Från bokmässan i Göteborg

I fredags besökte jag en av Göteborgs mest populära mässor, bokmässan. Under fyra dagar så samlas mängder med författare som ger intervjuer och signerar böcker. Under samtliga dagar så har de även ett gediget seminarieprogram med många intressanta föredrag.

Mitt uppdrag var att hitta intressata böcker, inte reseguider i traditionell mening, utan böcker som utspelar sig i andra länder och som är intressanta.

Mitt första besök var på Laurella & Wallin Förlag som ger ut böcker de kallar för skön reselitteratur. Hittills har man gett ut fem böcker i serien men fler kommer. Böckerna är i ett behändigt och härligt format på cirka 150 sidor. Jag har hittills läst två av böckerna i serien, Rom och floden som delar staden samt Palermo är en lök. På mitt sängbord ligger Venedig är en fisk och Florens fyra årstider och väntar på att läsas.

På mässan träffade jag författaren Elisabeth Olin som har skrivit Neapel, skönheten och döden. Jag fick med mig ett exemplar och det ska verkligen bli kul att läsa då jag tror att många har fördomar om Neapel att den är lite farlig och inte så mycket att se?! Elisabeth har lovart mig en intervju samt några exemplar att lotta ut. Håll utkik längre fram!


Anne Laurella som driver förlaget och författaren Elisabeth Olin till Neapel, skönheten och döden.

För några dagar sedan skrev jag om böcker från Sydafrika. Jag började då med den fina boken Kap till Kairo. Författarna Görrel Asplund och Andreas Karlsson hade kört in på mässan med sin Landrover som de körde från Kap till Kap. Det var intressant att se hur de faktiskt bodde och levde under sin långa resa. Jag fick med mig tre exemplar av boken som inom kort kommer att lottas ut här i bloggen!


Görrel Asplund berättar om boken Kap till Kairo – Anteckningar längs vägen!

För att hitta ntressanta författare så gick jag ifrån de större montrarna i mitten och drog mig ut på kanterna där montrarna är mindre. Där träffade jag författaren Staffan Nordstrand. Staffan hade arbetat som företagsledare i många år då han började som ansvarig för ett byggprojekt i Thailand. Där kom han i kontakt med personer som berättade historier om sina liv vilket fick Staffan att börja skriva boken, Under floden som är en roman baserad på verkliga händelser. Boken handlar om fjortonåriga Prim som går från sin fattiga hemby till ”uppfostringsbordeller” i norra Thailand till Phuket. Bakom turistparadisets fasad finns en grym värld av trafficking och tvåbngsprostitution. Det är första boken i en trilogi, den andra, Samnang, Tiggarpojken är precis utgiven och den första finns som pocket. Jag fick ett exemplar med mig av första boken, Under floden, och återkommer här i bloggen med en recension.


Staffan Nordstrand signerade böcker i montern.

Till sist stannade jag länge i Leopard Förlags monter. Där var det flera titlar som intresserade mig. Flera skönlitterära böcker och biografier men nu var det böcker med resetema jag var ute efter! Fastnade för Route 66 som är skriven av journalisten Peter Kadhammar. Med John Steinbecks bok, Vredens druvor, reste han samma väg som familjen Joad gjorde. Han gör små nedslag i småstäderna och pratar med folk på bensinmackar, bilverkstäder, härbärgen och soppköer.


Route 66 hos Leopard Förlag.

 

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.