Skattjakt världen över – geocaching på semestern

mobiltelefon

Har du provat geocaching? Man kanske kan kalla det en modern skattjakt, där du med hjälp av en GPS letar efter ”skatter” gömda av andra geocachare världen över. En jättekul aktivitet för både barn och vuxna på semestern!


Detta behöver du för att komma i gång med geocaching
För att kunna delta i geocaching behöver du en bärbar GPS (vilket till exempel finns i smartphones) och ett konto på den internationella sajten www.geocaching.com. På sajten finns alla världens skattgömmor samlade. Du kan söka närliggande geocacher utifrån ditt eget närområde där du befinner dig just nu eller utifrån exempelvis en specifik postadress på ditt kommande resmål. På bilden nedan ser du till exempel hur många geocacher jag har kring mitt kontor i centrala Göteborg!

Geocaching app skärmdump
Fullt av geocacher att leta rätt på runt mitt kontor i Göteborg!

Så här gör du
När du väl har hittat en skattgömma (geocache) på sajten som du vill leta upp i verkliga världen finns det GPS-koordinater, ledtrådar och i bland också foton på sajten att utgå från. Ännu smidigare blir letandet med app:en Geocaching från Groundspeak Inc, men den kostar 75:-. Det finns en enklare gratisversion om du vill prova på geocaching, men den är begränsad till att leta upp högst tre geocacher. Bilden ovan är en skärmdump från betalversionen av app:en.

Använd dig av ledtrådarna och GPS-kompassen och ge dig ut och leta. När du väl hittar geocachen noterar du ditt besök i loggboken och på sajten, och lägger sedan tillbaka geocachen där du fann den.

Med lite övning hemma i förväg så kan geocaching bli en jättekul aktivitet för både stora och små på resan!

Detta letar du efter
En geocache består oftast av någon typ av vattentät behållare med en loggbok och kanske något mer innehåll. Storleken varierar, de minsta är mindre än en fingerborg, men stora plastlådor förekommer också. I det större geocacherna kan du hitta bytesföremål. Det är okej att ta något från lådan om du själv tillför något av samma värde. Vanliga bytesföremål är till exempel små leksaker och mynt.

geocache skatt
En geocache-skatt hittad i Gräfsnäs ca 6 mil utanför Göteborg.

Travel bugs – reser från geocache till geocache
I vissa större geocacher finns ett utbytesföremål som är ute på en målinriktad resa – en travel bug. Alla travel bugs finns registrerade med unika ID-nummer på sajten geocaching.com, så där kan du logga in och hitta mer information om var din lille nye vän har varit hittills, och vart han vill på nästa resa. Sedan är det upp till dig att hjälpa honom på vägen så gott du kan!

Själv har jag till exempel hjälpt en travel bug i form av en liten leksaks-SAAB – den lilla bilen ville resa till så många SAAB-fabriker som möjligt. Jag har också hjälpt det lilla mjukisdjuret på bilderna här att resa från Gräfsnäs till Palma, och därifrån har han sedan tagit sig både till Frankrike och Schweiz med hjälp av andra glada geocachare!

Geocaching på resan
När jag var i Palma på Mallorca för ett par månader sedan letade jag bland annat upp en geocache precis utanför den kända katedralen La Seu. Senare under sommaren var jag på Bornholm i Danmark, och även där fanns flera skattgömmor att leta efter.

Geocaching Palma Mallorca
Katten från geocachen i Gräfsnäs fick följa med till Palma de Mallorca.

På stora resmål som t ex New York och London finns det hundratals geocacher att välja mellan. I USA finns också sex unika GeoTours – skräddarsydda geocache-turer som tar dig med på en guidad upptäcktsresa på resmålet. I takt med att du lär känna destinationen och hittar skattgömmorna kan du också få tillgång till erbjudanden från lokala aktörer.

geocaching New York USA
Geocache-karta över Manhattan, New York. (Bild lånad från www.geocaching.com.)

Bra att tänka på vid geocaching utomlands
Vill du undvika en saftig mobilräkning utomlands kan du med betalversionen av app:en ladda ned utvalda geocacher i offline-läge, så att du kan nå ledtrådar, GPS-koordinater och annan information även utan internetuppkoppling. Från sajten kan du också skriva ut information och ta med dig på resan.

Har du hittat några spännande geocacher någonstans i världen?

Ida Sjöholm Resia

2 Responses to Skattjakt världen över – geocaching på semestern
  1. KvistarnaBHA Svara

    Vi var på den grekiska ön Karpathos förra sommaren. Vet inte hur det är nu men då fanns det bara en enda cache på hela ön så vi tog en jobbig men samtidigt rolig promenad upp på berget där den låg. Om jag inte minns fel blev det sammanlagt 7 km och den 8-åriga sonen tyckte det var ett spännande äventyr…
    Det fanns en Travelbug i cachen som vi tog med oss hem och senare lämnade på Öland.

    • Hallin Svara

      KvistarnaBHA: Vad spännande det låter. Kan tänka mig att det är extra kul när man hittar cachen!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.