Upptäck underjordiska Berlin!

Det är roligt att Berlin engagerar. Linus har dels lämnat en kommentar om att Berlin måste vara det mest prisvärda resmålet i Europa. Det är framförallt hotellen som är billiga då de tycks finnas en överkapacitet. Linus har också lämnat några andra tips att göra. Ett av dem var att se det underjordiska Berlin.

Det var precis vad en av mina vänner tipsade om efter att hon varit där. Så här skriver Sara:
Vi var i Berlin och slapp undan regnet genom att upptäcka de 40% av Berlins yta som faktiskt befinner sig under stan. Vi hittade en organisation som kör guidade turer med olika teman i kulvertar, bunkrar och skyddsrum under stan. Det var jättespännande, hemskt och väldigt lärorikt!


Under jorden finns det en helt anna värld. Bild lånad från hemsidan.


Bilden är från bunkern under sjukhuset.

Företaget heter Berliner Unterwelten. Biljetter köper man på kontoret som ligger nära hållplatsen Gesundbrunnen i norra Berlin dit du tar U8-tunnelbana. Biljetter till alla turer finns tillgängliga från 10:00 på biljettkontoret som ligger intill den södra infarten till U8 tunnelbanestationen Gesundbrunnen. Sara tipsar om att vara ute i god tid när man ska köpa biljetter.

Det finns totalt 6 olika turer att välja på:
Tur 1: Dark Words

Här besököker du i första hand skyddsrum och kan få en upplevelse hur livet tedde sig för de som tvingades söka skydd.

Tur 2: Flak Tours
Här besöker du de underjordiska höghusen som Hitler lät bygga. Husen är sju våningar höga och under turen besöker du två av våningarna.

Tur 3: Tunnelbanor och bunkrar
Här besöker du skyddsrum som V’stberlin lät bygga mot ett eventuellt kärnvapenkrig.

Tur B: The Bunker Tour
Den här turen riktar in sig på andra världskriget med bunkers som Albert Speer ledde byggnationen av. Man besöker även ett museum under jord samt sjukhusets bunker.

Tur F: Mor- och barnbunkers
Här får du bl a besöka de stora skyddsrummen som byggdes åt totalt 6.500 mödrar och deras barn under andra världskriget för att komma undan flygrädererna över Berlin. Skyddsrummen användes på senare tid till flyktingar och till hemlösa.

Tur M – Berlinmuren
På den här turen får man bl a titta på alla de tunnlar som byggdes som flyktvägar från Östberlin. Totalt finns det 60 tunnlar där 300 personer klarade att fly. Efter turen rekommenderas ett besök på Berlin Wall documentary centre “Berlin Wall” på Bernauer Straße.

Turerna tar mellan 1 1/2 timme till 3 timmar och kostar mellan 10-18 euro beroende på längden på tur samt vilken säsong det är.

När Sara och hennes ressällskap hade varit på första turen, 1:Dark Words , så blev de så förtjusta att de tog en lunchpaus med kebab och falafel på hörnet och bokade in sig på ytterligare en tur, 3:Tunnelbanor och bunkrar.

Boka flyg och hotell till Berlin

Boka flyg till Berlin

Boka hotell i Berlin

Boka paketresa till Berlin

Boka weekendresa till Berlin

3 Responses to Upptäck underjordiska Berlin!
  1. Linus Svara

    Jag ska definitivt prova fler av dessa turer. 1:an redan avklarad 🙂

    • Hallin Svara

      Linus: Vad kul! Det verkar enormt intressant! Har lagt in flera av dina tips i ett inlägg som kommer på fredag. TACK för det! Ha de gott!

  2. [...] Frankrike – ät ostron på Le Bistrot du Port Berlin – besök nattlivet i de underjordiska... blogg.resia.se/2013/01/21/101-stallen-en-sann-resenar-bor-besoka

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.