Flygbolagskonkurser oroar svenskarna

Vårens flygbolagskonkurser har satt spår hos många resenärer. Hälften av svenskarna uppger att vårens konkurser har fått dem att tänka annorlunda om de skulle boka en flygbiljett idag. Samtidigt är kunskapen om vilket skydd man har vid en konkurs väldigt låg. Så många som 83 procent känner inte till vilket ansvar ett flygbolag som går i konkurs har gentemot resenären. Det visar en färsk undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av oss på Resia.

Under våren har det varit flera flygbolagskonkurser där stora bolag som Spanair, Malev, Cimber Sterling och nu senast Skyways har lämnat in konkursansökningar. Många resenärer har blivit påverkade, men vår undersökning så är det väldigt få svenskar som känner till att resenärer som bokat resa på egen hand oftast är relativt oskyddade ekonomiskt om ett flygbolag går i konkurs.

Trygghetsgaranti
Om du bokar din resa på egen hand så får du själv driva frågan mot flygbolaget. På Resia säljer vi en reseförsäkring vi kallar Trygghetsgaranti som ger dig full återbetalning vid konkurser. Försäkringen gäller även för dig som behöver boka av din resa av vilken anledning som helst, inte bara sjukdom. Försäkringen måste betalas samtidigt som du bokar resan. Läs mer om försäkringen här.

Väljer flygbolag mer noggrant
I vår undersökning så har vi också märkt att flygbolagskonkurserna även har påverkat svenskarna i hur de väljer flygbolag och bokar sina resor. 28 procent uppger att de är mer noggranna när de väljer flygbolag, 

Ekonomiskt skydd om du bokar flyg och hotell på resebyrå
Det är även få, 1/3 av svenskarna, som känner till hur paketreselagen lyder. Om du bokar din resa på egen hand med separat flyg och hotell så är det du själv som paketerat resan och får stå för alla eventuella avbokningskostnader, både vid konkurser, inställda flyg eller annan orsak. Om du istället bokar din resa hos en resebyrå och låter oss paketera är du skyddad av paketreselagen. Även på resia.se kan du boka flyg och hotell i samma bokning vilket alltså är mycket bättre, ur tryggghetssynpunkt, än om du bokar hotell och flyg var för sig. Välj flyg+hotell på startsidan.

Om du har frågor om trygghetsgaranti och paketreselagen så tveka inte att höra av dig till din resebyrå eller ring oss på 0771-92 92 92.

Betygsätt inlägget:
Flygbolagskonkurser oroar svenskarna
Kategori: Övrigt
Taggar:

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.