Burma – en spännande nyhet

Kinaresor startade resor till Burma i vintras. Man började med att lägga upp två rundresor som snabbt blev fullbokade och fick snart lägga upp ytterligare. 

Stina Elfversson från Kinaresor tror att anledningen att intresset för Burma är så explosionsartat är att många är nyfikna på detta land som inte varit så lättillgängligt förut. Nu har snabba politiska förändringar öppnat upp för ökad turism och många tycker det är spännande att komma till platser som ännu inte är så vanliga turistmål där lokalbefolkningen inte bryr sig så mycket om turister.

Stora sevärdheter, vacker natur och vänliga människor gör Burma till ett perfekt resmål. Att bästa tiden för resor till Burma (nov-mars) sammanfaller med våra tristaste månader i Sverige är säkert också en anledning att intresset ökar. Under rundresan i Burma så bor man på fina, personliga hotell med pool och hög service. Maten är god och påminner om thaimat. Vägarna är ganska dåliga, men på våra resor flyger vi inrikes där det är långa avstånd. Vi har mycket kunniga, svenska färdledare på resorna berättar Stina.


Överallt finns bilder på oppositionsledaren Aung San Suu Kyis som släpptes fri 2011. Bild lånad från Wikipedia. 

Kinaresors rundresa börjar i Yangon som engelsmännen gjorde till huvudstad under namnet Rangoon. Där får man bl a se Shwedagon, världens största buddhistiska stupa. Vidare till Inle Lake där inthafolket bor och odlar på sjöns vatten. På nära håll får man se de berömda ”enbensroddarna”. Resan går vidare till Mandalay där man bl a får se de buddhistiska stentavlorna, ”världens största bok”, Kuthodaw Paya. Resan går vidare till den gamla huvudstaden Amarapura där man strövarn på den 200 år gamla och två kilometer långa U Beins bro som är helt i teak, och ser tusentalet munkar komma i procession på väg till sitt dagliga huvudmål. 5-6 timmars bussresa till Mount Popa där man bor uppe på berget och njuter av utsikten mot det märkliga pelarberget Taung Kalat med det gyllene klostret på toppen. Resan avslutas i Baganrikets huvudstad Bagan där det finns fler stupor och tempel än katedraler i hela Europa. Av alla dessa byggnader så besöks en handfull, men trots det så så lovar Kinaresor att Bagan kommer att inta en självskriven plats högt upp på Topp 10-listan över världens främsta sevärdheter.


Hinduiskt tempel i Yangdoon, Myanmar.


Kolonial arkitektur dominerar Yangon.


Schwedagon, Yangon


Hänförande i Began Mayanmar


Klostret på toppen av Taung Kalat

Burma har fantastiska stränder. Du kan förlänga din rundresa med sol och bad under några några nätter på någon av orterna Ngapali Beach eller i Ngwe Saung. Ngapali Beach är den största turistorten i landet. Men än så länge har inte massturismen hittat hit och du möts av ett paradis med en fantasisk strand. Härt kan du äta den lokala maten med mycket skladjur. Vill du se mer kan du hyra cykel men det är framförallt den vackra stranden som lockar. Jag läste att orten gav inspiration till Rudyard Kipling när han skrev Djungelboken.

4 Responses to Burma – en spännande nyhet
 1. Annika Svara

  Låter verkligen spännande. Blir en favorit att lägga till listan! 🙂

  • Hallin Svara

   Annika: Visst låter det spännande! Det hamnar även på min ”lista”! Underbart att drömma!

 2. Jens Svara

  Du brukar ju tycka om att läsa böcker om dina resmål. Den här boken http://www.bokus.com/bok/9789100581701/pianostammaren/ gjorde mig mycket nyfiken på Burma. Dessutom är det en fascinerande berättelse.

 3. Hallin Svara

  Jens: TACK snälla för tipset! Den tar jag med på boktipsen ”att läsa i sommar”! TACK!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.