17 maj i Norge

Eftersom jag är sambo med en norrman så brukar vi lite då och då bege oss till Norge för att fira 17 maj där. I år åkte vi till en av bröderna som bor i Sandefjord.


Hipp hipp hurra! Jag är redo för 17 maj-firande.

Familjen är uppe tidigt på morgonen för att flickan i familjen spelar i en orkester eller korps som man säger på norska. Det är betydligt vanligare där. Bara i Sandefjord med cirka 42.000 invånare finns säkert ett tiotal orkestrar. Firandet börjar i skolan där det är konsert. Därefter samlas alla barn och barnorkestrar för att gå i barntåget som startar 10.00.


I barntåget går barn i årskurs 1-10 från alla skolor.


Orkestrarna spelar och det är riktigt stämningsfullt.


Fullt av norska flaggor förstås!

Innan dess har man förstås hälsat på varandra och önskat grattis med dagen. Längs utmed gatan står det fullt av människor viftandes med flaggor samtidigt som man tittar på barntåget. I år var det lite otur med regn med det hindrade inte barnen och alla andra att skrika hipp hipp hurra!


Och många, många bär folkdräkt vilken används vid alla högtider i Norge om man äger en.

När tåget är slut samlas familjerna hemma för att äta lunch och kakor. Gärna många olika sorters kakor och kransekake förstås som finns med vid alla högtider i Norge. Därefter ger man sig ut igen för att titta på borgatåget med stans alla föreningar, det är allt från hundförening, syföreningar, bastuklubbar och fotbollsklubbar. Däremmelan är det orkestrar med både barn och vuxna. Tåget pågår säkert i två timmar. Efter borgatåget tar russe-tåget vid, det är russen (studenterna) som festar innan sluttentamen tar vid.


Kransekake finns förstås med som vid all högtidsdagar. Bild lånad här där det också finns recept!


Roddföreningen,


hundföreningen,


skidföreningen


och badföreningen. Alla föreningar i staden går med i borgatåget.

Efter alla tåg samlas folket i parkerna och lyssnar på tal därefter är det många som beger sig till tivolit som tillfälligt finns i stan.

Tyvärr har jag aldrig firat 17 maj i Oslo. TV:n visar dock sändningar därifrån med ett evigt vinkande kungapar och ett tåg som aldrig tar slut.

Har du själv varit på plats i Norge 17 maj. Vad har du för erfarenheter? Visst är det ett festligt kalas!?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.