Finaste badvattnet i Europa

Jag har ett tidigt minne från en resa till Cypern. Vi är ute på en båt på en sol- och badtur med lunch ombord på båten. Båten ger sig iväg från hamnen och ankrar upp vid en inbjudande badvik. Vi slänger oss alla i det helt fantastiskt turkosa vattnet men är en aning försiktiga eftersom det ser väldigt grunt ut. När vi väl hoppar i så märker vi att havsbotten ligger så otroligt mycket djupare än vad vi trodde. Uppe på båten igen förundras vi över hur fantastiskt klart vattnet är och att sikten är så klar.

Efter det har jag varit många, många gånger i Medelhavet och förundrats över dess klarhet och turkosa färg men det har aldrig riktigt varit lika klart som den där gången vid den lilla badviken på Cypern. Jag är därför inte förvånad över att Cypern toppar Skytrax lista över Europas renaste badvatten som Vagabond presenterade för ett tag sedan.


Cypern har Europas renaste vatten. Bilden från Afrodites klippa strax utanför Paphos. Sägen säger att man ska simma runt klippan tre gånger för att hålla sig vacker!

Europas renaste badvatten 10-topplista
1. Cypern
2. Malta
3. Kroatien
4. Grekland
5. Tyskland
6. Rumänien
7. Portugal
8. Österrike
9. Irland
10. Storbritannien

Sverige hamnar alltså inte på topplistan utan hittas först på 21:a plats. Däremot så finns det en hel del stränder i Sverige som uppfyller EUs krav på blå flagg.

Ett urval av stränder i Sverige som har blå flagg
– Skrea Strand, Falkenberg
– Tylösand, Halmstad
– Lilla Apelviken, Varberg
– Lysingsbadet, Västervik
– Skanörs Havsbad
– Yngsjö havsbad
– Hörsängs havsbad, Kramfors
– Näsetbadet, Göteborg

Har du något härligt ”vattenminne” som du vill dela med dig av?

4 Responses to Finaste badvattnet i Europa
 1. Jens Svara

  Vattnet i havet runt Korsika! Turkost, klart, lagom varmt, helt underbart. Men dessutom den klara dammen i en bergsbäck där vi badade efter en svettig vandring i bergen. Så skönt 🙂

  • Hallin Svara

   Jens: Det låter underbart. Har ännu inte varit på Korsika men har förstått att det är ett väldigt härligt resmål som erbjuder både sol, bad, god mat, vackra vandringar och mycket annat!

 2. Margareta Svara

  Åker till Cypern varje år för att sola och bada.
  Till detta härliga turkosa vatten.

  • Hallin Svara

   Margareta: Ja, de har verkligen ett fantastiskt vatten och underbara stränder!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.