Sydafrika – Österut från Kapstaden – Garden Route

Lika torrt som det är i Sydafrikas nordvästra delar lika frodigt är landskapet i södra Sydafrika. Den allra vackraste vägen att köra är Garden Route som sträcker sig från Mossel Bay i väster till Stormsrivier i öster.

Men den vackra resan börjar redan när du kör österut från Kapstaden. Välj den vackra väg R44 som går utefter klipporna. Det första stoppet är i Hermanus som WWF har utsett till den bästa valskådningsplatsen i världen. Den allra bästa tiden att se valarna är under oktober då valbeståndet är som störst. Under perioden dec-mars/april har valarna dragit till kallare platser.

Härifrån kan du köra vidare ner till Cape Agulhas. I området finns även en nationalpark. Egentligen inte så mycket att se om du inte önskar ha varit på Afrikas sydligaste udde! Annars är det upp på N2:an igen för att åka vidare till Mossel Bay där Garden Route startar.

Strutsfarmar och droppstensgrottor
Inte långt från Mossel Bay vid George tar du av mot Oudtshoorn där det finns flera strutsfarmar. Här kan du få prova på att rida på världens största fågel eller varför inte ta en lunch och prova struts? I oomårdet ligger även de kända Cango Caves som är världens största droppstensgrotta. Det är en spännande tur nere i grottrummen där man se fascinerande stalaktiter, stalagmiter och droppstensformationer. Turen i grottan tar cirka 1 timma. Då det är många trappsteg att gå nerför så bör man ha reltivt god kondition. Inträdet och guidad rundtur kostar R75. Här kan du läsa mer.


Besök världens största droppstensgrotta.

Knysna och Feder Bed
Tillbaka ner på N2 igen och vidare mot Knysna som är en otroligt mysig stad som ligger längst in i en lagun. Här finns ett väldigt trevligt waterfront där man gärna kan slå sig ner för att äta lunch. Härifrån kan du ta båten ut till ön Feder Bed där det finns en vacker nationalpark. Här kör man en tur i 4-hjulsdrivna jeepar mot toppen där man får en hisnande utsikt. Man vandrar ner genom blommande proteor i en urskog ner till restauranger som ligger vid vattenkanten o0ch som skuggas av Yellow Three-träden.


Knysna ligger fint i en lagun.


Kanske en paus vid en av stränderna vid Indiska Oceanen.

Höga vågor, ”Rivieran” och bungyjump!
Därefter kan du stanna till vid Plettenberg som är södra Afrikas Riviera. Likt Cannes i Frankrike så är det här miljonbostäderna ligger och de rika sydafrikanerna har sin sommarbostad. Sedan åker vi vidare till Tsitsikamma som betyder mycket vatten på zulu. Du kör av vägen ner mot vattnet till nationalparken och möts av otroligt höga träd. Klippformationerna här gör att vågorna alltid är gigantiska som ger ett mäktigt möte med havet. Ytterligare en bit österut ligger Stormsrivier där den som vågra kan slänga sig ut i världens högsta bungyjump eller porva andra adrenalinhöjande aktiviteter. Om man kommer hit under deras vår (oktober-november) så blommar kallorna vackert i vägkanten.


Mäktigt vid Tsitsikammas nationalpark.

Port Elizabeth och Safari
Här är den officiella ”Garden Route” slut men man kan köra vidare på N2 för att komma till Port Elizabeth som är en större turistort med både större och mindre hotell med ett stort utbud. Om du fortsätter norrut några mil härifrån så kommer du till områden där det finns flera fina och viltreservat. Ett som är prisvärt där du bor fantastiskt bra är Shamwari. Ett annat är Kwandve där du själv får köra ion med din egna bil. Stanna gärna några nätter här för att evrkligen få uppleva safari.


Elefanter på Shamwari Game Reserve. Bild lånad från hemsidan.

3 Responses to Sydafrika – Österut från Kapstaden – Garden Route
 1. Marie Svara

  Hade vi gjort om vår sydafrikaresa, så hade vi bokat in en natt i Tsitsikamma och vandrat mer än de kortaste lederna. Det var en magnifik plats. Ett annat oerhört vackert ställe längsGarden route är Nature’s valley.
  Grottorna i Outdshoorn är förvisso pampiga, men tyvärr är droppstenarna väldigt skadade och delvis avbrutna.
  Port Elisabeth bjuder på fina surfstränder för de som gillar det. Är man riktigt förtjust i surfing, prova Cape St Francis eller Jeffreys bay. Det förstnämnda mer isolerat och charmigt.

  • Hallin Svara

   Marie: Så kul med ytterligare tips. Jag skulle kunna resa länge i Sydafrika. Sevärdheterna tycks aldrig ta slut : )

 2. [...] har vi dragit oss upp mot Sydafrikas öskust och inland. Vi har tidigare skrivit om safari och naturrese... blogg.resia.se/2012/09/19/sydafrika-safari

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.