Sydafrika – Kapstaden – Robben Island

Det finns nog ingen som inte har följt fängslandet och frigivningen av Nobels fredspristagare Nelson Mandela. Nelson Mandela var tidigt aktiv i ANC  och för rättigheter för den svarta befolkningen. Han var en stark motståndare mot apartheidregimen och deltog i beväpnade attacker. 5 augusti 1962 fängslades Nelson Mandela efter att ha varit efterlyst i 17 månader. Han var bl a jagad av USA som stämplade honom som terrorist.

Den 11 februari 1990 frigavs Nelson Mandela och apartheidregimen började att rasa. Under hela fängelsevistelsen var han en symbol för de svartas rätt i Sydafrika. 1994 valdes han till president i det första valet där samtliga invånare i Sydafrika kunde rösta. Han avgick 1999 men har fortsatt att arbeta med politiska frågor.

Vid hamnen vid V&A Waterfront går det båtar ut till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under 18 av sin tid i fängelse. Robben Island har varit en deportationsö sedan 1600-talet och Mandela hade sällskap av flera andra motståndare mot apartheid som också satt fängslade här. Mandela flyttades härifrån 1982 till ett fängelse på fastlandet men Robben Island var fortfarande aktivt till 1996.


Fängelset på Robben Island.


Cellerna var trånga och mörka.


Kan inte ens föreställa mig hur livet måste ha känts här på Robben Island där man kan blicka in till Taffelberget och Kapstaden.


Även på Robben Island finns den sydafrikanska pingvinen.

Idag är Robben Island ett museum där du kan bl a kan se Nelson Mandelas trånga cell som numera är ommålad. Den var inte lika ”fin” när han satt fängslad här! På området finns också ett kalkbrott där fångarna fick slita hårt. Det finns även en liten by där fångvaktarna bodde. På den södra delen av ön finns en gravplats för spetälska då ön fungerade som en spetälskelkoloni under 100 år fram till1930. I hamnen där båten lägger till lever den sydafrikanska pingvinen. Under den varmaste tiden nov-feb har oftast pingvinerna flytt till kallare breddgrader.

Båtarna går från hamnen Nelson Mandela Gateway. Resan tar 30 minuter. Det kostar 340 ZAR för både båtbiljett och en guidad busstur på ön. Här kan du läsa mer och även beställa biljetter online för att undvika köer.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.