Vaccinationer vid utlandsresan

Imorgon kommer vi att ha en frågestund på vår Facebooksida mellan 12.30-14.30 där du kan ställa frågor till Karin Öiestad som arbetar som vaccinationssköterska på Säröledens Familjeläkare.

Här tipsar Karin om vad du bör tänka på när du ska ut och resa:
Säröledens Familjeläkare är en vårdcentral som även jobbar med reserådgivning och resemedicin. Vi tycker det är roligt att få träffa personer som åker på alla möjliga resor ut i världen.

Vilka vacciner och rådgivning du kan behöva beror dels på vart du ska resa, hur du ska resa och hur länge du ska vara borta. Det är därför viktigt att din resekonsultation blir riktad till just dina individuella behov. Vår ambition nedan är att ge en allmän information vad man kan behöva tänka på när man är på resa.

Ta med myggmedel!
Myggor kan sprida sjukdomar och du bör alltid undvika att få myggbett. Det gör du effektivast genom att ha myggmedel och myggnät alternativt aircondition på ditt boende. Vi tycker det är klokt att ha med sig myggmedel hemifrån så du har det till hands redan första kvällen. Om du får feber och/eller frossa efter att ha blivit myggbiten ska du söka sjukvård. Det är även viktigt att tänka på detta när du kommer hem då vissa sjukdomar kan uppträda flera månader efter du blivit myggbiten.

Undvik turistdiarrée
Turistdiarrée är tråkigt att få på resan och för att undvika detta kan du tänka på att dricka buteljerat vatten, tvätta händerna innan matintag och gärna äta tillagad mat. Dukoral är ett koleravaccin som till viss del skyddar turistdiarrée. 

Om du blir biten av ett djur
Rabies förekommer fortfarande i en del länder men kräver inte alltid att man vaccinerar sig innan resan. Skulle du bli biten av ett djur är det viktigt att skölja rikligt i rinnande vatten under minst 20 minuter och inom 24 timmar bör du kontakta sjukvård för att få vaccin i efterhand.

Titta över grundskyddet
Det kan vara klokt att titta över ditt grundskydd inför resan vad gäller stelkramp, difteri och mässling.

Var ute i god tid!
Kontakta alltid din vaccinationscentral i god tid innan avresa då vissa vacciner behöver ges vid upprepande tillfällen.

Sydafrika är månadens resmål
För Sydafrika som är månadens resemål hos Resia är det viktigt att kolla över behovet av Gula febern. Det kan vara en obligatorisk vaccination om du anländer från vissa länder i Afrika eller från Sydamerika. Vad det gäller Malaria kan det i vissa fall vara aktuellt med Malariaprofylax om du skall vistas flera nätter i Krugerparken eller på landsbygd under månaderna oktober till maj. Hepatit A-skydd rekommenderar vi alltid för resor till Sydafrika. Övriga vacciner och hälsoråd som kan vara aktuella är beroende på hur just din resa är planerad.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.