Johanna gästbloggar: Saluti Dalla Sicilia Bedda – Hälsningar från vackra Sicilien

Sicilien. En destination som börjar få mer uppmärksamhet, men förblir fortfarande mystisk och med ett namn som får många att tänka på maffian, olivoljor och en aktiv vulkan, Etna, som förutspåtts ett utbrott när som helst.

Vulkanen Etna Sicilien

Denna vackra men stängda ö, där tiden stått still trots omvärldens globalisering och undgått den värsta krisen tack vare sitt lokala system.
Denna vackra Sicilia Bedda rik på jordbruk, olja, gas, kultur och historia där du kan åka skidor på Etna och blicka ner till de långa sandstränderna söder om Catania. Låter som en dröm. O ja, en dröm för många att bo eller att besöka.
Om Sicilien finns mycket skrivet utspritt i tusentals webbsidor, bloggar, artiklar och oftast med samma budskap. Reseguiderna har oftast samma information om samma kyrkor och moment att besöka. Men Sicilien består av så mycket mer.

Sicilianare är mycket gästvänliga. De har den typiska öbo mentaliteten. Lite lättare, lite enklare, lite mer slutna och har kunnat bevara sin egen kultur och tradition.
På Sicilien talas det sicilianska, ett språk olik italienska. Den läggs under dialekt, men passar bättre att kallas ett språk. Sicilianare förstår och talar italienska, men en norditalienare förstår inte sicilianska. Språket är en blandning mellan arabiska, franska, spanska och italienska. Detta språk ändras även i regionerna, där språket nu kan kallas för dialekter. Ett ord i Palermo kan betyda något helt annat i Catania och även uttalas annorlunda.

Starnd Sicilien

Det är lugnt på ön, som turist kan du känna dig både trygg och välkommen. Som besökare ska du självklart ha sunt förnuft och inte söka till utsatta områden, men har aldrig hört om överfall eller andra typiska gatuvåldsbrott mot turister. Som kvinna får du ofta höra Hej, vackra du! Kan jag få ditt nummer? Men mer än såhär blir det inte. Ta det som en komplimang än annat.

Vulkanen Etna

Att tänka på när du reser till Sicilien:
• För att visa respekt mot befolkningen undvik att fråga om maffian. Sicilianarna vill gärna lämna detta ämne åt historien. Det finns mycket information om detta fenomen om nyfikenheten slår till, bl.a. hos bokhandlare, turistinformationer och framförallt internet. Det är dock helt ok att t.ex. köpa den vita klassiska hatten med svarta bandet, muggar med Gudfadern osv.
• När du tar reda på information, t.ex. bussar, tåg, hyrbil m.m. fråga alltid fler så du får korrekt information. De flesta städerna har en turistinformation, oftast vid järnvägsstationerna eller Piazza Duomo. Alla städer och byar har en central plats och det är vid stans viktigaste kyrka där torget oftast heter Piazza Duomo.
• Sicilien är en matrik ö. Sök dig utanför turiststråken, det räcker oftast med ett par gator bort från huvudgatorna. Frågar du om råd, så rekommenderar personen oftast en restaurang som dennes vän äger. Undvik restauranger som ser typiska ut med rödrutiga dukar. Våga välja annat. Ett generellt tips är att undvika restauranger som erbjuder ”Menu Turistico” och leta efter restauranger som är märkta Trattoria eller Cucina Tipica. Be gärna servitören eller ägaren välja mat åt dig. Be om vin från en liten lokal vingård, det ger dig en bättre kvalite’ till samma priser. De största druvorna är Nero d’Avola, rött vin och Chardonnay, vitt vin. Grundregel är att äta fisk vid hamnstäder och kött i bergsstäder. På Sicilien äts efter säsong. Det som aldrig saknas på Sicilien är mat.Marknad Sicilien
• Ha alltid kontanter. Inte mycket, men ta ut regelbundet. På Sicilien betalas det mesta kontant.
• Infrastrukturen är bra på Sicilien, det krävs bara lite mer planering.
• Se till att komma till resmålet under dagtid om du inte har boende bokat innan. Du har då möjlighet att söka alternativ eftersom du inte har en stress som kan leda till onödigt höga priser.
• Helt ofarligt att köpa mat, frukt och grönt, dryck m.m. av gatuförsäljarna. De som säljer från små lastbilar, skåpbilar eller Ape, (en liten bil med ett flak för en person och får köra max 50km/h), är för det mesta hederliga säljare.
• Håll inte eller rör aldrig andras saker. Allemansrätten gäller inte här.
• Polisen är vänlig och kommer när du ringer. Sjukvården är mycket bra. Bli inte stressad av deras hetsiga sätt att kommunicera. Det är öns stil. Stå på dig! Bli inte rädd.
• Tänk på att Sicilien är indelat i regioner och förändras därefter. Catania är en livlig stad, öppen dygnet runt. Medan Palermo är en mer stängd stad där livet dör ut efter 22:00. Liknande skillnader syns i arkitektur, landskap, ordning, mat, öppettider, trafiken osv.
• Sicilien är egentligen en rik ö oavsett vad som skrivs, så gör som lokalborna; klä dig diskret, ha inte plånboken i byxfickan och lämna smycken hemma. Då är det ingen som söker sig till er pga av falska motiv. Det syns direkt vilka som är turister bl.a. att de har väskan på framsidan av kroppen hårt hållen, går på trottoaren och ber om ursäkt.
• Våga pruta.
• Köken i restaurangerna öppnar kring kl. 20:00 och stänger när sista gästen gått. På dagarna finns Tavola Calda (små pizzor, calzone, risbollar) i alla caféer. I Catania och Palermo finns många gatukök.
• Var alltid ute i god tid eftersom t.ex. tidtabellen kan vara olika beroende var du letar, säkrast är att leta på internet och ringa.
• På Sicilien existerar den s.k. spanska siestan. Här heter det bara lunchpaus. Butikerna är stängda generellt mellan 13:30 – 16:30. Flesta städer praktiserar även söndagsstängt och stängt under måndagsförmiddagen.
• De flesta talar inte engelska, men ingen fara. De vill förstå dig.

Enkla tips för en första resa till Sicilien samt följa de generella råden som ges för varje utlandsresa.

* Bedda (Sicilianska) = Bella (Italienska) = Vackra/Vacker

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Boka flyg och hotell till Sicilien

Boka hotell i Sicilien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.