Sydafrika

Till ytan är Sydafrika lika stort som Spanien och Frankrike tillsammans. Varför Sydafrika blivit så populärt beror på det varierande landskapet och mångfalden i landet. Vilket annat land kan du i samma resa få besöka vinodlingar, åka på safari, åka på lyxig järnväg genom ett fantastiskt landskap, bila genom vackra vyer, spela golf, besöka kåkstäder, titta på pingviner och valar, besöka världens största droppestengrotta och mycket, mycket mer.  

 

9 provinser och tre huvudstäder
Sydafrika består av 9 provinser och har cirka 46 miljoner invånare. Det finns tre huvudstäder, Pretoria är den administativa huvudstaden och det är där president Zuma bor. Den juridiska huvudstaden är Bloemfontein och Kapstaden är den juridiska huvudstaden. Den största staden heter Johannesburg och här bor 3.9 milj. människor.

Klimatet
Klimatet är omvänt mot vårt. De har alltså sommar när vi har vinter (ytterligare en anledning som lockar oss svenskar!). I juni–juli är medeltemperaturen omkring 10–15 grader medan den i januari–februari är cirka 25 grader beroende på var man befinner sig i landet. Den allra bästa tiden att åka till Sydafrika är under vår vår, då skördas vindruvorna och det är behagligt även i de norra delarna.

11 officiella språk
I Sydafrika har man 11 officiella språk. Många talar engelska vilket var ett av ursprungsspråket men idag finns alltså många fler. Det är inte konstigt att invånarna kallas regnbågsfolket! Även religionen skiftar. De flesta är kristna men det finns även muslimer, hinduer och buddhister.

Prisnivån
Sydafrika är billigare än i Sverige. På en enklare restaurang är det under halva priset på de lyxigare kostar det förstås mer. Vin kostar ofta mindre än hälften av vad det gör i Sverige. Det är enklast att betala restaurangerna kontant. Dricks på ungefär 10% lämnas alltid. Det gäller även i andra sammanhang på t ex taxi men det är även viktigt att lämna dricks till lokala guider och chaufförer. Valutan i Sydafrika heter ZAR eller syafrikanska rand. För 100:- svenska kronor får du idag (4/9-2012) 117 ZAR.


Sydafrikas flagga som den ser ut idag är ganska ny. Den presenterades 1994 och är en blandning av bl a det europeiska arvet samt ANC:s färger som är grönt, gult och svart.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.