Kreta – utflykt till Spinalonga

Utanför turistorten Elounda ligger den omtalade ön Spinalonga. Hit kan du ta båten från hamnen i Elounda eller grannstaden Agios Nikolous. Turen tar cirka 15 min (60 min från Agios Nikolous). För att få ut så mycket som möjligt av turen rekommenderar jag att gå på en guidad tur. Charterarrangören brukar ha turer där det även ingår lunch och sol och bad.


Längtans ö finns som pocket men verkar vara slutsåld. Nytryck väntas!

Om du vill förbereda dig ordentligt läser du den omtalade boken Längtans ö av Victoria Hislop om Alexis Fielding som kommer till ön för att ta reda på sanningen om sin mor. Boken har även filmatiserats och visats på grekisk tv (vet ej om den dykt upp här Sverige ännu) vilket har gjort att intresset för Spinalonga har ökat.


Spinalonga somn var en spetälskekoloni under 50 år.


Idag är det mest ruiner kvar på ön.

Borgen på ön byggdes av venetianarna som som härskade på ön från 1579. I slutet av 1600-talet erövrades av de osmanska turkarna som i sin tur hade ön i sin besittning fram till början av 1900-talet då ön lämnades till Grekland. Grekerna använde ön till spetälskekoloni fram till mitten av 1900-talet då sjukdomen var på väg att dö ut. Till ön finns det två ingångar. Den ena, som går genom en port, användes av de spetälska. På ön levde man trots allt ganska väl med mat och vatten. Det fanns även en viss vård att få. På ön hade de spetälska ett eget samhälle med skola, affärer, kyrka och butiker. Trots att man var helt isolerad så hade man det bättre här än vad man hade tidigare då man fick bo undangömd i grottor.

På ön finns idag en turistshop där du bl akan köpa en bok som är rikt illustrerad med bilder som bättre förklarar förhållandena på ön.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.