Skydda barnen under semestern

Om några dagar startar här en tävling tillsammans med babykoncept.se där du kan vinna produkter som passar bra till resan.

Anna och Marina som äger butiken är båda sjuksköterskor och har lång erfarenhet av barn. Här delar de med sig av sina bäst både för sommar i Sverige och när du ska ut och resa.

Reseapotek
Febertermometer, Panodil flytande eller suppar, nässpray, sårtvätt, pincett, plåster, vätskeersättning, solkräm, kylbalsam och Xylocain.

Stark sol:
Framförallt ska man vara försiktig med solen. Man ska vara noga med att skydda sig och små bebisar ska helst inte vara i solen alls. De kan hållas i skuggan eller i vagnen med ett solskydd på, Barnen kan vara klädda i långärmade tröjor, byxor och keps eller solhatt. För de minsta barnen finns det solskyddsfiltar. De mest utsatta delarna, som är svåra att skyla, är ansikte, händer och fötterna. Där ska de smörjas in med solkräm(om de är tillräckligt gamla).

Mellan klockan elva och tre på dagen, när solen är som starkast bör man hålla barnen inne eller i skuggan, för att undvika att de bränner sig. När det är varmt ska man också tänka på att dricka mycket vatten.

Stryprisk
När barnen börjar cykla ska de ha hjälm med grönt spänne. Barn stannar ofta upp och leker när de är ute och cyklar och tänker kanske inte på att ta av hjälmen. Att spännet är grönmärkt betyder att det löser ut sig om barnet skulle fastna med hjälmen i exempelvis ett träd eller en klätterställning.

Drunkningsolyckor
Viktigt att aldrig lämna barn utan uppsikt vid vatten. De flesta drunkningsolyckor hos barn under fyra år sker oftast i grunt vatten. Det krävs bara en halv decimeter djup vattenpöl för att ett litet barn ska kunna drunkna. På bryggor är det flytväst som gäller och självklart även i båten.

Bi- och getingstick
Oftast är det inte farligt att bli stucken av ett bi eller en geting, men det kan göra väldigt ont. I enstaka fall får barnet en reaktion av sticket, då gäller det att lindra smärtan vid stickstället. Det är bra att använda insektsnät till vagnen.

Giftiga bär, växter och svampar
När man är på landet och ute i skog och mark kan det hända att barnen stoppar i sig ett bär de får syn på. Om de fått i sig något bär, en växt eller en svamp som är giftig eller som man inte vet vad det är ska man alltid ringa giftinformationscentralen på 112.

Ormbett
Är man ute i skogen är det att rekommendera att barnen har på sig långbyxor och gummistövlar. Om barnet blir biten av en orm ska man alltid uppsöka sjukvård.

Fästingar
Man rekommenderas att vaccineras mot TBE om man bor eller kommer att vistas mycket i fästingtäta områden. Om man bara tillfälligt ska ut i naturen kan man skydda sig själv och barnen med långärmad tröja, långbyxor, strumpor och stövlar. När man kommer hem är det viktigt att titta över barnet ordentligt och ta bort fästingarna på en gång om man upptäcker några.

På små barn tenderar fästingarna att sätta sig bakom öron och i hårfästet. Fästingen kan tas bort med en pincett eller en fästingborttagare. Men man ska bara knipa runt fästingen och dra rakt ut så att man inte lämnar kvar en bit i huden.

Grillolyckor
Vid grillen sker många olyckor. Man ska inte lämna grillen utan uppsikt. Inte heller tändvätskan ska lämnas så att barnen kan få tag i den. Man bör ställa undan sådana preparat direkt efter att man använt dem.

Något man kan varna för är att föräldrar ibland tror att den andra föräldern har koll på barnet, men att det visar sig att den andra tänkte samma sak.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.