3 resor du kan göra under sommaren

Ibland är det svårt att fantisera fram en resa man skulle vilja göra och man kan behöva lite hjälp på traven. Alla vi längtar efter den speciella, unika resan som kommer vara ett fint minne och finnas med en livet ut. Resfeber inspirerar med några tips om resor som man skulle kunna göra under sommaren till platser värda ett besök. Men vilka är dina tips och dina bästa resminnen?


1. Matresan genom Italien
Upptäck vackra Italien på ett annorlunda sätt – gör en matresa. Se till att i förväg klura ut och markera de viktiga hållplatserna runt om i matparadiset. Först och främst: lär känna Italiens seder och bruk, det italienska köket och de lokala delikatesserna. Italiens matkultur bygger på regioner och vissa specialiteter kan bara hittas inom den särskilda regionen eller bara i en enda stad. Här är två tips på städer värda ett besök:

La grassa – den feta
Bologna är känd för sina lokala delikatesser och har för den goda maten även fått smeknamnet ”la grassa” som betyder ”den feta”. Här kommer du hitta läckra delikatessaffärer med fina charkuterier, ost och andra lokala favoriter. De lokala råvarorna är av hög kvalité och det finns något för alla smaker. Gatorna Via Clavature, Via Drapperie och Via Caprarie bildar tillsammans Quadrilatero, som är Bolognas kända matmarknad. Här bjuds det på allt från färsk fisk, frukt och mycket mer. På Via Caprarie 1 finns också en delikatessaffär att lägga på minnet. Affären Tamburini har drivits sedan 1932 med fokus på lokala råvaror och Bolognas gastronomiska traditioner. Här kommer du kunna hitta mortadella, bresaola, goda ostar och mycket annat gott. Restauranger som man inte får missa finns det gott om. Fråga gärna lokalborna om deras favoriter. Ett tips är Ristorante Teresina på Via Oberdan 4, nära Piazza Maggiore. Restaurangens specialiteter bygger på autentiska ingredienser och bjuder på allt från färsk pasta, skaldjursrätter och kötträtter.

Under ditt besök i regionen Toscana
Mellan Florens och Siena gömmer sig den lilla staden Panzano. Under upptäcktsfärden av regionen Toscana, är Panzano en stad att lägga på minnet. Här bor den populära slaktaren Dario Cecchini med 35 års erfarenhet. Darios butik, Antica Macelleria Cecchini och den populära restaurangen SoloCicca, är köttätarnas paradis. Gästerna bjuds på en sexrätters avsmakningsmeny bestående av kötträtter, säsongens grönsaker och självklart husets vin. Gästerna kan också ta med eget vin, ifall de så önskar! Köttbutiken hittas på Via XX Luglio 11 och restaurangen ligger mittemot.
Om du nu skulle befinna dig på resande fot runt om i Italien under septembermånad, se till att besöka Panzeno. Tredje helgen varje september är det dags för den årliga vinfestivalen, Vino al Vino. Festivalen håller till på torget Piazza Bucciarelli och det är då dags för den årliga vinprovningen med vin från Panzanos fina vingårdar.

2. Pilgrimsvandring med målet Santiago de Compostela
Pilgrimsvandringen längs Jakobsleden leder mot det slutliga målet som är katedralen i Santiago de Compostela, nordvästra Spanien, där apostel Jakob ligger begravd. Pilgrimsfärden nämns av författaren Paolo Coelho, som själv har vandrat leden, i hans bästsäljare ”Alkemisten”. Leden är cirka 160 mil och går genom franska och spanska regioner. För en del är denna resa en religiös upplevelse och för andra en upptäcktsfärd och en resa i hopp om att hitta lugn och ro. Leden delas oftast upp i etapper med start i Le Puy i sydöstra Frankrike och längs den spanska nordkusten vandrar man leden kallad ”El Camino del norte”.
För en sådan resa behöver man förbereda sig väl. Mycket information, bra planering och packning är viktiga aspekter inför resan.

3. Upptäck underverk och heliga platser i Turkiet
Turkiet har nio av sina platser med på UNESCO:s världsarvslista. Dessutom finns två av den antika världens sju underverk i Turkiet! För resenärer som funderar på solresa till Bodrum eller Kusadasi, finns det självklart några måsten!

Artemistemplet
Under din semester i Kusadasi, finns det något du inte får missa; Artemistemplet vid Efes, som är ett av antika världens sju underverk. Detta unika tempel finns vid Efes och idag är det bara mindre ruiner som återstår. Templet byggdes som en hyllning åt gudinnan Artemis och förstördes år 262 e. Kr och glömdes bort. Nyårsafton 1869 upptäcker amatörarkelogen detta underverk i utkanten av Efes (Ephesus på latin, Efesos) med hjälp av antika skrifter.
Kristna legender säger också att Jungfru Maria ska ha spenderat sina sista dagar i ett litet stenhus på Bülbül Dagi i Efesos och dött här. Årligen besöks helgedomen Meryem Ana Evi (Marias hus) av mängder turister och pilgrimer som vallfärdar hit för att fira Marias död och himmelsfärd. Platsen kallas Meryemana och på väg ut från platsen, finns det en vägg där turister kan lämna lappar med önskningar som de hoppas ska uppfyllas en vacker dag.

Halikarnassos mausoleum
Under din solsemester i Bodrum, finns det andra antika underverket som du inte får missa. Halikarnassos mausoleum, var ett gravmonument i vit marmor och restes över Mausollos, dåtidens konung över Karien och härskare i så kallade mindre Asien.

I början av blogginlägget bad vi om dina tips och bästa resminnen. Dela gärna med dig! Fler tips? Läs gärna om Franska Rivieran för mer inspiration.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.