Till Istrien med buss

Ni som följer bloggen har säkert inte missat mina inlägg från Kroatien. Min resa gick genom Dalmatien, södra Kroatien och jag fick besöka orter som Dubrovnik, Split, Makarska rivieran och öarna utanför. Totalt är det en sträcka på cirka 15 mil som sträcker sig utefter kusten.

Ovanför Split fortsätter den långa kuststräckan på totalt 50 mil. Utanför ligger cirka 1.200 öar i Adriatiska havet. Längre upp i norr ligger ett annat populärt turistområde, Istrien. Med tanke på det nordliga läget så är det många som reser hit med egen bil. Ett annat sätt att ta sig hit är att åka buss. Jag gillar verkligen att åka buss (här kan du läsa mer om hur det är att åka buss). Det är lugnt och man har tid att sitta och läsa och hela tiden får man en perfekt guidning av både resmålet men också annat som man passerar. Trevligt resesällskap får man på köpet.

Ölvemarks har flera olika bussresor till Kroatien. Om du ska till Istrien så kan du antingen åka på en 11 dagars resa som börjar på fredag kväll och tar färjan mellan Trelleborg och Travemünde. Efter ännu en natt i Nürnberg i Bayern så är du framme i Opatija framåt söndag eftermiddag/kväll.

9-dagars resa till Opatija
Opatija är en kurort med anor från 1100-talet då några benediktinermunkar anlade ett kloster, ”opatija”. Här kan du sola, bada, äta gott med mycket italieninspirerad mat till bra priser, shoppa och koppla av. Det är en klasssisk badort som lockade turister redan på 1800-talet. Det finns gott om promenadvägar utmed havet i denna charmiga ort.


Opatija är en charmig stad i Istrien.

Från Opataija kan du åka till grannorten Pula med en gammal stadskärna och romersk amfiteater. En annan medeltida kuststad att besöka är Rovinj på en klippa ovanför havet. Ta båten till den vackra ön Krk med välbevarade små byar, vinodlingar och olivlundar.    

Passa att följa med på en utflykt och se Kroatiens huvudstad Zagreb. Pampiga byggnader samsas med småskaliga kvarter, butiker och promenadstråk. Man får en guidning genom staden men även tid på egen hand. Kanske för att ta en kaffe på Jelacictorget?


Vid Jelacictorget står Josip Jelačić av Bužim staty.

Direktbuss till Rabac
Har du bråttom och vill åka raka vägen så väljer du direktbussarna på 9 eller 16 dagar. Dessa tar lite drygt ett dygn inna du är framme i Rabac som blir din vistelse för en eller två veckor. rabac var för inte så längesedan en fiskeby som på senare år vuxit sig större. Trots det så har den behållit sin charm. Precis som i övriga Kroatien så kantas staden av en lång strand med strandpromenad.


Besök Rovinj med ifluenser av Venedig.

Inte långt härifrån ligger den medeltida staden Labin dit du enkelt kan åka med taxi. Även härifrån kan du besöka både Pula och Krk. En anna utflykt att följa med på med vacker natur är Limiskanalen och Rovinj. Kanalen har branta sidor med gamla kalkstensgrottor. Rovinj grundades av romarna men har influenser av den venetianska eran. Mysiga gränder och prång. Även här får man en guidning innna det blir tid på egen hand.

Kan du bestämma dig fort och ta en sista minuten så är priserna extra bra. Annars är det väldigt prisvärt att åka buss.

7 Responses to Till Istrien med buss
 1. Freedomtravel Svara

  Känner igen bilden från Opatija! Vi var där förra sommaren. Det ligger en camping 2 min promenad därifrån, där man bara campade huller om buller i en sluttning. Opatija var ett charmigt ställe som vi gillade!

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Vad härligt. Kroatien ska jag definitivt återvända till och kan mycket väl tänka mig Istrien!

 2. Jan MUNCKERT Svara

  Spännande område!
  Var där 1966 med vår ”elefantunge” Morris Minor köpt för 233kr.
  Det var på Titos tid med oootroligt dåligt utbud av allting – utom värme. Hett som i en bakugn!!!
  Tältade eller sov i bilen(!)
  Kristallklart vatten och romerska akvedukter o teatrar mm.
  Skulle vara intressant att se hur det ser ut i dag.
  Kanske bil genom Europa – eller buss??

  • Hallin Svara

   Jan Munckert: Oj, det har nog hänt en hel del sedan ni var där med er lilla Morris! Måste säga att bussresor är väldigt bekväma och extra roligt tycker jag att man får så bra guidning längs vägen!

 3. zrinka Svara

  Opatija bäst !

 4. Suzana Monika Svara

  jag vill ner till kroatien pilgrimsresa hodosascit har ni tips vill åka från göteborg via danmark tyskland italien ner till istra rijeka och vidare till zagreb MARIJA BISTRICA har någon gjort sin pilgrimsresa och kan tipsa vill resa miljövänligt dagligen åker bussarna från trieste ljubljana och porec pula rijeka zagreb till de 2013 vallfärdsorterna i kroatien hostel bb är toppklassade liksom de flesta seoska michelinrestaurangerna i kroatien blev nyfiken så jag vill prova själv vi katoliker rabatterat boende och inträde TACKSAM för svar i min inbokx

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Suzana! Jag försökte mejla dig men det verkade inte funka. Du är välkommen att ringa våra säljare på 0771 92 92 92 så hjälper vi dig! Eller skicka mit ett mejl på louise.nilsson@resia.se så tar vi det vidare. Mvh, Louise, Resia

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.