Rom med tre barn

Petra Ehnvall arbetar på Resia i Uppsala. På sportlovet reste hon till Rom med sin familj, maken Matts och barnen Wilhelmina 14 år, Erik 11 år och Alexandra 8 år. Detta var inte den första resan familjen gjorde till en storstad utan de har besökt flera stycken.

Det är ofta en utmaning att resa med barn till storstäder. Det kan dels vara svårt at hitta boende men också att hålla barnen på gott humör under resan.

Läs Petras berättelse här:

Planera noga!
Man skall inte vara rädd för att åka till storstäder med barn. Med lite planering, tålamod och låta barnen vara med och bestämma takten brukar våra stadssemestrar bli underbara minnen. Genom att prata om platser och händelser som barnen kan referera till blir de delaktiga, och delar med sig. Man ser helt andra saker genom barnens ögon.

Ett tips är att hyra lägenhet
Största utmaningen brukar vara att hitta boende eftersom vi är fem personer, och helst vill bo tillsammans. Vi har hyrt lägenheter, men det kan också löna sig att höra med hotellen om de har familjerum eller mindre sviter tillgängliga. Vi tyckte att vårt hotell Domus Romana, beläget på Via delle Quattre Fontane, nära Via Nazionale var perfekt. Vi hade bokat ett familjerum, som vid ankomst visade sig vara ett sovrum och ett enormt vardagsrum och med tillhörande pentry. Precis utanför vårt rum fanns en stor härlig takterass. En vacker innergård med träd och en fontän hörde också till hotellet.

Till Rom
Rom har två internationella flygplatser: Fiumicino, dit bland andra SAS och Norwegian flyger och Ciampino, som trafikeras av Ryanair och Wizzair. Vi flög till Fiumicino och blev glatt överraskade över hur snabbt det gick att komma in till centrala Rom.

Första dagen åkte vi en tur med en dubbeldäckad turistbuss, som finns i många städer. Man kan köpa flerdagarspass, och hoppa av och på bussarna så det är faktiskt ett riktigt bra transportmedel. Barnen kommer upp en bit och ser bättre och får dessutom en uppfattning om hur långt det är mellan sevärdheterna.


Colosseum fångat på en fräck bild.


Barnen hoppar runt bland ruinerna på Forum Romanum.

Mycket att se
Dag 2 stod Colosseum på schemat. Först skulle vi besöka Forum Romanum, som vi vuxna befarade att barnen skulle sucka sig genom. Men det visade sig bli en favorit och barnen ville inte gå därifrån. Det är stora härliga ytor, många bänkar där man kan vila, och gott om platser att äta lite medhavd mat och dryck. Barnen stormtrivdes, körde ett improviserat yogapass, och lekte kurragömma bland arkeologiska kvarlämningar av tempel.

– Ett hett tips är att klara av toalettbesök innan, det fanns bara en WC på hela området.

Det går att promenera till många av Roms historiska sevärdheter, avstånden är inte så långa, och Colosseum och Forum Romanum är grannar!Med biljetterna vi köpt på Forum Romanum ingick också entre till Colosseum, och gällde under hela 48 timmar.

Genom såväl Gladiator- som Asterixfilmerna hade barnen vitt skilda förväntningar på den magnifika byggnaden. De underjordiska fånghålorna, att arenan under de första åren fylldes med vatten för att iscensätta sjöslag, och det faktum att Colosseum rymde mer än 4 gånger så många åskådare är Globen (ca 55.000) lämnade oss alla fullkomligt fascinerande.

Mitt i historiens vingslag rycktes vi sedan med när hundratals amerikanska ungdomar på skolresa satte igång vågen inne bland tusentals turister inne på Colosseum, vilken fantastisk känsla!

