Sydafrika – Rovos Rail

Inger Bergermo (f.d. anställd)Resia i Stenungsund har arrangerat inte mindre än elva resor till Sydafrika. På två av dem har en resa med Rovos Rail ingått. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.


Inger i den fantastiska restaurangvagnen på Rovos Rail.

Rovos Rail eller The Pride of Africa som det också kallas är förmodligen världens lyxigaste tågresa. Rohan Voss har sedan starten 1989 lyckats skapa ett fantastiskt sätt att se och uppleva de mest spektakulära destinationerna i södra Afrika. Han har köpt upp gamla tåg som han renoverar till lyxiga tåg som vi som turister kan resa med och njuta av. En gång per år kan man faktiskt resa med tåget ända från Kapstaden till Kairo eller till Swakopmund i Namibia. Fyra gånger per år från Kapstaden till Dar es Salam i Tanzania via Victoriafallen.

Rovos hemmastation är Pretoria och härifrån kan man resa med avgångar flera gånger per månad antigen till Victoria Falls, Kapstaden och Durban eller tvärt om. Tåget bär prägel av gammal tid ungefär som Orientexpressen. Alla vagnar är renoverade till ursprungsskick. Den äldsta matsalsvagnen är helt fantastisk och från 1924. Man kan verkligen känna fläktarna från 20-talet och föreställa sig Clark Gable i smoking och Mae West i plymer komma gående i vagnen. Maten är förstaklass så även de viner som serveras. Alla måltider och all dricka ingår i priset. Borden är dukade med vita dukar, silver och kristallglasen står på rad. Servicen är förstås helt i topp.


Även stationen i Pretoria är ombyggd. Bild lånad från hemsidan.


Rovos Rail till Victoriafallen. Bild lånad från hemsidan.


Tågvagnarna är ombyggda till en fantastisk interiör. Bild lånad från hemsidan.

Det finns tre olika kabintyper att välja bland, den enklaste är Pullman Suite som är den minsta och har det lägsta priset. Deluxe, som har en bred dubbelsäng och lite mera plats kostar lite mer men kan vara värt för att den extra lyxen. Den allra lyxigaste och största heter heter Royal Suite men kostar därefter. Med tanke på vad man får för pengarna upplever jag att det är ett prisvärt sätt att upptäcka landet på.

Det är en fantastisk upplevelse att sitta i den öppna vagnen längst bak i tågsettet och sakteliga förflytta sig genom den afrikanska naturen. Här och där görs stopp för utflykter eller en safari de gånger man åker genom safariområden.

Jag har själv haft nöjet att resa med Rovos Rail två gånger. Senaste gången var från Pretoria till Victoria Falls. Vi åkte genom Botswana och stora delar av Zimbabwe till Livingstone och gränsen till Zambia. Den bästa tiden att se fallen är att resa i januari-april då värmen inte är för tryckande och det är mycket vatten i fallen. Reser man i oktober-december är det så gott som torrt och Sambezi är på sin lägsta vattennivå.

Att resa med Rovos Rail är en underbar upplevelse som jag definitivt kommer att göra igen!

Om du har valt en rundresa med Jambo Tours så är det inga problem att skräddarsy och lägga till en av Rovos Rail fantastiska resor. Kontakta gärna Inger om du är intresserad och vill veta mer.

5 Responses to Sydafrika – Rovos Rail
 1. Inger Borg Svara

  Har skickat in mitt bidrag i tävlingen att vinna en resa till sydafrika. Min bästa vän skulle rest hit. det var så gott som klart med resan. Tyvärr fick min väninna inte uppleva denna resa. Hon är i himlen nu och jag tror hon har det bra.
  Tänk att få se alla dessa sevärdheter. Mest att se alla djuren men också att få se vingårdarna det vore en höjdare.
  Tack för dom fina bloggarna jag läser alla.

  Inger

  • Hallin Svara

   Inger: Då håller jag tummarna! Men så fruktansvärt. Jag hoppas verkligen du var först med att hitta biljetterna Inger. Så kul at du gillar inläggen. Det är så roligt at skriva så det känns som jag är på plats : )

 2. [...] sist vill Inger tipsa om en helt fantastisk resa med Rovos Rail som vi tidigare skrivit om. Rovos Rail ... blogg.resia.se/2012/09/26/sydafrika-golf
 3. www.gardensofplenty.com Svara

  So pleased to have stumbled upon this thoughtful article. I really happy to leave my own reflections and will be very pleased to read what others have to say.

 4. MINDY WAYZE Svara

  I very much appreciated, having the chance to reflect upon, what you had to say here and, I’ll be pleased to read what other people wish to express. Good information to read here – thanks! This was an insightful item, that I enjoyed reading.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.