Lettland – fina stränder och vackra städer

För ett tag sedan skrev jag om prisvärda resor till Polen. Då skrev Marie en kommentar och berättade att hon tillsammans med sin familj hade varit i Lettland. Jag blev förstås nyfiken och bad henne att dela med sig och berätta om sin resa.

Läs Maries berättelse:
Vi som reste var vår familj, två vuxna och två barn 10 och 14 år gamla. Vi letade efter ett annorlunda resmål med bra bad och gärna möjlighet till aktiviteter kopplade till vatten, vind och vågor. Vi blev intresserade av Lettland som passade in på våra önskemål.

Vi valde att resa med egen bil då vi hade med både vindsurfingbräda, bodyboards och ett radiostyrt segelflygplan…. Vi reste med Tallink-Silja från Frihamnen till Riga. Första natten hade vi bokat boende i Riga innan vi åkte vidare till Liepaja som ligger ca 25 mil sydväst om Riga vid Östersjökusten. I Liepaja bodde vi fem nätter på ett lägenhetshotell. Resan avslutades med ytterligare ett dygn i Riga innan vi tog färjan hem igen. När vi var i Liepaja gjorde vi även dagsutflykt till Litauen ut på Kuriska näset.

Guideböcker
Om man vill vara påläst, så är det inte helt lätt. Rough Guides bok över de baltiska staterna var det bästa vi kunde hitta. Vi gjorde en motsvarande resa till Tallin/Pärnu för 6 år sedan och hade väl en bild av vad vi hade tänkt oss, men informationen om Lettland utanför Riga är ganska så liten.

Riga
Riga är en modern huvudstad och inseglingen från Rigabukten och in i floden Daugava visar på vilken enorm hamnstad detta är. Man får även en bild av det moderna Riga med en magnifik snedkabelbro och Swedbanks bankhus i förgrunden där färjan lägger till. Från färjeterminalen och till själva centrum är det inte långt. Vi valde att bo i gamla stan mer av bristen på familjerum än en ren önskan. Det var dock ett väldigt fint boende som gav oss alla sevärdheter inom gångavstånd. Riga är en oerhört vacker stad och varje byggnad i gamla stan är i sig en sevärdhet för en person som jag, som älskar byggnader. Annars så var de främsta sevärdheterna enligt vår familj folklivet – att se alla brudpar som samlas på olika platser i parken norr om gamla stad, att sitta på en uteservering och ta del av livet på gator och torg och så till sist att vandra runt på marknadsplatsen, detta myller av kläder, skor, blommor, fantastiska grönsaksstånd, kött- och fiskmarknaden. Det sista vi gjorde innan vi åkte hem var att handla på oss frukt och grönsaker för våra första dagar hemma. Det var INTE kul att handla på Ica när man kom hem igen!


Otroligt charmigt i Riga.


Underbara marknader.

Vägen till havet
Liepaja är Lettlands tredje största stad och var under ockupationen en stor flottbas för Sovjetunionens östersjöflotta. Det har länge varit en turistort även om delar av staden nog föll i glömsk när ägande inte längre var en rättighet. Att det blev just Liepaja hänger samman med att vi sökte en ort som hade stadsliv, men stränder som minst motsvarade de fina stränderna i Pärnu, Estland. Hjälpen blev helt enkelt att söka på Latvia och Blue flag, efter det var valet enkelt. I Liepaja bodde vi på ett hotell, men i deras lägenhetsdel. Det var ett gammalt trähus från tidigt 1900-tal med vackra jugenddetaljer. Huset låg precis vid det parkområde som gick mellan stranden och staden. In till stadskärnan var det ca 15 minuters promenad och till stranden några minuter. Området närmast stranden är full av gamla vackra trähus och vi fantiserade om att ta över ett flertal utav dem. Många är i väldigt dåligt skick, men det finns skönhet i det också. Även Liepaja hade en egen stor marknad där vi handlade grönsaker, bröd, bakverk och rökt fisk. Vi valde att äta i vår lägenhet ungefär hälften av middagarna. Utöver de fina husen i Liepaja är ju stranden dess allra största sevärdhet. Den är oändlig! På sina håll är den över 100 meter bred. Det är ganska långgrunt och det bygger på vågor rätt bra när det blåser. Längs stranden fanns flera barer och kaféer utplacerade i tält där du kunde köpa snacks, glass, kaffe och dricka av alla de slag. Stranden hålls väldigt ren och det finns även omklädningsmöjligheter och duschar.

