Berlinmuren

Första gången jag var i Berlin var på försommaren 1990. Det var bara några månader efter att muren hade fallit. Vi kunde själva följa var muren hade stått och kunde hitta bitar som stod kvar där vi kunde hacka loss bitar med verktyg från bilen. Murens fall är en av modern tids största händelser.

Vi firade med befolkningen på östsidan och tog del av gatufester. Även vid Brandeburger Tor var det festligheter då man för första gången på 30 år kunde passera genom porten.

Det hade varit en stor flykt av östtyska medborgare till den västra sidan. Nästan 3 milj. människor hade flytt över. Detta bekymrade förstås ledningen i Östttyskland som förlorade en stor del av sin arbetskraft. Man beslutade att bygga en mur kring Västberlin som började uppföras natten mellan 12-13 augusti 1961. Muren byggdes på den östtyska sidan och till skillnad mot Västberlin, där muren gick ända in i bebyggelsen så rev man många byggnader för att lättare kunna bevaka eventuella flyktingar.


På västsidan var muren obevakad och den blev en enda stor grafittitavla.


På östsidan däremot så revs husen för att lättare kunna bevaka eventuella flyktförsök.

Trots det så lyckades cirka 5.000 personer ta sig över muren genom de mest uppfinnesrika tillvägagångssätt. Om murens uppförande och fall samt dessa flyktingar kan du ser mer i museet som ligger vid Checkpoint Charlie, den enda gränsöverfarten som finns kvar idag. Det är inte samma hus som står där idag, man har byggt upp ett nytt vakthus för att behålla minnet av muren.

I slutet av sommaren 1989 utbröt flera demonstrationer och det blev allt mindre hållbart att behålla muren. Den 9 november 1989 beslutades att öppna samtliga överfarter. Kort därefter så började muren att rivas.

Checkpoint Charlie i Berlin
Gränsöverfarten vid Checkpoint Charlie har sparats som ett minne av muren.

Idag finns det endast några få delar av Berlinmuren sparad. Dessa kan du hitta vid Potzdamer Plats och vid Ostbahnhof i Friedrichshain.
Om du inte lyckades hacka dig en bit av muren som jag gjorde så säljs det bitar av muren vid både souvenirbutiekrna vid Unter den Linden samt i museet vid Checkpoint Charlie.


Vid Potzdamer Platz finns delar av muren kvar.

Om du tittar ner när du går i Berlin så kan du se gatstenar som visar var muren en gång stod.


Titta ner i gatan så ser du minnestenar där muren en gång stod.

Har du varit i Berlin både på murens tid och efteråt? Berätta gärna med en kommentar hur du upplevt skilladen.

7 Responses to Berlinmuren
 1. Annika Svara

  Åh, jag ÄLSKAR Berlin! Var där som Erasmusstudent 2004. Skulle bara stannat ett halvår, men blev kvar ett helt år. Staden har allt! 🙂

  • Hallin Svara

   Annika: Ja, det är verkligen en intressant stad. Kan förstå att du blev kvar : )

 2. Micke Svara

  Hej undrar vad man kan få för en bit av berlinmuren med intyg. Jobbar med dödsbon och hittade denna är det något värde i det? Mvh Mikael

  • Hallin Svara

   Micke: Jag var i Berlin precis när muren fallit och kunde hugga massor av egna bitar. Det bör finnas en hel del bitar av denna långa mur så jag tror dessvärre inte att värdet är högt. Fär säkerhets skull så kan du fråga i ett antikvariat.

 3. Belinda Svara

  Det finns nyproducerade bitar av muren att köpa. Inte samma känsla kanske men billigare. Jag köpte min bit för knappt 10 euro och den är tydligen gjord i Hamburg. Fin är den i alla fall.

  • Hallins reseblogg Svara

   Belinda: Ja, det är säkert så. När vi plockade en it så tror jag inte att man förstod innebörden av hur eftertraktade de här bitarna skulle bli!

 4. Karlsson Tommy Svara

  I slutet av 1989 fick jag som musiklärare höra av en elev att de skulle åka till Berlin för att träffa släktingar som nu kunde ta sig ut från Östberlin till Västberlin. Muren hade börjat att rivas! Bad henne skojsamt att ta med en bit av muren hem till mig. Veckan därpå kom hon med en Konsumkasse till flöjtlektionen och i den hade hon med sig en bit av muren som hon gav till mig. Den vägde 1,2 kg, hade märken på ena sidan av gjutjärnen och på andra sidan var den rödmålad. En kul grej tyckte jag och satte in den i vårt vitrinskåp hemma. Har nu förstått att det inte finns så mycket kvar av Berlinmuren och är rädd om den bit jag har! Den väger ändå 1,2 kg. med alla tydliga spår! Tommy

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.