Åland


Grattis Åland!

Idag firar Åland sin nationaldag. Åland tillhörde Sverige fram till 1809 då man Åland till Ryssland. När Finland blev självständiga så ville ålänningarna återförenas med Sverige. Efter ett möte med Nationens förbundsråd bestämdes att Åland skulle tillhöra Finland och man var tvungen att garantera ålänningarna det svenska språket. Den 9 juni 1922 övertog Åland sin behörighet från finska staten och blev det självstyrande landskapet Åland.

Åland, med 28.000 invånare har en egen flagga, egna frimärken och egna registretriingsskyltar. Allt annat är svenskt förutom euron som används på ön. Staden på ön heter Mariehamn.

Totalt är det nästan 7.000 öar i ögruppen som sägs vara det soligaste i Östersjöområdet. Det är enkelt att ta sig till Åland, med båt från Grisslehamn tar det två timmar. Viking Line har dagskryssningar från Kapellskär och Stockholm. Du kan även ta flyg med Air Åland från Arlanda som tar cirka 1.5 timme. Priset är cirka 800-1.300:- t/r.


I ögruppen finns nästan 7.000 öar som du kan luffa runt med små färjor.


På Åland finns 200 väderkvarnar.

Vår försäljningschef Annika Kroon (f.d. anställd) spenderar många av sina lediga stunder på Åland och delar här med sig av sina tips:

Skärgården
De tusentals öarna tävlar om din uppmärlsamhet, det går lätt att båtluffa runt med charmiga små färjor som länkar samman skärgården och gör lätt för ålänningarna att bo året runt bland öarna. Många av Ålands cykeleder leder dig rakt ut i skärgården.

Golf
Åland har 3 golfbanor. Ålands golfklubb ligger på gamla kungliga jaktmarker, och räknas som en av de bästa banorna i Norden.

Dykning
Vrakdykning är stort på Åland, det vimlar av gamla vrak i de gamla farlederna, det finns duktiga dykarrangörer. Sommare 2010 hittades ett tvåhundraårigt fartyg på botten av Ålandshav. Lasten visade sig vara en skatt. I vraket fanns 160 flaskor champagne!

Paddling
Behöver jag säga att Åland är som gjort för att utforskas i kajak? Härliga vikar med granitklippor, det finns båd kajak o utrustning att hyra.

Boende
Det finns flertalet hotell, bed&breakfast och stugor på Åland. Jag vill slå ett extra slag för Havsvidden som ligger på Ålands norra udde, där kan du bo i exklusiva klipphus, och i deras restaurang hittar du åländska specialteter.

Nöjeslivet
17-22 juli Ålands sjödagar – I en levande marin miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk, bland skutor o träbåtar – är det fullt med aktiviteter från tidig morgon till sen kväll.

20 -28 juli Rock off festival – massor med kända artister.

26 – 28 juli Vikingamarknad – en av de största i Norden.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.