Söder om Liepaja fortsätter stränderna och vi gjorde utflykter till ett naturreservat söder om staden. Där fick vi se hur sanden försvann ut i havet och tallarna låg som plockepinn närmast stranden. Det är ett landskap i ständig rörelse.


Vårt vackra hotell i Liepaja.


Förfallna hus men väldigt vackra i Liepaja.


Fina stränder.


På stranden hittade vi fossiler.

Litauen och Kuriska näset
Litauen ligger ju bara några mil från Liepaja och från hamnstade Klaipeda kan man ta bilfärja ut på Kuriska näset. Det är en lång ö som skiljer Östersjön från det ”innanhav” som bildas innanför. Ön är som en enda sanddyn och vägen går oftast mitt på ön med avstickare ut mot det vilda havet eller in mot de lugnare delarna. Vi körde hela vägen fram till den ryska gränsen. Ja, Ryssland börjar faktiskt där!


Nida strand i kuriska näset.


Inköp av rökt fisk.
Sanddynerna var enorma och det märktes att detta är ett populärt turistområde. Det var klart fler turister här (framför allt från Tyskland) än vi träffade på på andra sidan gränsen. Nackdelen är ju färjan. Det blev en timme i kö innan vi till sist fick köra på och vända ”hemåt”.

Vad är annorlunda mot traditionella resmål?
När man reser runt märker man att det är väldigt lite turister! Lokalbefolkningen kan inte engelska. Maten ute på restaurangerna är billig utanför Riga. Men, den är kanske inte alltid vad du hade förväntat dig. Det blev några lågvattenmärken, men även positiva överraskningar. Satsa på lokala specialiteter som långkok. Se även till att i förväg fråga om det går bra att betala med kontokort.


Perfekta vågor att surfa i.


Nöjd!

Höjdpunkter på resan
Det som vi uppskattade allra mest med resan var promenaderna i Riga. Men även de fantastiska stränderna med en vågsurfing som den erbjöd och de vackra men förfallna husen i Liepaja. Det var även underbart att handla alla goda grönsaker och frukter på marknaderna. Till sist så var det att hela familjen tillbringade två timmar på en frisersalong för att omväxlande bli klippta, få fotvård eller massage. Allt till en kostnad av totalt 500 kr!

Vi tackar Marie för den härliga berättelsen om Lettland. Det har verkligen gjort mig sugen på ett besök!

Läs mer om färjan till Riga med Tallink-Silja

5 Responses to Lettland – fina stränder och vackra städer
 1. Linus T Svara

  Riga är verkligen ett trevligt resmål. Perfekt för en weekend då man flyger dit på ca timmen. Många trevliga restauranger och levande gatuliv med caféer och marknader. Hotellen är dessutom väldigt prisvärda. Rekommenderar ett besök på något av alla span, men något som Lettland är känt för. Panoramabaren uppe i Radisson Blu Hotel Latvija på häftigt med fin utsikt. Ska förövrigt bo där om om ca 2 veckor. Fina stränder vid Jurmala för den badsugne.

  • Hallin Svara

   Linus T: Vad kul att även du har varit där. Har själv inte sett Riga men Tallinn men har hört att Riga ska vara ännu finare. Tack för dina tips! Om du skulle vilja skriva ett inlägg och dela med dig av bilder med tips från Riga så får du gärna höra av dig till mig: margareta.hallin@resia.se

 2. Anders Björk Svara

  Oj, det där hade jag inte gissat var bilder från Lettland. Ser ju jättemysigt ut!

 3. [...] Vi tackar Marie för denna intervjun och de fantastiska bilderna. Marie har tidigare delat med sig av en... blogg.resia.se/2013/02/05/safari-i-tanzania-med-familjen
 4. […] Hallins reseblogg har också en del trevliga reportage. Bland annat det här gästinlägget från L... tomatsallad.nu/bil-baltikum-polen-slovakien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.