Kreta – utflyktstips

(Uppdaterat inlägg 190904) Kreta är ett av våra mest populära resmål. Det är många som väljer att resa till denna stora ö i Grekland som erbjuder enormt många olika alternativ, både vad det gäller boende men även aktiviteter och utflykter. Har tidgare skrivit en guide om vilken ort man ska välja på Kreta både för den västra och östra delen då det inte alltid är så enkelt att välja.

Kreta är 26 mil lång och 6 mil bred. Att köra utefter öns norra del från väst till öst tar cirka tre timmar.  Trots att avståndet från norr till söder är kortare så kan sträckan ta en stund att köra då vägnätet inte är lika utbyggt. Med en hyrbil får du se otroligt mycket mer. ta del av våra utflyktstips!

Agia Galini
Agia Galini är en fantastisk liten by som nästan klättrar nerför berget mot havet.  Det är ett perfekt utflyktsmål om du vill köra över berget ner från Chania. Under vägen, som tar cirka 1.5 timma, får du uppleva mycket av Chanias natur. I byn finns flera tavernor, cafer och mysiga små hotell om man vill stanna över natt.  Här finns också en strand om man vill ta ett dopp. I närheten finns Festos, en gammal antikstad som blev byggdes ca 4000 f Kr. Gortyn ligger också på nära avstånd. Gortyn var den romerska huvudstaden på Kreta. Glöm ej solhatt + vatten om ni ska gå runt bland dessa lämningar.


Agia Galini är en charmig by Kretas sydsida.

Kretas enda Insjö
Kournas är Kretas enda insjö som ligger i en vacker dal mot berget vid byn Georgiopoulis. Antingen tar du en cykeltur mellan apelsinlundarna om du bor i Georgiopoulis annars går det bra att köra bil hit. Drygt en timma från Chania.


Elafonisi kallas Kretas Maldiverna.

Elafonissi
Elafonissi har vi skrivit om förut men tål att nämnas igen. Det är en liten ö som ligger cirka sex mil sydväst om Chania. Sanden vid strandkanten är rosaskimrande pulveriserade snäckor. Synen är helt magisk……. Stranden brukar kallas för Kretas Maldiverna. Hit är det många som åker på utflykt så var tidigt ute!  Besök gärna klostret Moni Chrissokalitisas på vägen. En vidunderlig utsikt när ni väl kommit upp till toppen!


Ta badbåten till Balos Bay.

Balos Bay
En annan fantastisk strand ligger vid Balos Bay på nordvästra sidan vid Kissamous- halvön. Här upplever du  kritvit strand och turkosa laguner. Det är svårt att ta sig dit. Ska du köra bil så krävs det en jeep i en svårtillgänglig teräng. Bättre är att köra till Kissamous och ta badbåten därifrån. Det ska även gå badbåtar från Chania.


På stranden Vai växer palmerna vilt.

Palmstrand
Kreta kan stolstera med en riktig palmstrand, precis som i Karibien! Stranden heter Vai och ligger på öns nordöstra sida. Vägarna är en aning slingriga dit men helt klart värt en tur. Palmerna ger skön skugga och till skillnad från många andra stränder på Kreta så är det inga vågor. Det finns en restaurang och några kiosker på området.


Det är en upplevelse att vandra i Samariaravinen.

Samariaravinen
En av de mest kända utflylterna på Kreta är Samariaravinen. Går man hela sträckan så är den 18 km lång. Det är kargt och stenigt och utmed hela vägen rinner bäcken. Det finns även en del träd där man kan få lite skuggiga medan man vilar. Till sist passerar man ett nålsöga och då är det inte långt till stranden där ett välförtjänt dopp väntar.

Boka charter till Kreta

One Response to Kreta – utflyktstips
  1. [...] och butiker. Det finns flera utflykter att åka med på bl a till Knossos, Spinalonga och palmstranden V... blogg.resia.se/2012/08/06/resa-med-barn-kreta-makrigialos

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.