Fler sevärdheter och lite shopping
På tredje dagen promenerade vi från hotellet till Fontana di Trevi, och stod i lång kö för att försöka få till det ”perfekta fotografiet”. Här är det alltid fullt med folk, såväl dag som natt. Se upp för ficktjuvar! På en gata några meter därifrån hittade vi Roms godaste glass. I en liten glugg i väggen sålde Vittorio, som är gift med en svenska, sagolik gelato. Naturliga råvaror och mängder av smaker, och på toppen av varje bägare sätts ett litet sött kex i form av en glasstrut.


Wilhelmina vid Spanska trappan.

Därifrån är det inte långt till Spanska trappan som på alla vykort är översållad av vackra blommor. Tyvärr hade inte alla blommor hunnit sättas ut då vi besökte trappan i februari, men det var en upplevelse ändå. Nedanför trappan fönstershoppade vi i alla fina märkesaffärer på Via dei Condotti ända ner till Via del Corso. I Rom hittar man det allra senaste modet, men får också vara beredd på att betala för det.

Att titta på den italienska trafiken roade vi oss med varje gång vi gick ut. Särskilt Erik tyckte att det var roligt med alla vespor och motorcyklar, och förstås med trafikpolisen som står mitt i gatan och blåser i sin visselpipa.


Tja, så kan man också parkera!

Vatikanstaten med Peterskyrkan
Ny dag och nu stod Peterskyrkan och Vatikanstaten på schemat. Ett tips är att komma på eftermiddagen, då är inte köerna för att komma in lika långa som på morgonen. Strunta i ”guiderna” som möter upp vid Petersplatsen och envist hävdar att de kan hjälpa till att komma förbi köerna. Peterskyrkan var jättestor och väldigt vacker. Alexandra tyckte att Schweizergardet – vakterna som beskyddar påven och hans residens såg jätteroliga ut.

Från Peterskyrkan promenerade vi runt det lilla kvarteret som Vatikanstaten är, till Vatikanmuseet. På vägen försökte vi lista ut vilken mur Tom Cruise sprang uppför när han tog bröt sig in i Vatikanen i Mission Impossible 3, eller var de hemliga underjordiska gångarna i Änglar och Demoner fanns.

Sixtinska kapellet i all ära, men barnen var mest fascinerade över alla dessa otroliga skatter som visades upp i Vatikanmuseet; kartor i värsta Jack Sparrow stil, förgyllda rum, och vackra tavlor.


Peterskyrkan


Interören i Sixtinska kapellet är hänförande.

Trastevere
Sista kvällen åkte vi över floden Tibern till Trastevere. I smala kullerstensgränder med tvätt som hänger på tork känns det som vi när som helst kan stöta på Lady och Lufsen mumsandes på spagetti och köttbullar utanför någon av alla de mysiga trattorior som ligger på rad. Här bor också många konstnärer och hantverkare, och det finns massor av gallerier och roliga boutiqer att besöka.

Mycket gott att äta
Det är lätt att älska italiensk mat, det är så mycket mer än spaghetti bolgonese! Alexandra älskar Prosciutto (underbar lufttorkad skinka), Erik kan äta tortellini till frukost, lunch och middag, och Wilhelminas favorit är Spaghetti alle Vongole (musslor)!

Missa inte heller att smaka en varm ”pizzasmörgås”. Överallt finns stånd som säljer denna italienska snabbmat, smidigt – och gott – att äta i farten.

Passa också gärna på att köpa med en bit äkta parmesan – Parmigiano-Reggiano, så får du med dig en liten bit av Italien hem som ni kan njuta av länge!


Pasta Tricolore att köpa med hem.

Höjdpunkterna
När vi pratar om Rom säger Erik att det häftigaste absolut var att få vara inne i Colosseum, ”det var grymt coolt”. Alexandra tycker att det var så mysigt att gå på alla små gator och gränder och Wilhelmina tycker det var läckert att besöka och uppleva alla de platser de läst om i skolan och som hon sett på film.

Boka flyg och hotell till Rom

Boka flyg till Rom

Boka hotell i Rom

Boka weekendresa till Rom

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.