Kapstaden – V&A Waterfront

Vi fortsätter med sevärdheter i Kapstaden och idag har turen kommit till V&A (Victoria & Alfred) Waterfront som ligger vackert i hamnen med Taffelberget i bakgrunden.

Inger Bergermo (f.d. anställd) från Resia i Stenungsundsom har gjort många resor till Sydafrika berättar:
Ingen som reser till Kapstaden missar ett besök på V&A Waterfront. Området är uppkallat efter drottning Victorias son, prins Albert som 1860 tog initiativet till byggandet. 1992 byggdes Waterfront om efter att tidgare ha ha varit ett hamnområde. Waterfront räknas till ett av landets mest besökta turistattraktion.


Waterfront är ett trevligt ställe att promenera i fyllt av butiker, restauranger mm. Bild låndad här.

Shopparens paradis
Waterfront är shopparens paradis. Allt från små mysiga boutiquer till stora varuhus. Det finns även en marknad där du kan köpa sydafrikanskt hantverk. Butikerna har öppet mellan 9-21.

Mängder av caféer och restauranger
Området är fullt av trevliga av caféer och restauranger. Här strosar man omkring och tar ett glas vin på någon av de många uteserveringarna som nästan alla har en fantastisk utsikt över hamnen. Det är mycket populärt att gå hit på kvällarna. Restaurangerna serverar jättegod mat och det finns mycket att välja på.

Själv har jag en klar lunchfavorit, gratinerad crayfisch (tre halva hummrar) med aioli och pommes frites som serveras på restaurang OYO som ligger på 1:a våningen på Victoria & Alfred Hotel, med utsikt mot en av hamnbassängerna. Pris i november 2011 för denna utsökta måltid var ca 130,- sek. En flaska sydafrikansk Chardony kostar från ca 80 sek per flaska.


Den Anker är en av de restauranger som Inger rekommenderar.

Vill även nämna Den Anker, en belgisk restaurang med mycket god mat och trevlig stämning. Känner man för italiensk mat kan jag rekommendera restaurang Hildebrand mycket god mat till bra priser. Vi svenskar blir överraskade över att det är billigt att gå ut och äta och dricka gott i Sydafrika, så även i Kapstaden. Maten är verligen god och man är även duktiga på att tillaga fisk som jag tycker många länder inte lyckas så bra med. Passa på att prova en av de många viltgrytor (game) som är mycket goda.


Klocktornet är ett välkänt riktmärke vid Waterfront.

Övriga sevärdheter
Clocktower är ett känt riktmärke vid Waterfront. Klocktornet byggdes i viktoriansk stil 1882. Intill ligger ligger Nelson Mandela Terminal. Det är härifrån man tar båten ut till Robben Island som vi kommer att berätta mer om i ytterligare inlägg. Vid Nobel Square står tatyer av fyra fredspristagare, Albert Lutuli, Nelson Mandela, Desmond Tutu och F.W. De Klerk. Missa inte det stora Two Oceans Aquraium med över 3.000 arter som också ligger vid Waterfront.

Ofta ser man en grupp på 4-5 personer som sjunger á capella uppträda lite varstans på området. I barer och bistron spelas ofta levande musik. Här är ett myllrande färgstarkt folkliv.

Ett måste under vistelsen i Kapstaden är att äta middag en kväll på den genuina afrikanska restaurangen GOLD som inte ligger vid Waterfront utan hit tar man en taxi. Här får man 8 – 10 olika afrikanska specialiteter, alla så smakrika och goda. Miljön här är helt unik, nästan magisk. Boka bord är ett måste!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.