Resa med hunden

Som nybliven hundägare till Klara som är en strävhårig dvärgtax så är jag naturligtvis nyfiken på hur det är att resa utomlands med hunden.

I somras vågade vi oss inte så långt utan nöjde oss med ett pensionat i Kivik på Österlen där de tog emot hundar. För övrigt var det enkelt att ta med Klara, både på stränder och uteserveringar. Men hur fungerar det egentligen om Klara skulle följa med oss utomlands?

Gäller samtliga resor inom EU
ID-märkt med mikrochip.
– Hunden måste ha ett eget pass som man får hos veterinären. Där skrivs nödvändiga vaccinationer in samt hundens ID-nummer.
– Vaccination mot rabies minst 21 dagar före avresa.
– Hunden måste vara minst tre månader innan avresa och ha fått sin grundvaccination (samt rabies). Därefter måste man vänta i minst 21 dagar innan man kan resa.
– Om man reser till Finland, Storbritannien, Irland och Malta så ska hunden avmaskas mot dvärgbandmask av en veterinär.
– Om man reser till Norge kan man själv göra det och fylla i ett intyg. Finns här.
– Kontrollera vilka införelseregler som gäller till just de land du ska resa till. T ex är alla hundraser inte tillåtna i alla länder och en del raser måste bära munkorg även om hunden är snäll.

Flyga med hunden
Kontakta alltid flygbolaget och förvarna om att du tänker ha din hund med dig. Det kan finnas en risk att kvoten för antalet hundar som kan följa med är uppfylld.

Hos SAS gäller följande regler:
Om hunden väger mindre än 8 kg kan den tas med i kabinen i en bur med max-mått på 40x25x23. Buren är ditt handbagage vilket innebär att du inte kan ha något annat handbagage med dig. Buren måste vara stängd under hela resan och ska placeras under stolen framför dig.
Kostnad inrikes samt Skandinavien: 200:-/resväg
Kostnad inom Europa: 500:-/resväg

Om hunden väger mer än 8 kg så måste den checkas in som ordinarie bagage. Buren måste vara stadig och tillverkad av glasfiber, metall eller hårdplast samt utrustad med handtag på sidorna. Burar som är gjorda av stålnät är inte tillåtna. Det måste finnas behållare för mat och vatten. Botten måste vara täckt med ett lager av tidningspapper. Buren måste vara så stor så att hunden kan stå upp, vända sig och lägga sig. Här finns bra produkter som passar.

Buren går inte samma långa väg som bagaget utan här sköts säkerhetskontrollen manuellt. Inne i flygplanet så sätts buren i ett lättillgängligt lastutrymme med värme och belysning.
Kostnad inrikes samt Skandinavien: 300:-/resväg
Kostnad inom Europa: 600:-/resväg


Klara tyckte sanden var rolig att gräva i!

Med bil
Om man istället väljer att resa med bilen är det viktigt att antingen sätta hunden i en bur i bagageutrymmet eller använda hundsäkerhetsbälte. Rasta ofta och låt hunden få springa av sig. Det kan vara bra att förboka hotell längs resvägen så att man säkert vet att man får ta med sig hunden.

Övrigt
I södra Europa är de vänligt inställda till hundar och det brukar finnas gott om boenden där man får ta med sig hunden. Om det är varmt på resmålet så välj gärna långpromenaderna på morgon eller kväll.

Sjukdomar utomlands
Även om det inte är måste så kan det vara bra att ta med avmaskningsmedel och avmaska hunden någon dag innan hemresa för att inte sprida några sjukdomar.

Andra sjukdomar som finns utomlands och som man inte kan vaccinera sig mor är:
– Falsk rabies – kan undvikas genom att inte äta rått svinkött eller vistas nära svinbesättnigar.
– Fransk hjortmask – kan undvikas genom att inte låta hunden slicka på sniglar.
– Salmonella – kan undvikas genom att inte äta råa ägg, rått kött samt okokt matavfall eller lokalt producerade tigg en eller grisöron.

Det är alltså en hel del att tänka på innan man reser med sin hund. Sen är det viktigt att ställa sig frågan var hunden kommer att ha det bäst. Hemma tillsammans med någon som kan passa hunden eller att följa med dig på resan!

Källor
Jordbruksverket, SAS, Agria och Statens veterinärmedicinska anstalt.

8 Responses to Resa med hunden
 1. [...] är klart att hunden ska följa med! Här har vi samlat information om vad som gäller när hunden ska m... blogg.resia.se/2012/11/29/hittat-pa-twitter-2
 2. Elisabeth Wallace Svara

  Jag ska resa London-Köpenhamn 3 April 2013 o har fått besked att inget flygbolag tillåter ta med hund vare sig i kabin eller incheckad. Vet du ngt om detta??? hälösning Elisabeth W

 3. [...] att frågorna från er ökar. Sista tiden har jag fått svara på en mängd frågor om allt från flyga ... blogg.resia.se/2013/03/18/har-du-en-fraga-tips-pa-inlagg
 4. eva Svara

  hej har en fråga ang en person som åkte till mexico på världsutställningenhunden va vuxen, nu vill ja veta resvägen hur den har gått till, måste ha varit många timmar för hunden i lastutrymmet. mkt tacksam för svar.o även om man vill köpa valp i usa hur man går tillväga vilka regler som gäller där o till kastrup.man ska väl momsa, valpen ska besiktigas etc. Mvh Eva

  • Hallin Svara

   Eva: Det är svårt för oss att ta reda på en specifik resa av den typen. Hos SAS kan man resa med hundar, även till USA. Hundar som väger under 8 kg kan åka i kabinen i en speciell bur. Hundar över 8 kg åker i lastutrymmet. Lastutrymmet som används till hundar är inte detsamma som används till väskor utan till detta utrymme har personalen tillträde under resan. Det är dock viktigt att boka plats i god tid om du ska flyga med hunden. Hur resan upplevs för hunden kan man naturligtvis fråga sig. Där är jag inte rätt person att uttala mig. När det gäller besiktning och andra regler så ber jag dig att kontakta Jordbruksverket som är ansvarig för den här typen av frågor.

 5. Maria Svara

  Vi ska flytta från Tanzania och ska ta med vår familjehund (storlek som Dalmatiner.) Vi vet att KLM ska funka. Men hur gör vi?

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: men så härligt! När det gäller själva flygningen så är det KLM som hjälper er med allt det praktiska. eftersom hunden är så stor så får hunden sitta i en bur som förvaras i ett lättillgängligt bagageutrymme som flygvärdinnorna enkelt kommer åt. För övriga regler som gäller att ta med hund utomlands så rekommenderar jag er att prata med Jordbruksverket.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.