Danmark – massor av tips!

När vi hade vår Danmarks-tävling där priset var en resa med Stena Line, 5 + bilen, hade vi svårt att hitta en pristagare bland alla bra tips. Vinnare blev till slut Inger som tipsade om Odense.

För er som planerar en semester i Danmark så vill jag delge er fler av alla bra tips som kom in:

Kattegatcentret i Grenå
Heléne Dahl var på Legoland när hennes barn var 7 och 10 år. De var helnöjda med Legoland och på hemvägen stannade de till på Kattegattcentret i Grenå. Här fick barnen klappa rockorna på ryggen när de simmade runt och man fick även gå  igenom en gång med hajar simmande runt omkring sig!


I Kattegatcentret i grenå kan man bl a se hajar.

Blokhus
Fredrik Nykvist längtar efter att åka till Blokhus ned sin familj och gå på på den låååånga stranden. Där skulle hans dotter få plocka alla snäckor som hon pratar om och sonen skulle titta på alla drakar som de flyger med där. I Blokhus finns många härliga hus att hyra!

Klitmöller
Lennarth skulle vilja resa till Klitmöller på Nordjylland för att visa sina barn hur det går till att windsurfa i vågor när det blåser styv kuling. I Klitmöler finns en härlig lång sandstrand.

Ribe
Eva Johansson reste för längesedan längs utmed Danmarks västra kust från Römö och norrut. Då kom hon till den charmiga lilla staden Ribe med storkbo på kyrkans tak (eller var det möjligen på ett tak bredvid)! Kyrkan är en av de största domkyrkorna i Danmark. Eva förälskade sig i platsen och önskar återvända. Här skulle hon bo ett par nätter och följa nattvaktens kvällsrunda i staden. Ribe är en av de äldsta kvarvarande städerna i Danmark.

Krusö
Rolf Lidberg vill åka till Kruså för rekreation och laddning av batterierna. Här kan man cykla på jättefina cykelbanor i underbar miljö. Kruså är en gränsövergång mellan Tyskland och Danmark och här finns en livlig gränshandel. Det var här som de tyska trupprna marscherade in i Danmark 9 april 1940.


I Silkeborg kan du åka med den gamla hjulångaren.

Silkeborg
Lena längtar till Silkeborg där hon vill paddla kanot. Silkeborg ligger vackert med sjöar som omger staden. Här finns stora skogsområden och Himmelberget dit du kan cykla eller gå. Varför inte prova den gamla hjulångaren Hjelen som drivs med originlmaskin.

Möns Klint
Anette Rigestam tycker att Möns Klint är en underbar plats att besöka. Här finns klippor vita som snö känns det som att man har hamnat på en helt annan kontinent. Den lilla ön Mön ligger mellan Själland och Falster. Klipporna är 150 meter höga och stupar rätt ner i det turkosa havet. Här finns även en strand som är populär att besöka.


På Mön stupar klipporna rätt ner i det turkosa havet.

Himmelbjerg
Ingemar Berglund är barnsligt förtjust i att bestiga berg och önskar bestiga Danmarks högsta berg, Himmelbjerget! Berget är 147 meter högt så jag antar att det passar även den som kanske inte är så fysisk! Det är inte långt från Silkeborg som du kan läsa om ovan. Efter lite googlande så ser jag att detta inte alls är Danmarks högsta berg, dock trodde man det fram till 1847 då man fick bättre mätmetoder. Danmarks högsta berg heter Møllehøj och är 170,86 meter högt!

Sönderborg
Lissie Vannerberg tipsar om ännu en stad nära den tyska gränsen, Sönderborg. Det är en fin gammal stad och det finns väldigt många intressanta platser i närheten. Mot tyska gränsen finns både historiska platser från andra världskriget, FN-muséet, kyrkliga sevärdheter och märklig natur.

Ebeltoft
Ana Kokol vill åka till Ebeltoft och gå på deras fantastiska glasmuseum som är i världklass. Här finns även en härlig sandstrand och charmiga strandhus. Charmig stad med mysiga restauranger tipsar Sofia om!

Hornbeck, Tisvildeleje och Liseleje
Till sist tipsar Bertil Vedenbrant om sitt favoritställe på Själlands nordvästkust där det finns pärlor som Hornbeck, Tisvildeleje och Liseleje. Här finns långa sandstränder för promenad och salta bad. På kvällen kan man ta en god öl och en bit fisk på någon av de många mysiga matställena.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.