Berlin – Potsdamer Platz

Potsdamer Platz är en av de mest trafikerade platserna i Berlin, många, många passerar här i både i bil och till fots varje dag. Idag domineras Potsdamer Platz av en stor modern byggnad, Sony Center.


Potsdamer Platz idag med en del av Sony Center.

Platsen har haft en stor del i Berlins historia. 1838 öppnade här en stor tågstation. Innan dess hade det inte varit mer än en korsning. På 20-talet var Berlin en av de hetaste städerna i Europa och här trängdes celebriteterna från hela världen. Runt Potsdamer Platz började man bygga upp en mängd moderna hus med nya byggnadsmaterial som stål och glas. På platsen passerade mängder av bilar och det första trafikljuset byggdes här. Runt platsen låg flera kända restauranger- och kaféer som  Café Josty och Weinhaus Huth.


Potsdamer Platz 1903. Bild lånad här.

Under andra världskriget förstördes de allra flesta byggnader. En del byggdes upp men föstördes på nytt under upproret den 17 juni 1953. Platsen låg öde tills muren byggdes 1961 och ödelade platsen helt då det var mur på båda sidor.


9 november 1989 öppnades muren och man kunde köra genom Potasdamer platz. Bild lånad här.


1990 anordnande Pink Floyd konserten The wall som drog 300.000 besökare. Bild lånad här.

1989 när muren öppnades var en historisk dag då platsen åter öppnades. Kort därefter hade Pink Floyd en konsert på platsen. The wall drog 300.000 personer och är den största konsert som någonsin anordnats.


Moderna Sony Center stod färdigt 2000.

Därefter började planerna på att bygga något storlslaget ta vid. Sony fick uppdraget och började bygga det futuristiska Sony Center som inrymmer kontor, biografer, affärer och restauranger. I området finns även ett stort köpcenter.


Vid Potsdamer plats står delar av muren kvar.

I utkanten av Potsdamer Platz står delar av muren kvar som ett minne när staden delades i öst och väst.

3 Responses to Berlin – Potsdamer Platz
 1. Agneta Eriksson Svara

  Här ligger också ett väldigt fint filmmuseum:
  http://www.deutsche-kinemathek.de/

  • Hallin Svara

   Agneta Eriksson: TACK för tips! Detta kan jag ta med när jag ska skriva om saker att göra!

 2. [...] Agneta Eriksson lämnade ett tips via en kommentar om ett filmmuseum som ligger i närheten av Potsdame... blogg.resia.se/2012/05/18/berlin-att-gora

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.