Sydafrika – vingårdar

Även om du inte är överdrivet intresserad av vin så är det ett måste att besöka en eller flera av Sydafrikas vingårdar. Området ligger i bergstrakterna sydöst om Kapstaden och det är enkelt att ta sig dit på egen hand med hyrbil. Att köra till området från Kapstaden tar cirka 45 minuter.


Sydafrika är känt för sina goda viner.

I regionen finns det cirka 300 vingårdar. Många av dem tar emot besökare och erbjuder provsmakning och försäljning.

Den största staden i området heter Stellenbosch och är Sydafrikas näst äldsta stad efter Kapstaden. Staden grundades 1679 och sägs vara en av de vackraste städerna i Sydafrika. Omgivningarna är frodiga och husen byggda i Cape Dutch-stil som var vanligt förekommande under tidigt 1700-tal och liknar husfasaderna i Amsterdam. Hela staden skuggas av stora ekträd som planterades när staden byggdes. Atmosfären känns väldigt stilfull och det finns ett stort utbud av butiker, caféer och restauranger i universitetsstaden. Det är perfekt att bo på hotell i Stellenbosch och ha det som utgångspunkt när man ska besöka vingårdarna.


Husen är byggda i Cape Dutch-stil.

Franschhoek är ytterligare en stad i vinområdet som är värd att besöka. Det var hit som Hugenotterna flydde från Frankrike i slutet av 1600-talet. Den charmiga lilla staden har sedan dess haft en fransk prägel vilket visar sig på stadens restauranger och vinerna.

Inger Bergermo (f.d. anställd)Resia i Stenungsund tipsar om några av hennes favoriter bland vingårdarna.
Haute Cabrieré
Haute Cabrieré är en otroligt charmig vingård i Franschhoek som ägs av Achem med familj. Han var tidigare vinmästare på Boschendals innan han köpte mark och byggde sin egna vingård. På gården arbetar även hans fru och barn som alla är mycket hjälpsamma och trevliga. Deras specialité är Cape Classic, Sydafrikas champagne. Han är även känd för sin Ratasia som är en mycket god aperitif. Hela besöket är en upplevelse. På vinprovningarn skär Achem halsen av champagneflaskorna med ett svärd till publikens förtjusning! De serverar även mycket goda luncher på vingården.


Goda viner från Haute Cabrieré

Hidden Valley
Från Hidden Valley har nog områdets vackraste läge. Högt på höjden kan du i deras restaurang äta lunch och samtidigt ha en fantastisk utsikt över området med baksidan på Taffelberget långt där borta. I restaurangen kan du äta en 5- eller 7-rätters lunch med ett noga utvalt vinpaket till. Naturligtvis har de vinprovningar och möjlighet att köpa med sig vin.


Från Hidden Valley har du en fantastisk utsikt över området. Bild lånad från hemsidan.


I vinkällaren kan du prova deras viner. Bild lånad från hemsidan.

Till sist så tipsar vi om en vingård som ligger nära Kapstaden. På Kap-halvön finns Sydafrikas äldsta vingård, Groot Constantias vingård. Den anlades redan i slutet av 1600-talet av Simon van der Stel som även hade en viktig roll i uppbyggandet av Stellenbosch. Även här är byggnaderna i Cape Dutch-stil som skapar en fin atmosfär.

Vingårdens specialité är dessertviner som det går fint att prova på gården. Det finns även en butik så att man kan köpa med sig. Om ni har tid så ta gärna en promenad på ägorna. Trädgården är vacker och i huvudbyggnaden finns ett museum.

2 Responses to Sydafrika – vingårdar
  1. [...] några dagar sedan skrev jag om vingårdar i Sydafrika och idag har jag tittat närmare på vinet som de... blogg.resia.se/2012/09/20/sydafrikanska-viner
  2. [...] hotell. Ernie Ells är en annan golfklubb som också har en vingård. Den ligger inte långt från Hidde... blogg.resia.se/2012/09/26/sydafrika-golf

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.