Övervintra i Thailand – hur gör man?

Ni har säkert läst Annikas inlägg här i bloggen om deras halvår som de spenderade i Koh Lanta, Thailand. Annika driver bloggen Resfredag och har gett oss massor av tips.

Jag tror de flesta av oss lockas av tanken att lämna Sverige för en tid och tilbringa dessa på varmare breddgrader. Frågade därför Annika om hon kunde sätta samman tips på hur man egentligen gör när man reser med familjen och små barn och ska stanna borta i ett halvår.

Läs Annikas tips här:
Varför utomlands, och varför Thailand?
Jag och min man hade länge drömt om ett utlandsäventyr tillsammans som familj. Förra årets extremt kalla och långa vinter gjorde att vi bestämde oss – nu skulle det äntligen bli av! Jag var föräldraledig och gick ändå hemma om dagarna med våra barn födda 2008 och 2010. Min man, som är egenföretagare, hade möjlighet att jobba med projekt som han kunde sköta med hjälp av en dator och ett fungerande internet. Det var nu eller aldrig. Vi tog det avgörande beslutet att flytta i mars 2011, och i oktober samma år landade vi i Phuket – redo för vårt livs äventyr.


Barnens favoritlekplats; Long Beach, Koh Lanta.

Förberedelser i Sverige inför resan
Boende i Sverige:
Innan vi åkte iväg sålde vi helt enkelt vårt hus. Vi hade ändå planer på att så småningom flytta, och kunde lika gärna göra det innan vi reste utomlands. Möblerna ställdes in i ett Shurgard-förråd. I samband med flytten försökte vi sälja eller slänga så mycket prylar som möjligt. Saker som låg och samlade damm i förråden och ändå aldrig användes la vi ut på Blocket, och fick på så sätt ett välkommet tillskott till reskassan. I maj sålde vi huset, och i augusti flyttade vi ut. Tiden mellan augusti och oktober flyttade vi land och rike runt med våra blå IKEA-kassar. Tur att vi har stor familj och snälla vänner som kunde ta sig an oss.

Boende i Thailand: Min mans bror och hans fru bor säsongsvis på Koh Lanta, och var därför snälla nog att åka runt och titta på olika boende alternativ för vår familj. Våra kriterier var att det skulle vara barnvänligt och ligga nära stranden. Vi valde slutligen att bo på Sai Naam Lanta, där vi trivdes fantastiskt bra.


Vårt hus i mitten, med poolen precis utanför ytterdörren.

Telefon: Vi kontaktade vår telefonoperatör och bad dem ändra till billigast möjliga mobilabonnemang på våra svenska mobiler (tillräckligt för att skicka sms hem då och då). I Thailand köpte vi varsin enkel mobiltelefon (ca 100 SEK styck), och använde oss av kontantkortet 1-2-3 Call. Det funkade väldigt smidigt. Skype använde vi oss av mest hela tiden, både för min mans jobbsamtal, och för att hålla kontakten med nära och kära.

Försäkringar: När man är borta så pass länge måste man ordna en bra försäkring, allt annat vore dumdristigt. Vi kontaktade Länsförsäkringar Blekinge, som var väldigt trevliga och gav oss bra hjälp.

Vaccin och Visum: Vi började vaccinera oss i god tid, första dosen av Twinrix (kombinerat Hepatit A och B vaccin) fick barnen i maj. I Thailand får man vara max 30 dagar utan visum. Ska man stanna längre får man gå till Thailändska ambassaden i Stockholm, alternativt Thailands konsulat i Göteborg (på konsulatet kan de skicka hem visumet när det är klart, på ambassaden måste man personligen gå och hämta ut det). Vi stannade i Thailand runt ett halvår och ansökte därför om ”Multiple entry”-visum.

