Bada på Samos

(Uppdaterat 190906) Förra sommaren var min kollega på marknadsavdelningen, Sofia Bergström (f.d. anställd), på Samos i Grekland.


Bada på Samos – många stränder består av klappersten. Använd gärna badskor!

Läs hennes berättelse och tips om bra stränder:
Blev väldigt glatt överraskad av denna gröna ö. Vi bodde i till Samos i Kokkari , som ligger på den norra sidan och en liten bit öster om mitten av ön. Till den långa Kokkaristranden hade vi ca 70 meter att gå, så det var rena drömläget även om vi inte kunde se havet från där vi bodde.

På Samos kan det blåsa en del så de flesta stränder som ligger på den norra sidan är ganska utsatta för vinden och det kan bli en del vågor. En stor fördel om man reser hit mitt i sommaren då det annars kan vara hett.

På norra sidan är det mest klapperstensstränder som jag gillar då man slipper bli blästrade då vinden tar tag!  Ett tips är att använda badskor om vågorna tar tag i en. Dessa finns att köpa på fler ställen och kostar 10 euro

Den långa stranden i västra Kokkari är vida känd och mycket populär bland alla som vindsurfar eller kitesurfar. Vinden som blåser nästan dagligen, norrifrån, med jämn och fin styrka gör detta till ett sant paradis. Det finns fin utrustning att hyra längst bort i det västra hörnet av den långa stranden, du ser vart alla surfare kommer ifrån. här finns även en surfskola om du skulle vilja testa. Här kan du läsa mer.

Om man reser till Samos med små barn så skulle jag utan tvekan säga att man ska bo på den södra sidan av ön, gärna nära Limnionas som ligger sydväst på ön. Stora delar av sträckan mellan Limnionas och Kampos Marathokampos hade många trevliga små och lite större sandstränder. Både byar och stränder runt Votsalakia som ligger mer eller mindre ihop med Kampos Marathokampos kändes barnvänliga.

Vi körde runt och provade att antal stränder, eftersom jag är en sann ”badtok” så här kommer min topplista av det vi provade under vår vecka på Samos som man kan köra till:

1. Psili Ammos 2
Liten sandstrand vid Kampos Marathokampos (det finns flera stränder som heter Psili Ammos men just denna nr 2 var verkligen jättefin).


Avlakia. Vattnet är lika härligt turkost vart man än kommer.

2. Avlakia och Platanakia
Precis mitt i den skarpa kurvan efter Avlakia väster om Kokkari, kan man köra av och parkera ut mot havet och sedan gå en trixig stig ner till vattnet för att hitta en pytteliten avskild strand. Jättefint badvatten men nästan enbart nudister och ingen service. Man kan även åka ett snäpp till och stanna på Platanakia som har service och som såg trevlig ut men denna provade inte vi.


På väg till Tsamadou.

3. Tsamadou
Drygt 1 km väster om Kokkari. Mycket trevlig och fin stenstrand som man kommer till genom att gå i en ganska brant men bred sten/sandtrappa ned från vägen. Här finns parasoller och solstolar. En man går runt och tar beställningar till den lilla restaurangen, så du kan få mat och dricka till solstolen om du vill. Här är den östra biten av stranden till för nudister.


Känd vy över Kokkari.


Mysig taverna på höjden ovanför stranden.

4. Kokkari
Den långa stranden i Kokkari som sträcker sig väster ut från centrum är som en ganska vanlig stenstrand men det ligger många små tavernor längs hela stranden och man kan hyra en solstol med parasoll vid flera av dem. Trots att det är rätt mycket folk så blir det aldrig överbefolkat.

5.  Small Long Beach
Men nu längst österut i byn, fortsätt förbi hela hamnen och förbi den lilla öde halvön så ligger där en liten stenstrand som ligger i lä. En mycket trevlig taverna ligger på höjden ovanför stranden.

Så jag säger bara – åk och bada! Du kommer aldrig att ångra dig, det är underbart fint och jag skulle gärna åka dit igen! Samos är en av greklands många vackra öar men det finns ju fler! Läs mer om andra öar här!

Boka charter till Grekland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.