Sydafrika – till sist

Vilken härlig månad det har varit! Det känns nästan som jag befunnit mig på plats och direktrapporterat! Jag hoppas att ni som läst har tyckt att det varit lika intressant som jag har gjort. Jag har pratat med flera säljare som har hjälpt mig med tips och alla har träffat kunder som de har hjälpt till med att boka resan för som har kommit tillbaka och berättat att den här resan var den bästa i deras liv!

Det är ingen hemlighet att seder och bruk varierar från land till land så till sist vill jag ge er några tips som är hämtade från boken Världens Etikett.

Möten och hur man hälsar
Äldre presenteras ofta först. Hälsa på alla med fast handslag och håll god ögonkontakt. Det ”afrikanska handslaget”, som går ut på att man tar om den andra personens tumme med sin fria hand, används mellan svrta personer eller mellan en svart och en vit person, men inte mellan två vita personer. De svarta i Sydafrika är informella och avslappnade när de hälsar och de kanske frågar dig om din resa eller om din familj. Om en person stödjer sin arm när han skakar hand med dig är detta ett sätt att visa att han är medveten om att du har en högre social ställning. Även om människor verkar avslappnade är Sydafrika ett formellt land och människor är mycket etikettmedvetna. Till exempel är det viktigt att ställa sig upp när en kvinna eller en äldre person kommer in i rummet.

Mat och dryck
Matvanorna påminner om dem i Västeuropa, även om det kan förekomma etniska skillnader ute på landsbygden. I vissa områden äter man med sked eller med fingrarna. Det är ovanligt att man äter ute på gatan. Om du blir bjuden på middag till ett sydafrikanskt hem, betyder detta vanligtvis att din familj också är inkluderad i inbjudan.

Ute på stan
Peka inte på någon samtidigt som du viftar med pekfingret; detta tolkas som en personlig utmaning. Det anses oartigt att tala samtidigt som du har händerna i fickorna. Av tradtion går afrikanska män före kvinnor genom dörröppningar.

Kläder
Män bör klä upp sig i kavaj och slips när de äter middag på restaurang eller hemma hos någon. För kvinnor är kjol och klänningar normen, men det börjar sakta ändras. Sjalar är populära accessoarer. Ute på landsbygden bör kvinnor undvika att ha på sig ärmlösa kläder, alltför urringat eller på andra sätt utmanande kläder.

Dricks
Servitörer har låga löner, så ge åtminstone 10 procent i dricks om inte servicen är dålig.

2 Responses to Sydafrika – till sist
  1. Kurt Eriksson Svara

    Tack för en bra reseskildring om Sydafrika

    • Hallin Svara

      Kurt eriksson: Vad kul att du har uppskattat inläggen. Det har varit fantastiskt kul att skriva!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.