Flygbiljetter: Vi surfade runt på nätet en hel del för att försöka hitta prisvärda flygbiljetter. Till slut gav vi upp, och åkte istället in till Resias kontor på Sveavägen. Vi möttes av trevlig och flexibel personal som hjälpte oss hitta bra biljetter (runt 26000 SEK för hela familjen). Vi flög från Köpenhamn, mellanlandade i Doha, och tankade i Malaysia, för att sedan landa i Phuket. Den totala tiden uppe i luften slutade då på 16.5 timmar.


Äntligen på väg!

Packning: Vi hade med oss minimalt med packning, det mesta finns att köpa där borta. Ni som har småbarn som dricker välling bör dock tänka på att ta med er svensk välling. Den thailändska varianten är söt och sliskig. Blöjor finns där borta, märket ”Mamy Poko” är överlägset bäst. Ta också med solskyddsdräkter, det är svårt att hitta på Koh Lanta. Jag skulle även rekommendera småbarnsfamiljer att ta med myggnät till vagnen, och myggmedel som är anpassat till barn (finns på svenska apotek).


Här har vi, på ett ungefär, ett halvårs packning till Thailand. Lättare sagt än gjort.

På plats i Thailand
Boende:
Vårt radhus på Sai Naam hyrdes ut möblerat och med fullt utrustat kök. Städning en gång i veckan ingick i hyran. Det fanns ingen tvättmaskin i vårt hus (till min lycka, då slapp jag ju både att städa och tvätta!) Runt hela Koh Lanta finns det möjlighet att lämna in tvätt. Ett dygn senare kan man, för en billig peng, hämta upp ren, strykt och vikt tvätt. Snacka om vardagslyx!

Leksaker: Eftersom vi stannade så pass länge köpte vi på oss leksaker till barnen. Runt om ön finns stora affärer inne i ”skjul”, där man kan köpa allt mellan himmel och jord. I dessa ”Clas Ohlsson”-liknande butiker köpte vi en hel del leksaker. Kvalitén är väl inte direkt super, många saker gick sönder snabbt. Vill man ha lite kvalitetsleksaker finns det att köpa på de större och mer välsorterade affärerna inne i Krabi.


Vårt överlägset bästa leksaksköp där nere, träklossar som vi köpte i Krabi.

Barnomsorg/Skola: Det finns två svenska skolor på Koh Lanta, varav minst en av dem även har förskoleverksamhet. Vi skippade förskola och hade istället en inneboende barnflicka med oss från Sverige. Hon passade våra barn tre timmar om dagen.


Dagens aktivitet: Sandslott på stranden!

Umgänge: Koh Lanta är känd för att vara en ”svenskö”, och man träffar absolut många svenska familjer som är i samma situation som en själv. De flesta är där på någon typ av semester, eller ”thaimout”, och tar sig därför tid att lära känna nya människor. Ett tips är att hänga på familjeturneringarna i beachvolleyboll på resorten ”Slow Down”. Vi lärde känna flera familjer där nere som vi sedan har fortsatt ha kontakt med hemma i Sverige.

Sol och värme: Många undrar hur våra barn påverkades av solen och värmen i Thailand. Vi hade trots allt en temperatur på minst 30 grader varje dag. I början fick båda barnen mycket värmeutslag vilket yttrade sig som små röda prickar över hela kroppen. Dessa utslag försvann efter bara ett par veckor. Vi var noga med att skydda barnen från alltför mycket sol, och smörjde alltid in både oss själva och barnen innan vi skulle ut. Vi brukade gå till stranden med barnen tidigt på förmiddagen, runt kl 8-9, och gick hem runt 11-11:30 för att äta lunch och sova middag. Vi var i stort sett aldrig ute med barnen mellan kl 12-15, då solen är alldeles för stark. Efter lite fika och lek var det lagom att gå tillbaka till stranden på eftermiddagen. Det är absolut som skönast på stranden tidig morgon eller sen eftermiddag!


Tidig morgon på stranden.

Vi tackar Annika för både tips i Koh Lanta men även för att hon ville dela med sig av hur det är möjligt att komma iväg och ”övervintra” i Thailand.

