Glutenintolerant på resan

På vår marknadsavdelning arbetar Caroline Ed. Både hon och hennes son som är tre år är glutenallergiker. På resan så kan det ibland vara svårt att hitta rätt för att undvika gluten.

Här delar Caroline med sig av sina bästa tips.

1. På Celiakiförbundets hemsida finns det översättningskort på alltifrån Albanska till Vietnamesiska som man kan printa ut innan sin resa för att göra sig förstådd i länder där de inte behärskar engelska så bra. Klicka här för att komma till sidan.

2. Det finns även en flik på deras hemsida som heter Resa utomlands med tips. Här kommer du till sidan.

3. Man kanske tror att man går säkert i Asien eftersom att de inte äter så mycket mjöl från spannmål (de använder rismjöl och kokosmjöl och det kan vi ju äta) men man skall hålla koll på t ex den indonesiska soyan ”Ketchap manis”, den innehåller 27 % soya och får t ex jag i mig den så får jag såna skov att jag tuppar av och sen blir jag extremt dålig i minst ett dygn.

4. Man kan, om man har barn som gillar smoothies, köpa goda färska sådana i många länder och det kan bli bra som mellanmål. Frukt överlag är bra.


Bra tips om du önskar mjukt bröd!

5. Packa ner Sempers knäckebröd (den som ligger i halvmåneformade paket). Varje kväll på resan, skölj knäckebrödet i ljummet vatten och lägg in i en plastpåse och se till att det är så lite luft i påsen som möjligt. På morgonen har du ett mjukt bröd som är lite likt hönökaka. bra så man slipper att bara äta sitt medhavda knäckebröd hela semestern.


Med en toastbag från Bagaren och Kocken skyddar du brödet i brödrosten.

6. Eftersom det glutenfria brödet på hotell ofta är väldigt torrt så vill man gärna rosta det. Då det i brödrostarna är mycket smulor så funkar det inte med det glutenfria brödet. Med en ”toastbag” kan du rosta brödet och skydda det mot att bli kontaminerat av ”vanliga” brödsmulor. Bagaren och Kocken säljer toastbag för 59:-.

7. Sen är det den ständiga frågan när man har barn – Pommes frites. Här beror det mycket på hur känslig man är. De stora fast-food kedjorna har i alla fall i Sverige separat hantering av sina pommes, så dessa kan man äta. Men, på mindre gatukök och restauranger så friteras det ofta panerade produkter i samma olja som man friterar pommes i och då kommer det en massa smulor i och man kan bli riktigt dålig om det vill sig illa.

8. Fråga, fråga och fråga igen det har jag lärt mig att det är det enda som hjälper. En servitris kan glömma både en och två och tre gånger under ert besök att det var just ni som efterfrågade glutenfritt. Vanligt är att man frågar om t ex en soppa och så är den glutenfri. Men, när man sedan får in soppan så har de lagt en stor brödbit på kanten och då funkar det inte…….!

Vi tackar Caroline för dessa bra tipsen!

3 Responses to Glutenintolerant på resan
  1. Newhome.se Svara

    Bra tips med Toastbag!

    • Hallin Svara

      Newhome.se. Så fint att du kunde hitta ett tips här : )

  2. […] För några veckor sedan fick jag ett mail av Lizette Fahlåker som läser på TRAC-utbildningen i U... blogg.resia.se/2016/04/14/hotell-for-glutenallergiker-pa-tenriffa

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.