Världens högsta byggnader

Byggnader runt om i världen tävlar om att bli högst i världen. Men allra högst är fortfarande Burj Khalifia i Dubai med sina 828 meter. Det är långt kvar till tvåan, Canton Tower som ligger i Kina.

Har du besökt någon av byggnaderna?


Utsikten från världens högsta byggnad – Burj Khalifa.

1. 829 meter – Burj Khalifa, Dubai
2009 stoden den 828 meter höga bygganden färdig. Byggandne används som kontor, bostäder och hotell. På våning 123 och 124 finns en utsiktsplats. Bokade biljetter på hemsidan kostar cirka 200:-. På plats kostar dessa 800:-. Boka dina biljetter här.


Canton Tower är näst högst i världen.

2. 600 meter – Canton Tower, Guangzhou, Kina
Det 600 meter höga TV-tornet i Kina invigdes även det 2009. I december 2011 öppnade ett observationsdäck för allmänheten.


CN Tower har ny belysning. Vid klart väder kan du se ända till Niagarafallen.

3. 553 meter – CN Tower, Toronto
När tornet uppfördes som ett TV-torn 1976 var det högst i världen. Det är ett stort turistmål med restauranger och utsiksplatser. Det finns bl a ett glasgolv som kan vara en riktig utmaning att gå på för den som är höjdrädd. På deras hemsida kan du köpa olika biljetter som ger dig tillgång till de olika utsiktsplatserna. Läs mer och boka här.

4. 540 meter – Ostankinotornet, Moskva
Egentligen har Londons nya byggnad, The Shard, intagit den här platsen men eftersom man bygger ett nytt torn i Moskva, Rysslandstornet som står färdigt i slutet av 2012, så får de behålla sin plats här på listan. TV-tornet stod färdigt redan 1967. Det har tvistats om antennen på taket inte skulle vara högre vara än CN Towers men höjden som är angedd ska vara den rätta!

5. 526 meter – Sears Tower, Chicago
Ännu en hög byggnad i Chicago. Sears Tower, eller Willis Tower som det egentligen heter, stod färdig 1973och är en av världens mest kända byggnader. På taket finns två radiomaster som gör att den totala höjden är 526 meter. Byggnaden används som kontor men där finns även ett skydeck. Läs mer här för info om biljetter.

2 Responses to Världens högsta byggnader
  1. Åse Svara

    Jag har inte varit i några av ovanstående byggnader, men väl i Taipei 101 (Taiwan) som är 509 m och det var dessutom på en fantastiskt klar dag så vi hade en enormt härlig utsikt.
    Dessutom har jag varit uppe i Tuntex Sky Tower i Kaohsiung,(Taiwan) som med sina 378 m också är en mäktig upplevelse att vara uppe i!

    • Hallin Svara

      Åse: Uuuhh, har lite svårt för de höga byggnaderna. Det är med skräckblandad förtjusning jag ger mig upp. Men visst är det häftigt med utsikten!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.