Boka flyg och hotell till Thailand

Boka flyg till Thailand

Boka hotell i Thailand

Boka paketresa till Thailand

Boka charterresa till Thailand

Få tips och inspiration från Thailandspecialister

14 Responses to Övervintra i Thailand – hur gör man?
 1. Maria Svara

  Hej- tack för den info som du ger kring Thailand o er långsemester med barn.

  Jag o min man o våra två barn kommer att göra en liknande resa men under 3 månader. Kan du rekommendera boende och ställen att åka till så skulle det vara till stor hjälp för oss.

  Stort tack på förhand
  Maria Westerlund

  • Hallin Svara

   Maria: Så spännande. Jag ska höra med Annika som har dela med sig av alla tips. Återkommer!

  • Aniika Svara

   Hej Maria!
   Vilken härlig resa ni har framför er! Vi reste inte runt så mycket, utan bodde på Koh Lanta under hela vår halvårslånga vistelse. (Vi gjorde även ett par ”visumresor” ner till Malaysia.) Innan vi åkte hem till Sverige skrev jag ett blogginlägg som är full av tips på både boenden och ställen att åka till om man besöker Koh Lanta:

   http://yesterdayyousaidtomorrow-aniika.blogspot.se/2012/04/min-guide-till-koh-lanta.html

   Har du fler frågor är du mer än välkommen att maila mig på aniika@spray.se

   Ha en underbar resa! /Annika

  • inger thulin Svara

   hej vad kostar det att hyra ett hus i thailand.i kho lanta. mv inger thulin

 2. Erik Westergård Svara

  Väldigt bra skrivet inlägg. Har själv varit på Koh Lanta. Kan verkligen rekommendera det till den som funderar på att resa dit.

  Väldigt kul att läsa om andras erfarenheter om ön.

  Bedriver själv en blogg om Thailand med reseberättelser
  http://thailandsguiden.net

  • Hallin Svara

   Erik Westergård: Vad kul att du gillar vad vår gästbloggare Annika skriver om. Vi är så glada att hon ville vara med och dela med sig av sina erfarenheter. Kanske även du önskar vara med i vår blogg och dela med dig av dina allra bästa tips? Om så är fallet hör av dig till margareta.hallin@resia.se.

  • Aniika Svara

   Tack Erik, vad glad jag blir! 🙂

 3. [...] Först ut var Anikka som driver bloggen Yesterday you said tomorrow. Tillsammans med sin familj övervin... blogg.resia.se/2013/04/05/vill-du-gastblogga
 4. Johanna Berg Svara

  ”Vi surfade runt på nätet en hel del för att försöka hitta prisvärda flygbiljetter. Till slut gav vi upp, och åkte istället in till Resias kontor på Sveavägen. Vi möttes av trevlig och flexibel personal som hjälpte oss hitta bra biljetter.” Hahaha. Fin reklam där. Varför betala överpriser på Resia när man kan hitta den billigaste restan på 30 sekunder online?

  • Hallin Svara

   Johanna Berg: Det beror sig ju naturligtvis vilken typ av biljett man vill ha. Är det en öppen biljett t ex så går den inte att köpa online. Att köpa flygresan på nätet behöver inte alltid heller betyda att den är billigast. Det kan vara stor fördel att jämföra.

  • Aniika Svara

   Johanna, vi behövde en öppen biljett och kunde därför inte boka online – även om vi hade velat. Och står för mina ord om Resia, vi blev otroligt väl bemötta (trots att jag inte har fått ett enda öre för att skriva så!) 🙂

 5. Johanna Svara

  Hej! Du nämner ”multiple-entry-visa”. Betyder det att man måste åka ut och in ur landet för att få stanna ett halvår?
  Tack!

  • Aniika Svara

   Hej Johanna! Exakt så. Vi valde att åka på snabba ”visaruns” till Malaysia vid två tillfällen. /Annika

 6. [...] Här är en länk till ett bra inlägg från en familj som varit länge i thailand, allt från bästa bl... foraldraledigithailand.wordpress.com/2014/01/03/tips-infor

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.