En annan sida av Ukraina

Just nu pågår fotbolls-EM i Kiev (och Warsawa). Imorgon hejar vi förstås på Sverige som spelar mot Frankrike i Ukraina även om matchen inte är så särskilt intressant : ) Det har varit blandade meningar om hur fotbolls-EM skulle spelas i Ukraina eller inte. Det är ett av världens mest korrupta land och många menar att den stora fotbollsfesten i Kiev kan samtidigt få många att reagera.

På Resia har vi i många år varit med och stöttat ett projekt, ett barnhem i Reni – ”Ukrainas bortglömda hörn”. Barnhemmet drivs av organistaionen Barnens hopp som i sin tur får stöd av Reseindustrins barnfond.


Barnhemmet Novy Dom är en idyll i det fattiga Reni.

På Resia arbetar Ingemar Svennered som personligen är delaktig i insamlingar för barnhemmet. Tillsammans med många familjer i Långared har de varje år sedan 1998 anordnat ett sommarläger för barnen som bor i zon 3 i Tjernobyl. Läs här om förra året jag besökte sommarlägret. Många av medarbetarna på Resia samlar varje månad in pengar. Resia är med och stöttar med summa summa förutom ett årligt bidrag till fonden.

Reni ligger i södra Ukraina och har cirka 20.000 invånare. Det här är den allra fattigaste delen av Ukraina som angränsar till Moldavien och Rumänien. Det är en stad som sett sina bästa dagar. I den stora hamnen lägger det inte längre till några båtarcoch tågen stannar inte här längre. Vägarna är dåliga och blir all sämre när oväder med reg drar förbi. Det är ingen ovanlig syn att se häst och vagn åka förbi. Arbestlösheten är enormt utbredd och alkoholmissbruket är väldigt stort.


Fotbollsplanen under vatten efter det senaste ovädret.


Agneta driver Barnens Hopp som driver barnhemmet Novy Dom i Reni.

Här ligger alltså barnhemmet som Barnens hopp driver med Agneta Bergström i spetsen. Barnhemmet stratade för sex år sedan och är en idyll i eländet. En varm och kärleksful stämning råder på Novy Dom som barnhemmet heter. Här finns cirka 15 barn som alla bär på en otäck historia. Efter ett tag på barnhemmet vågar de öppna upp och visar stor glädje. Läs gärna Agnetas blogg där hon skriver och berättar hur vardagen på Novy Dom är.

Agneta har också en sidoverksamhet där hon delar ut matpaket till de mest fattiga familjerna. Det är med stor idérikedom hon får det att gå runt. Alla frukter och grönsaker tas tillvara och källaren är full av inlagda godsaker.


En av alla måltider som serveras på barnhemmet.


Glädjen är stor när Ingemar kommer med presenter.

Ingemar var precis och hälsade på i barnhemmet vilket han gjort flera gånger. Han berättar om hur fantastiskt det är att se barnen utvecklas, hur de äter bra och får gå i skolan. Under förra besöket hade han bl a med sig ett Uno-spel som kommit till stor glädje.

Uppdaterat: I nyhetsmorgon lördag 21/7, TV4, visades ett repotage från barnhemmet. Se klippet här.

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

10 Responses to En annan sida av Ukraina
 1. Freedomtravel Svara

  Positivt att läsa om! Fattigdomen i Ukraina är utbredd och ett stort problem. Medellivslängden är extremt låg för att vara ett land i Europa. Länken till Agnetas blogg verkar inte funka dock, så uppdatera gärna.

  • Hallin Svara

   Freedomtravel: Jag vet ju att ni har varit Kiev och säkert har sett en stor del av alla porblem i Ukraina. Det känns bra att hjälpa till och se hur bra barnen har det på BNovy Dom. Tack, länken är uppdaterad!

 2. Barnens hopp Svara

  Tack for varma ord. Och tack for allt ni gor for oss i Novy Dom.

  Med karlek
  Agneta och barnen i Novy Dom

  • Hallin Svara

   Barnens hopp – Agneta: Ingemar har visat bilder och berättat och det är svårt att inte känna engagemang. Är full av beundran inför ditt engagemang!

 3. Barnens hopp Svara

  Och bloggen fungerar http://www.barnenshopp.wordpress.com

 4. [...] bara våra vinnare som vi har gett bort vinster till. Vi skänker även pengar till barnhemmet Novy Dom... blogg.resia.se/2012/12/24/god-jul-3
 5. Bettan93 Svara

  Vad menas med denna meningen ” Resia är med och stöttar med summa summa förutom ett årligt bidrag till fonden.” som står under första bilden i blogg inlägget. Med vänliga hälsningar Bettan!

 6. […] heter Novy Dom (Nya Huset) och drivs av den ideella föreningen Barnens hopp, finns drygt 15 barn. (... blogg.resia.se/2015/10/19/barnhemsbesok-i-ukraina
 7. Oscar Andrén Svara

  Intressant läsning om Ukraina. I somras var jag i Kiev och då fick jag mersmak av Ukraina. I min blogg har jag skrivit om mina upplevelser.

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Oscar,

   Vad fint du har skrivit om Kiev. Och även om annat ser jag. Skulle du vilja gästblogga hos oss så är du välkommen. Om du är intresserad så skicka ett mail till mig, margareta.hallin@resia.se

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.