträtt Fish Company, Island är ”Fish Company”. Här kan du bland avsmakningsmenyerna välja att resa Reykjavik runt, Island runt eller världen runt och prova smakkombinationer som du inte ens trodde var möjliga. Gör exempelvis en avstickare till Tahiti för en marinerad tonfisk med ananassallad och vaniljsås.
Tapas på Tapas House, IslandSlutligen måste vi nämna ”Tapas House” som ligger charmigt nere i den gamla hamnen. Här finns färdiga tapasmenyer på isländska råvaror. Vad sägs till exempel om tapas på rökt lamm, torsk eller den isländska yoghurtprodukten skýr?

NATTLIV I REYKJAVIK
Reykjavik har länge varit känt för sitt pulserande nattliv, men vänta dig inte att se tjockt med folk på stan vid 9-tiden en fredag- eller lördagkväll. I Reykjavik går man ut sent, och en av anledningarna kan vara att alkoholen är dyr på Island. Många människor förfestar hemma innan de ger sig ut i nattlivet.
Det är ingen idé att leta efter the place. I Reykjavik är det inte ett ställe som gäller. Istället förvandlas hela centrala stan till en nattklubb, där varje restaurang och café med självaktning bidrar med sitt lilla dansgolv. Även ställen som i normala fall erbjuder tvättomater, säljer böcker eller ordnar konstutställningar kan plötsligt transformeras till nattklubbar. Och det positiva är att ingen tar inträde! Man kan alltså lugnt strosa upp och ner längs gatorna och glida in och ut mellan ställena precis som man behagar. Några av de mer populära ställena stavas ”Austur”, ”Thorvaldsen Bar” och ”Vegamót”.

TIPS INFÖR RESAN
Man kan resa till Reykjavik alla tider på året, men klimatet är mildast och mest behagligt på sommaren. Det kan alltid blåsa hårt och regna eller snöa, varför varma och vindtäta kläder är ett måste!
Island var tidigare ett dyrt land, men efter den ekonomiska krisen för några år sedan sjönk priserna avsevärt. Idag känns priserna på mat och utflykter humana. Den isländska regeringen har dock föreslagit en momshöjning på just hotell, restauranger och turistattraktioner, så det finns en risk att priserna höjs igen.
Det går lätt att roa sig i Reykjavik några dagar, men om du stannar längre är ett tips att åka på olika utflykter för att uppleva mer av landet och naturen. Exempel på utflykter som ordnas från Reykjavik är ridturer, bussturer till gejsrar och vattenfall och turer till Blå Lagunen, det stora geotermiska badet. Att boka turer på plats är enkelt och nästan alla arrangörer hämtar och lämnar direkt vid hotellen. Till och med flygbussen kör dig ända fram till ditt hotell, och hämtar dig utanför den dag det är dags att lämna landet igen!

Gästbloggare: Helena Bergström
Blogg: www.freedomtravel.se

Boka flyg och hotell till Reykjavik

Boka flyg till Reykjavik

Boka hotell i Reykjavik

Boka weekend till Reykjavik

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.