Sydafrikanska viner

För några dagar sedan skrev jag om vingårdar i Sydafrika och idag har jag tittat närmare på vinet som de producerar.

Sydafrika ligger på 10-topplistan över världens största vinproducerande länder. Det är framförallt på senare år som landets vinproduktion har vuxit och exporterat viner trots att man har en lång historia som vinproducenter. Det var i samband med att apartheid upphörde som man också hävde beslutet om sanktioner för export till andra länder.


Kenneth Svensson på Systembolaget i Nordstan, Göteborg lär mig mer om sydafrikanska viner.

Sydafrikas viner
För att lära mig mer om Sydafrikas viner har jag besökt Systembolaget, Nordstan i Göteborg. Där träffade jag Kenneth Svensson som lärde mig mer om Sydafrikas druvor samt vilka viner som passar till olika maträtter.

Kenneth berättar att vinproduktionen i Sydafrika framförallt sker i området runt Kapstaden, Western Cape. Trots att det är ett ganska så koncentrerat område så är varje vingårds viner unika tack vara vädret som råder i Sydafrika. Här är inte samma jämna värme som man upplever i södra Europa utan här kan det variera med kraftig blåst och starka vindar från havet som ger druvorna en specifik karaktär. Dessutom kan allt fler vingårdar i Sydafrika märka sina flaskor med Fairtrade, något som uppskattas av oss svenskar.

Pinotage är från början en fransk druva som nu har blivit Sydafrikas alldeles egna blå druva. Druvan är en korsning av druvorna Pinot Noir och Cinsaut. Men det odlas även andra blå druvor i Sydafrika bl a Cabernet Sauvignon och Shiraz. Den vita druvan Chenin Blanc är en fransk druva men i Sydafrika kallas den Steen och är mycket populär. Generellt kan sägas om Sydafrikas viner är att de inte är så sträva i sin karaktär vilket vi svenskar brukar uppskatta. Detta beror dels på deras något varmare klimat men också vindarna som beskrivs ovan.

Kenneth beskrev även vad Systembolagets beskrivande texter kan betyda med tanke på vinets olika smaktyper. Om t ex vinet är lagrat på fat beskrivs det ofta med en fylligare karaktär och strävhet medan ett lättare vin beskrivs som ren, fräsch med ungdomlig smak.

Vilket druva passar till vilken rätt?
Om det är grillat kött som står på menyn så passar vinerna gjorda på fylliga viner gjorda på blå druvor som är en aning rökiga i smaken. Är det däremot väldigt kryddstarkt rekommenderar Kenneth istället viner som är gjorda på vita druvor med viss sötma.

För grillad fisk med mycket smak t ex lax och svärdfisk passar ett fylligare vitt vin som är lagrat på ekfat t ex chardonnaydruvan. Om det däremot är en lättare sallad med kalla såser kan ett ungdomligare vin med en mix av Sauvignon Blanc och Chenin Blanc som inte är lagrat på ekfat passa.

Har du själv något vin från Sydafrika som du vill rekommendera så lämna gärna en kommentar!

2 Responses to Sydafrikanska viner
  1. Freedomtravel Svara

    Tack för intressant läsning om sydafrikanska viner! Vi har funderat på att ordna en sydafrikansk vinprovning hemma, men vet inte riktigt vad vi ska servera för mat i så fall…

    • Hallin Svara

      Freedomtravel: Vad kul att du gillade intervjun med Kenneth. Jag tycker ni kan fråga på Systembolaget. Tyvärr kunde inte Kenneth här i bloggen dela med sig av några speciella vintips men i butiken finns det mycket bra hjälp att få.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.