Oxford – engelsk charm på bekvämt avstånd från London

Oxford, 80 km nordväst om London, är vida känt för sitt universitet, men staden har mer än så att erbjuda. Med buss tar du dig snabbt och bekvämt hit för en dagsvisit eller två under resan till London. Upptäck Oxfords genuina, engelska charm med härliga pubar, vackra parkområden, historiska universitet och elegant afternoon tea.

The Randolph Hotel Oxford

The Randolph Hotel är ett femstjärnigt hotell beläget på Beaumont Street, mitt i Oxfords stadskärna. Här finns Kommissarie Morse’s Bar, för den som är ett fan av Colin Dexters deckare.

The Randolph Hotel är också berömt för sitt afternoon tea med sandwiches och hemlagade scones. Afternoon tea är ett fenomen som har fått spridning världen över men vill du uppleva en äkta, engelsk variant är the Randolph Hotel stället för dig.

The Randolph Hotel Afternoon Tea
Afternoon tea med scones och clotted cream på The Randolph Hotel.

Är du mer intresserad av öl än te går du i stället till The Bear Inn, en av Oxfords äldsta pubar, med anor ända från mitten av 1200-talet. Puben ligger på 6 Alfred Street i ett kvarter där tiden nästan har stått still. Stig in och drick en pint eller två i äkta, engelsk pubmiljö. Akta huvudet dock, takhöjden är inte direkt av modern standard.

The Bear Inn Oxford
The Bear är en av Oxfords äldsta pubar.

The Bear gästas ofta av universitetets studenter, och sedan drygt hundra år tillbaka samlar puben på klubbslipsar från universitet i England. På senare år har mer långväga slipsar också smugit sig in i samligen.

The Bear Oxford slipsar
” Unwind, take off your own tie, and enjoy looking at everyone else’s”.

En annan pub med historiska anor i Oxford är The Eagle and Child som ligger på Saint Giles 49. Även här hittar du genuin, engelsk pubmiljö och på menyn finns ett brett utbud av ale och generösa portioner av traditionell, brittisk pubmat.

The Eagle and Child Oxford
Ett imponerande utbud av ale på The Eagle and Child.

The Eagle and Child är dock mest känt för sina berömda stamgäster, ”The Inklings”, som besökte puben varje vecka under flera decennier med start på 1930-talet. The Inklings bestod av författarna C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, Charles Williams och Hugo Dyson, som samlades på puben för att läsa och diskutera varandras texter. På pubens väggar finns än i dag minnen från de litterära storheternas veckomöten här.

The eagle and child oxford

Vill du väga upp pubbesöken med en lugnare aktivitet rekommenderar jag att du går på evensong på Magdalen College vid High Street.

Magdalen college oxford evensong

Magdalen Colleges kör är en av de mest aktiva universitetskörerna i Oxford. Under terminerna sjunger de fantastiskt vacker aftonsång (evensong) flera kvällar i veckan i universitetets kapell. Ofta är det helt gratis och bara att slinka in. Här hittar du innevarande termins program.

Ida Sjöholm

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.