Sydafrika – intervju med Ingrid och Hylton Langley

I Sydafrika bor Ingrid och Hylton Langley. Båda är reseledare på Jambo Tours rundresor i Sydafrika. Ingrid kör resan som heter Sydafrikas pärlor och Hylton brukar köra vår vinstresa, Natur, kultur & vilda djur.

Ingrid och Hylton träffades på kibbutz i Israel och flyttade därefter till Sverige där de bodde i 14 år. 2000 bestämde de sig för att flytta till Sydafrika där de blivit kvar. De bor i en stad som heter White river som ligger cirka 35 km från Krugerparken.


Ingrid och Hylton Langley leder Jambos rundresor i Sydafrika.

Inför vår vinstresa så fick jag möjligheten att intervjua Ingrid och Hylton.

Varför tycker ni att man ska resa till Sydafrika?
Förr i tiden använde man här i Sydafrika en reklamremsa som sa så här: ”En värld i ett land” Det är helt sant och säger mycket om Sydafrika. Klimatet varierar från subtropiskt till medelhavsklimat. Vi har en kallt hav (Atlanten) som är mycket fiskrikt, och sedan den varm Indiska oceanen som är fylld med tropiska fiskar och djur. Det kalla havet är på västkusten, och det varma på ostkusten, där man kan bada året runt, temperaturen går inte under 20 grader. Solen skiner ofta, något som ju är poppis för svenskarna! Vi har berg, lågliggande varma områden utmed kusterna, och en högplatå som är Sydafrikas kornbod och där man tar fram många olika mineraler såsom guld, diamanter och platinum.

Vi har även moderna storstäder, i samma klass som resten av världen, samtidigt som vi har områden/byar som fortfarande lever kvar i ulands-standard. Kontrasterna är enorma. Matvariationerna är stora, och vi anses som ett bra land att komma till om man vill äta gott. Några av de bästa natur-reservaten i Afrika finns här, och Krugerparken är en fabrik av upplevelser och spänning. Det är något man inte bör missa. För de senaste 12 åren har vi visat våra svenska gäster Krugerparken i öppna safarifordon, och alla gäster har en gemensam kommentar: ”Jag önskar att vi kunnat stanna längre”.

Sydafrika kastar omkull din förväntningar till om med på den politiska fronten, och männniskor kommer härifrån mycket visare. Vi jämför alltid med Sverige hur det är i sociala förhållanden för vi tycker det är en viktig bit av en upplevelse-semester, att kunna få lära sig om hur landet fungerar, och våra gäster har också uttryckt sin glädje över att på så sätt kunna få ut mer av sin resa.

Många säger att det är något med Afrika som tränger sig in i blodet, och att man alltid vill komma tillbaks hit. Det stämmer verkligen!


Jeeparna man åker med i Krugerparken.

Vilka tre saker tycker ni att man absolut inte bör missa?
1. Det låter högmodigt, men Ingrid och jag som guider! Vi är mycket entusiastiska och på grund av det kommer ni härifrån med mycket kunskap inom alla områden i landet.
2.  Krugerparken och naturen
3. Kapstaden. Staden har mycket att bjuda på med vingårdar, Godahopps-udden, underbar natur, och god mat.

Berätta om några sevärdheter som kanske inte är så kända men som är intressanta att se?
1. Moholoholo vild-djursrehabiliteringscenter. Vi besöker centret på Sydafrikas Pärlor och lär oss mycket om vad som håller på att ske med naturlivet och människornas behov av mer land.
2. En av världens högsta bungee-jump nära Tsitsikama.
3. Den stora bergskejan Drakensberg, med otroligt vackra vyer.

Har hört att det är väldigt god mat i Sydafrika. berätta vad är det man äter?
På grund av att vi har så många kulturer, bjuder vi på många olika smaker. Från pannkakor till fisk, från lamm till majsmjölsgröt, från snabbmatsrestauranger som man hittar i resten av världen till gourmet-mat nere i Kapstadsområdet. Det är absolut här man bör äta fisk och skaldjur som är mycket billigt, jämfört med Sverige.

Vi är en nation som tycker om kött i alla former, och att grilla är nog det mest vanligaste och mest Sydafrikanska man kan göra. Vi kallar det inte för barbeque, utan istället ”braai”, och vid en traditionell braai har man många olika sallader, men framför allt ett ”berg” av kött i olika former. En av köttsorterna är en slags stoppad korv som heter ”boere wors” och som översätts till farmar korv. Vi älskar även torkat kött som vi kallar biltong. Det bör man smaka!

Är det något man ska tänka på när man reser hit och något som man inte får glömma att packa ner?
Packa ner en bra kamera och kikare. Visst är det kanske lite tungt i bagaget med en större, bra kikare, men när man sitteri safaribilen inne i Krugerparken och tittar på en leopard som äter sitt byte uppe i ett träd kommer man vara mycket tacksam. Man bör t.o.m ta med sig varsin kikare, inte en per par.

Eftersom landet är ett mycket modernt afrikanskt land, så är det inte så att man måste ta med sig stearinljus, myggnät, eller dylikt. Eladapter säljer vi här till en bråkdel av vad det kostar i Sverige.

Finns det något man bör köpa med sig hem?
Guld, diamanter och den blåa, fina ädelstenenTanzanit. Alla dessa är mycket billiga här, och dessutom får man momsen tillbaka när man lämnar landet.

Berätta om resan som vinnaren har framför sig. Vad har de att vänta?
Kunskap om landet, spännande upplevelser, närkontakt med djur i öppna safaribilar, trevligt sällskap, god mat och en trygghet med kunskapen om att vi som guider tar hand om dem till hundra procent.

Vi tackar för intervjun och håller tummarna för er som är med i vår tävling där resan Natur, kultur & vilda djur kan bli din.

4 Responses to Sydafrika – intervju med Ingrid och Hylton Langley
 1. [...] historien om Drakensbergen. För ett tag sedan gjorde jag en intervju med Ingrid och Hylton som du kan l... blogg.resia.se/2012/09/21/sydafrika-drakensbergen
 2. Lena Höij Svara

  hej, vi har försökt att skicka ett mail till er men misslyckats. Har ni bytt adress. Hoppas att allt är bra med er.
  Kram Lena och Christer

 3. Virve & Tommy Svara

  Hej Hylton!

  Här kommer en hälsning från ett 4-gradigt, grått Stockholm.Vi har tänkt myckt på de fina dagar
  när vi hade dig som guide. Tänk vad mycket vi fick uppleva både i Krugerparken och omgivningarna.
  Tack för de fina upplevelserna.
  Ha det bra!
  Virve & Tommy

  • Hallins reseblogg Svara

   Virve & Tommy: Så härligt att ni har fått möjlighet att få följa med på rundresa med Hylton. Låter fantastiskt!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.