Alsace – Route de Vins

Idag fick jag ett mail från en våra gruppresesäljare i Göteborg, Helene Hellmuth. Hon vill tipsa om en resa som hon själv har gjort men också skickat flera grupper till – Route de Vins Alsace! Tyska gränsen ligger nära, det är inte långt från Baden Baden dit du kan flyga med Air Berlin. Hitta din flygbiljett här.

Läs Helenes berättelse:
”Route de Vins” är ett 17 mil långt pärlband av vidsträckta vinodlingar och små pittoreska vinbyar. Den ena charmigare än den andra med sina korsvirkeshus, kullerstensgator, blomstersmyckade gårdar och gränder. Tänk bara att få sitta i solen på ett litet franskt värdshus – med ett högklassigt Alsacevin i handen och traktens krispiga ”tarte flambée” på tallriken… Mmmm.


På försommaren kan du träffa på storken som byggt bo på taken.

Åker man på våren och försommaren ackompanjeras måltiden sannolikt av storkar som klapprar högljutt med sina röda näbbar. Jodå – varenda by i Alsace har sina storkar! (Ofta blir kyrktaket deras boplats då det står mitt i byn och är högt – de gillar att ha koll. Eftersom det betyder tur att ha ett storkbo på taket bygger man ofta särskilda små plattformar där de kan bygga sina fina bon av kvistar och grenar)

 
Mysigt i Colmar med små kanaler.


De charmiga korsvirkeshusen står på rad. 

Colmar är en charmig liten stad och huvudorten i vindistriktet. Här är perfekt att stanna några nätter! Colmar är väl värt en dags flanerande – mysig stadskärna, rolig shopping, gott om barer och fina restauranger. Dessutom är det nära till alla vinbyarna i området. Alla har de sin egen charm, mina egna favoriter är Ribeauville, Riquewihr och Eguisheim!

 
Riquewihr är en medeltidstad med väl bevarad statsport.

Grannbyarna Ribeauvillé och Riquewihr är välbesökta året om – den sistnämnda är som en liten medeltidsstad med välbevarad stadsport och riddarborg omgiven av vingårdar. Periodvis lite många turister kanske, men charmigt. Tycker man om vinerna från välkända Dopff & Irion skall man såklart passa på att prova deras viner och köpa med sej några flaskor hem! (I juletid finns här en fantastisk medeltidsinspirerad julmarknad!)


Eguisheim är som en sagostad.

Eguisheim till sist – här är det som att kliva in i en sagobok…. Litet, trångt, nästan bilfritt med sten- och korsvirkeshus från både 15- och 1600-talet. Nästan overkligt pittoreskt – men äkta, genuint, blomdoftande och mycket rofyllt!


Besök vinodlaren Leon Beyer till vänster om det vita huset vid fontänen!

I Eguisheim heter vår vinodlare Leon Beyer – prova gärna deras goda vita viner…! (Vita huset ”till vänster om fontänen mitt i byn”)

De kvalitetsdruvor som odlas i området är mest Riesling, Pinot Gris och Gewürztraminer, men också Sylvaner, Muscat och Pinot Blanc. Är man sugen på rött vin finns odlingar av Pinot Noir som ger fruktiga lätta viner.


Besök borgen Koenigsburg.

Tröttnar man på korsvirkeshus och vingårdar finns fler sevärdheter i området. Borgen Haute Koenigsburg är värd ett besök liksom Montagne des Signes – ”Apornas Berg”. En välskött park där många olika sorters apor lever tillsammans mer eller mindre i det fria. (Hela familjen tyckte det var kul att se dem leka och ”bara vara” – att få mata de modigaste med popcorn var också populärt!) I samma område finns även en ”falk park” där man kan se gamla tiders falkonerare ”in action”.


Eller ”Apornas berg”.


Du kan också titta på falkarna ”in action”!

STRASBOURG – till sist, är ännu en fransk liten pärla i Alsace.

Strasbourg är officiell huvudstad i hela regionen Alsace. Här finns Europaparlamentet (där huvudsessionerna hålls under fyra dagar varje månad), Europarådet och Europadomstolen (Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter). Men Strasbourg är också en fantastiskt mysig stad att besöka som ”helt vanlig turist”!


Strasbourg är ännu en pärla i regionen. Här finns bl a Europarlamentet.

Promenadvänligt och charmigt, mycket välbevarat centrum med imponerande katedral, vackra torg, gränder och gallerior. Mysiga cafeer, spännande historia, rolig shopping med både välkända märkeskedjor, små boutiquer och typiskt franska bagerier, ostbutiker och vinotek…. Stadsdelen” Petite France” är bedårande med sina välbevarade korsvirkeshus och slussar där floden Ill – en biflod till Rhen- sakta flyter genom Strasbourg!

4 Responses to Alsace – Route de Vins
 1. Lena Snögren Svara

  Rutten är underbar! Vi cyklade turen Colmar- strassbourg för några år sedan och glömmer aldrig denna tur genom vindestrikt och idylliska små städer. Vi vill varmt rekommendera turen.

  • Hallin Svara

   Lena Snögren: Jag skulle gärna resa dit. Det låter så härligt! På cykel låter spännande!

 2. laila Svara

  Eguisheim är en pärla, som vi har besökt massor av gånger. Ät gärna en Tarte flambé och ett gott glas vin! Vilken njutning.
  Vi vill också rekommendera byn Niedersmoreschwihr. Lite norr om Eguisheim. Där finns det allra bästa vinet i Alcase.

  • Hallin Svara

   Laila: Det verkar så underbart! TACK för dina fina tips.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.