Tågluffa i Europa

Att tågluffa i Europa är ett av många ressätt för den som vill besöka många platser under en och samma resa. Det var även något som jag, Jenny Svensson, som är praktikant här på resia gjorde i somras. Därför tänkte jag dela med mig av vad jag tycker kan vara bra att tänka om du också vill bege dig ut på tågluff i Europa.

Inför resan
När man har bestämt sig för att man ska tågluffa i Europa är det en fördel att bestämma eventuell resväg innan man åker. Beroende på hur många dagar resan ska pågå varierar även antal resmål man hinner med. Min resa pågick i 9 dagar och vi besökte Paris, Amsterdam och Berlin. Dock upplevde vi att 9 dagar var för kort tid. Jag skulle därför rekommendera att vara iväg minst 14 dagar. Det är lagom att vara ungefär 2-3 dagar i varje stad för att hinna med det man vill göra. Att tänka på är även att det finns olika mycket att uppleva i varje stad. Det är även bra att ta med guidebok eller karta för att lättare hitta på resmålen. Om man inte har det innan resan går det bra att fixa det på plats i respektive stad. Många tågstationer har kartor man kan få gratis eller handla för en billig peng. 

 
Karta över Berlin som var till stor hjälp för att hitta Berlinmuren.

InterRail-kort
För att kunna tågluffa i Europa inhandlar man sig ett InterRail-kort. InterRail-korten gäller på de flesta tågen runt om Europa, med undantag i utreselandet. Interrail-korten finns i olika varianter beroende på antal resdagar och resor. Exempelvis kostar ett Interrail-kort med 5 resor som gäller under en 10-dagarsperiod 1625 kr för ungdom (under 26 år) och 2435 kr för vuxen. 

Tågresor
Att tänka på gällande tågresorna är att i vissa länder, som exempelvis Frankrike, är det bra att reservera platser på tågen. Detsamma gäller om man vill åka nattåg, då krävs det ofta bokning då tågen ofta blir fullsatta. När man reserverar plats på ett tåg kan man undvika många byten som tar tid och man blir garanterad sittplats. Vi bokade tåg mellan Paris och Amsterdam och slapp på det sättet byten och resan tog därför enbart 3 timmar istället för 8 timmar. Nackdelen är att det kostar att reservera plats, samt boka nattåg. Vi betalade ungefär 250 kr när vi bokade tåget mellan Paris och Amsterdam. För det mesta behöver man inte boka tågen i förväg, men det kan vara bra att kolla upp innan avresa. Att vara beredd på är att tågen i Europa kan ha väldigt olika standard.


På tågstationen i Paris var det mycket folk i rörelse.

Boende
Vet man i förväg vilka dagar samt tåg man planerar att resa med är det en fördel att boka boende i förväg. Det är smidigt att veta vart man ska ta vägen när man anländer till tågstationen. En annan fördel med att boka i förväg är att undvika att det blir fullbokat, speciellt att rekommendera om man vill undvika dålig standard eller delat badrum. Det går ofta bra att boka någon dag innan ankomstdag om restid i varje stad inte är bestämt i förväg. Vi ringde och bokade boende kvällen innan vi åkte från Amsterdam till Berlin. Många städer har prisvärda vandrarhem där stora delar av klientelet är backpackers.


Vårt vandrarhem Le Montclair i Paris var fullt av backpackers.

Packning
Det är smidigast att ha en backpacker ryggsäck som bagage. Jag hade en ryggsäck som var på 50 liter och den räckte gott och väl för de 9 dagar vi var borta. Ett tips gällande packningen är att packa i färgade påsar för att lätt kunna hitta samt undvika att allt blir en enda röra. Jag hade exempelvis en gul påse med underkläder och en röd med tröjor.

Tips för dig som ska tågluffa

  • Är du student? Ta med ditt studentkort på resan så kan du få rabatter på många ställen.
  • Ta med en liten tunn sovsäck om du ska sova på vandrarhem, ibland kostar lakan pengar.
  • Packa bara med det nödvändigaste eftersom du eventuellt kommer bära på ryggsäcken längre sträckor.
  • Om du vill spara tid kan du boka nattåg och förflytta dig mellan dina resmål på natten istället för på dagen.
  • Många länder har Euro som valuta, det kan vara bra att ta ut lite kontanter innan resan.

/ Jenny

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.