Kroatien – lokal shopping

Jag brukar inte resa hem förrän jag har fått tag i några lokala produkter från landet. När jag senast var i Kroatien lyckades jag hitta en del intressanta saker på den lokala marknaden i Makarska.

Naturligtvis köpte jag med mig hemmagjord olivolja. Det är en helt anna smak än den vi köper här hemma från masstillverkarna. Så god. Extra roligt med förpackningen i en Coca Cola-flaska!

Till höger om olivoljan står en liten mini-spritflaska som är fylld med en röd vätska. Detta är speciellt för Kroatien och heter Kantarionolja. Det är en blandning av olivolja och olika örter. Detta ska lagras under en månad och vara ute i solen under morgon och kväll. Därefter är den färdig att användas på t ex brännsår och eksem. perfekt om man bränst sig i solen!

Framför oljan står en lityen chokladkartong. Japanerna var som tokiga i denna när bussen gjorde stopp vid en affär. Nyfiken som jag är köpte jag förstås. Det var en himmelskt god hasselnöts- och mandelnougat och jag ångrar att jag inte köpte en större förpackning. Chokladen heter Bajadera och finns i de flesta affärer.

Till höger om denna står en liten flaska lavendelolja. Den kommer naturligtvis från Hvar, den blå ön. Använd antingen några droppar i badkaret för lugn och ro, gnid den vid tinningen vid huvudvärk eller lägg några droppar i en oljelampa för behaglig doft. Intill oljan ligger några knyten med lavendel som jag lagt i garderoben.

Till vänster i bild är det tvålar som jag köpte på tvålfabriken i Brac. Fann med flera olika örter men jag valde lavendel från Hvar och rosmarin från Brac.

Vad brukar du köpa med dig hem från dina resor?

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.