Berlin – att äta

Berlin är en stor stad och det finns förstås mängder av restauranger med olika inriktingar att äta på. Men visst vill man prova några tyska rätter när man är där?


Prova en Curywurst när du är i Berlin.

Du kommer förmodligen att se att de på många ställen s.k Imbiss (korvkiosk) serverar Currywurst. Det är en typ av korv som förutom ketchup även serveras med curry. Man kan antingen ta den i ett bröd eller med pommes frites.

De stora småsega Pretzels kommer du också att hitta på många ställen. Ett perfekt snacks att ”ta i farten”!.

Helene Hellmuth på Resia grupp- och konferens i Göteborg tipsar om att prova Spätzle som tillverkas av en deg som liknar degen som används för pasta och serveras i olika former. Man äter det antingen till en bit kött eller med rive ost och stekt lök.


En god schnitzel bör du äta minst en gång när du är i Berlin.

Ingrid Gustafsson på Resia i Strängnäs tipsar om att prova Schweinbrat (fläskött) med semmelknödel och sauerkraut. Hon tipsar även om att ta en schnitzel  när man är på en rustik ölkrog för där är portionerna extra stora! Ett tips är att gå till Markthalle i östra Kreuzberg. Vill du äta kött så kan du med fördel gå till Maredo biffrestauranger med fantastiskt gott, nygrillat kött från Sydamerika. Totalt finns det åtta  stycken i Berlin bl.a på Ku´damm 214 och 35, Potsdamer Platz 1 och Unter den Linden 36-38.

Petra Palmgren jobbar på Resia i Alingsås och hon tipsar om den lilla charmiga restaurangen JEDERMANN’S som ligger mitt på Unter den Linden (nummer 12). De serverar god schnitzel i gigantsikt format. Ett litet extra tips är att då man ändå befinner sig på Berlins paradgata kan man passa på att besöka de Tyska bilfabrikanternas showroom där man visar upp det bästa av det bästa! Gratis nöje!

Annelie Kardell på gruppavdelningen på Resia i Örebro tycker att man ska åka upp till översta våningen på det stora varuhuset KaDeWe som är en enda stor matavdelning där man kan äta det mesta. Kanske ett glas champange och ett par ostron. Här finns allt berättar Annelie.

Lena Forsberg i Piteå har en italensk pärla att tipsa om, Filou på Bleibtreustraße 7. Här har de väldigt goda spett som du inte bör missa!

Tomas Feurst på Resia Värnamo var i Berlin med sitt ölprovargäng och rekommendera följande pubar; Eschenbrau som är en udda kvarterskrog mitt i ett turkiskt bostadsområde, men definitivt minesvärt men egentillverkad öl som kommer i grova kopparrör rätt ner till kranen i baren. Unik! Tipsar också om Mommsen som har 100 olika sorters öl.


Apfelstrudel är en vanlig efterrätt.

Sötsaker da? Ja, de är ofta en aning tunga med en Apflestrudel bör man prova. Även Kaisersmarren som är bitar av tjockpannkaka med äppelmos och florsocker. I Berlin kan du även få Berliner som är syltfyllda ”donuts” med strösocker runtom.

Kristin Berg i Falkenberg tycker att man bör ta en fika på Kempinski Adlon Hotel. Trots att et kostar en del så är det värt upplevelsen. Ligger i närheten av Branderburger Tor.

2 Responses to Berlin – att äta
  1. Dag Heimdal Svara

    Hej, jag tycker mycket om Berlin, delvis för att jag träffade min blivande hustru där…hon kom från Stockholm – jag från Oslo. Efter att varit ett par i 26 år som sammanboende i Stockholm, gifte vi oss i juni -12…och åkte till Berlin på bröllopsresa 🙂

    Älskar den tyska maten! Att åka till Berlin (och till Tyskland överhuvudtaget) utan at äta deras ”nationalrätt” Eißbein- eller också Schweinshaxe (d.v.s. fläsklägg) – med Sauerkraut och Knödel (eller i stället Salzkartoffeln), då har man inte ätit riktig tysk mat!

    Och så alla riktigt goda, köttfyllda korvar förstås.

    Gute Reise nach Deutschland!

    • Hallin Svara

      Dag Heimdal: Vilken underbar historia Dag! Kanske att jag kan få kontakta dig och göra ett inlägg om detta! Kryssningar har vi ju skrivit mycket om : ) Vi hörs!!

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.