Kapstaden – sevärdheter

Kapstaden anses av många vara den vackraste staden i världen där den ligger inramad av Taffelberget och Atlanten. Kapstaden är en modern stad med väl utvecklad infrastruktur. Klimatet är härligt och inom räckhåll finns många sevärdheter såsom vingårdar, safari och vackra vyer.

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad med 3.5 milj. invånare. Cirka 1 milj bor i de centrala delarna och minst lika många i stadens kåkstäder.

Taffelberget – Table Mountain och Company Garden
Var man än befinner sig i Kapstaden så kan man se Taffelberget som ligger söder om staden. Berget är drygt 1.000 meter högt och många anser att detta är den största sevärdheten i Kapstaden. Det finns flera vandringsleder uppför berget för den som vill gå själv. De är markerade efter svårighetsgrad men kräver förstås ordentliga skor och mycket vatten! Många väljer dock att ta linbanan som är en hisnande tur uppför berget. Linbanan går varje dag med 10-15 min. intervaller beroende antal besökande. Första turen går upp kl. 8 och den avslutas vid olika tider beroende på säsong. Om det blåser eller om det ligger ett moln över Taffelberget så stängs linbanan av eftersom sikten är helt obefintlig och då ska man naturligtvis inte heller på egen hand ta sig uppför berget. Ett tips är att vid första bästa tillfälle då Taffelberget är molnfritt så ska man passa på att åka upp. Här kan du läsa mer om linbanan.

Djurlivet runt berget är rikt, du kan bl a få se klippgrävlingar, babianer, ödlor och älgantiloper. Nedanför Taffelberget ligger Company’s Garden, stadens park som anlades redan på 1600-talet. förutom stora grönområden så finns här en del museer, bl a Iziko Slave Lodge som en gång var en bostad för slavar men som nu är ett musum om slavhandelns historia.


Taffelberget syns över hela Kapstaden.


Linbanan upp är en hisnande färd. Bild lånad från deras hemsida.


Utsikten är magisk.

Godahoppsudden med Cape Point
Godahoppsudden ingår i Taffelbergets nationalpark. Många tror att detta är Sydafrikas sydlihgaste udde vilket är felaktigt. Den ligger längre österut och heter Cape Agulhas. Utsikten från Cape Point är magisk där klipporna sluttar 250 meter rätt nerför ebrget rakt ut i Atlanten. Längst ut på Cape Point står en fyr som byggdes i början av 1900-talet. hela området är fantastiskt vackert med fin natur. Även här kan du åka linbana upp till toppen om du inte vill gå den branta stigen. Vid  parkentren finns en strutsfarm man kan besöka och förundras över dessa enorma fåglar.


Godahoppsudden.

Boulders Beach med Simon’s Town
På vägen ut till Cape Point passerar du Simon’s Town och Boulders Beach. Simon’s Town är en förtjusande stad som ligger vid havet och är byggd i viktoriansk stil.  Ta gärna lokaltåget från Kapstaden vars slutstaion är den viktorianskt byggda tågstationen. På Jubileumstorget står statyn med skeppshunden Just Nuisance. Stanna gärna en stund i den här charmiga staden och promenera runt, varför inte passa på att ta lunchen här?  Promenera sedan vidare till stränderna, Foxy Beach och Boulders Beach där de välkända sydafrikanska pingvinerna finns. Det är verkligen en härlig syn att få se de ursköna pingvinerna leva runt på stranden. Här finns även ett besökscentrum där de visar filmer om de charmiga pingvinerna.


Se pingvinerna på Boulders Beach

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.