Ett annat Sydafrika

Apartheid och District Six
Apartheid är en stor del av landets historia som man absolut bör lära sig mer om när man reser till Sydafrika. District Six var ett område som beboddes av svarta och ansågs vara ett slumområde. Under apartheidregimen ansåg man att det inte var bra att en så stor grupp människor var samlade på samma ställe. 1966 beslutade man att området skulle bli ”vitt” och beordrade över 60.000 människor att flytta ut och alla byggnader jämnades med marken.


På museet finns många föremål från district Six, bl a vägskyltar.

Beslutet mottogs av protester och demonstrationer och den nya stadsdelen blev aldrig byggd. 1994 anlade man ett museum i kyrkan som var en av de få byggnader som fanns kvar – District Six Museum. Museet hyllar det forna bostadsområdet och håller minnet av en blomstrande stadsdel vid liv. Du får en bra inblick i hur vardagslivet såg ut i District Six innan det jämnades med marken. Här finns bl a vägskyltar, bilder och föremål. I det stora rummet på bottenvåningen finns en golvkarta av District Six som visar hur gatorna gick. Här har de som bott i området fått rita in sina hus. Det är ett museum som griper tag och väcker många tankar. Klicka här för att komma till deras hemsida och läsa mer. Museet är öppet mån 9-14, tis-lö 9-16. Inträdet kostar 20 ZAR (ca 17.50).

Många av de turer som går till kåkstäderna brukar börja på museet då du också kan få en guidad visning.

Townships och A reaching hand
I takt med att ”vita zoner” skapades i Kapstaden så bildades townships (kåkstäder) där de svarta byggde sina hus av material som hittades och fanns tillgängligt. Trots att Sydafrika är fritt från apartheid så finns fortfarande en hel del problem kvar. Många tror att kåkstäderna enbart är ”slumområden” men inget kan vara mer felaktigt. Här finns ett rikt och färgstarkt liv på ett annat sätt med ett eget samhälle med affärer, sjukhus och skolor.  Den största kåkstaden heter Khayelitsha där det bor cirka en halv miljon människor. andra kåkstäder heter Langa och Gugulethu. Totalt är det 1.5 miljon människor som bor i kåkstäder runt Kapstaden.


1.5 miljon männsikor bor i Kapstadens kåkstäder.

Om du vill besöka dessa så rekommenderas en guidad tur som ofta leds av invånarna från kåkstäderna. Om du köper en rundresa med oss så brukar ett besök ingå.


Karin Hoole driver hjälporganisationen A reaching hand. Bild lånad från hemsidan.

Svenska Karin Hoole driver en välgörenhetsorganisation i kåkstäderna – A reaching hand. Karin driver flera olika projekt som hjälper invånarna till bättre hälsa, utbildning och mycket annat. För drygt ett år sedan var vår gruppresesäljare i Göteborg, Helene Hellmuth där och besökte Karin. Läs inlägget här. Vill du också vara med och hjälpa till och är nyfiken på att veta mer om A reaching hand kan du läsa mer här.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.