Prisvärt i Polen

(Uppdaterat 190903) Med några av Östersjöns bästa stränder samt en mycket behaglig  prisnivå har gjort Trestadsområdet i Polen till ett populärt resmål.

Kryssningen från Karlskrona till Gdynia tar 12 timmar och du åker smidigt över natten och bor bekvämt i din hytt. Ombord på färjan kan du, om du vill, ta med hyrbil, men det är enkelt att ta sig vidare till de andra orterna. Sopot ligger 9 km bort och Gdansk 22 km. Taxi kostar cirka 5:-/km och pendeltåg som går mellan orterna kostar ca 10:-/biljett. Tåget kostar inte mer än 10:- per sträcka.


Piren i Gdynia.


Kulturen i Gdansk.


Härliga stränder i Sopot.

Vilken ort ska jag välja?
Gdynia är den nyaste orten bland i området. Den växer ständigt och känns väldigt modern. Här finns bra shoppingmöjligheter och stort utbud av nöjen. Stranden ligger nästan mitt i centrum där det finns en strandboulevard och pir. Gdansk har genom århundraden varit en av de rikaste och viktigaste städerna i Östersjön.  Staden är oerhört mysig med gamla torg, kullerstensgator och kyrkor. Den minsta orten i området är kurorten från 1800-talet Sopot. Det är här de bästa stränderna finns, vita och långgrunda. Orten har ett stort utbud av nöjen, caféer och restauranger och erbjuder en skön jetset-känsla.

Att göra
I Leba på den norra kusten cirka 8 mil från Gdynia ligger en nationalpark med vandrande sanddyner. Sanddynerna kallas även för Polens Sahara. Om du vill se mer av området från sjösidan så kan man hyra kajaker i Gdansk. En hel dag kostar cirka 50:-. Läs mer här. Åk kanalbåt på Ostrodakanalen som anlades på 1800-talet. Här passerar du flera slussar, säkerhetsportar och rälser där båten färdas på land. Kanalbåten går mellan Elblag och Ostroda.


Polens Sahara i Leba.

Roligt för barnen
I Sopot finns Aquapark Sopot som är roligt för både barn och vuxna. Här finns bl a  flera rutschbanor, vattenfall  och bubbelpooler.  Inträdet kostar cirka 100:-/person. Strax utanför Gdansk ligger Oliwa Zoo med ett ett stort antal djur. Här kostar inträdet ca 35:- för vuxna och 20:- för barn. Här kan du läsa mer. På Kolibki Äventyrspark i Gdynia finns mängder av spännande utomhusaktiviteter. Här kan prova off-road körning, klättra i rep högt över marken, paintball, skjuta luftgevär och massor av andra aktiviteter. De olika aktiviteterna har olika priser, att gå in i repparken kostar t ex ca 50:- för vuxna och 25:- för barn.


På Kolibki kan du prova massor av spännande aktiviteter.

Spa-behandlingar
Något man absolut inte bör missa när man är i Polen är att prova på en spa-behandling. På alla tre orter finns flera dag-spa att slinka in på och få både ansiktsbehandlingar, manikyr, pedikyr och massage.
Det också bra att flyga för att nå Polens riviera och det gör man då till Gdansk.

9 Responses to Prisvärt i Polen
 1. Marie Svara

  Kul!
  Vi kom just hem från en vecka i Lettland och har njutit av deras fanastiska sandstränder kring Liepaja och även stränderna på kuriska näset i Litauen. Trevlig kombination tillsammans med Riga.

  • Hallin Svara

   Marie: Åh, vad spännande att höra. Om du vill dela med dig av mer information och kanske lite bilder från er resa för ett inlägg i bloggen får du gärna höra av dig. Skulle vara jättekul att skriva om! Maila mig på margareta.hallin@resia.se

 2. Freedomtravel Svara

  Kan bara hålla med om att Polen är prisvärt! Ett alternativ är att ta färjan från Nynäshamn till Gdansk.

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Många gånger blir man förvånad över hur billigt det är! Just det! Det är ju lite närmre om man åker uppifrån!

 3. [...] ett tag sedan skrev jag om prisvärda resor till Polen. Då skrev Marie en kommentar och berättade att ... blogg.resia.se/2012/08/28/lettland-fina-strander-och-vackra-stader
 4. [...] riktig favorit. Här kan du läsa mer om Polen. Vill du bada så är färjan från Karskrona till Gdyni... blogg.resia.se/2014/02/28/spar-pengar-valj-resmal-smart
 5. Jocke Svara

  Hej! Vi är två par som ska till Gdansk i februari. Vi vill värdigt gärna göra 1-2 behandlings på något spa, billigt och bra. Har du något tips? Vi har redan hotell så är endast ute efter själs behandlingarna. Vi hade velat boka i förväg så man vet när man ska göra det. Svara gärna till min mail.

  Tack! 🙂

 6. Sandra Svara

  Hej!
  Vi är ett par som ska till Sopot nu i augusti på bröllop. Då vi har bokat en lägenhet och kommer ner några dagar innan själva bröllopet vill värdigt gärna göra 1-2 behandlings på något spa, billigt och bra. Har du något tips?
  Vi hade velat boka i förväg så man vet när man ska göra det.

  Tack! 🙂

  • Hallins reseblogg Svara

   Sandra: Så härligt med bröllop och fint att få några dagar av avkoppling innan. En av de mest kända spa-anläggningarna i Sopot är Mera Spa. Det kostar naturligtvis mer att ta en heldag med pooler och behandlingar än att ”slinka in” från gatan på dagspa med olika behandlingar. Har tyvärr inga tips att ge dig här! Hoppas ni hittar något bra och att ni får et riktigt trevligt!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.