Var uppmärksam i solen!

Att man ska undvika solen de varmaste timmarna mitt på dagen har vi lärt oss. Vissa klarar solen bättre och andra sämre. Med appen ”Min soltid” blir det enklare för dig att beräkna hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig.

Appen ger dig solråd och fakta om bland annat sol och D-vitamin, UV-strålning och UV-index. Soltiderna som räknas fram i solappen efter att du lämnat din hudtyp är riktvärden som visar hur länge du kan vara ute utan skyddande kläder och solkräm. Tiderna baseras på statistiskt framräknade UV-index, tid på dagen och hur känslig du är för sol.

Appen räknar fram den ultravioletta strålningenstyrka i solljuset (UV-index) för den aktuella tiden på året och platsen med hänsyn till normalt ozonskiktsamt beräknar en soltid efter hur känslig du uppger att du är för sol. UV-index varierar beroende på latitud, tid på året samt tid på dygnet. Det UV-index som appen använder gäller vid klart väder med en molnfri himmel.

”Min soltid” ges ut av Strålsäkerthetsmyndigheten som arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.