Antiparos

Sådan här regniga dagar längtar jag alltid lite efter öarna i Grekland. Idag ska vi titta närmare på den lilla ön Antiparos som redan på 80-talet var en populär båtluffarö. Antiparos har många resenärer som återvänder år efter år och väljer samma boende.

Totalt var 28 personer som, befann sig i den grekiska övärlden och möttes upp under några dagar i den här lilla pärlan.


Ett glatt gäng på Apandima Beach.

För att komma till Antiparos så måste du först ta båten till ”storebrodern” Paros. Du kan antingen ta färjan i 45 minuter från Paros huvudort, Parikia eller den lilla bilfärjan som tar 10 minuter från Pounta. Därifrån kan du ta lokalbussen till Parikia.


På 10 minuter tar dig bilfärjan till Antiparos från Pounta på Paros.

Antiparos är verkligen inte stor. Ungefär 1.2 mil från norr till söder. Den är förhållandevis platt så det är många som hyr cyklar för att ta sig till stränderna längre ner på kusten. Högst upp i norr ligger huvudbyn. Den är otroligt mysig och charmig med den långa gågatan Kombiakas samt en och annan gränd och litet torg som avstickare. Hela området är helt bilfritt. Här blandas restauranger, barer, kaféer och butiker. På kvällen befolkas gatan och det kan bli riktigt trångt. Om du går gågatan fram så kommer du till en portal som tar dig till byns sevärdheter ett medeltida Kastro som är en venetiansk försvarsbyggnad samt katedralen Agios Nicolaos.


Den otroligt mysiga gågatan, Kombiakas.

Det finns en strand på gångavstånd från huvudbyn som är helt OK. Här växer tamarisker som skuggar härligt. Gå en liten bit till och du hamnar på ytterligare en strand, Antiparos Beach, där det finns solstolar att hyra samt tavernor. Båda dessa är rejält långgrunda. Långre söderut finns stränder utmed hela kusten och du kan hitta en egen lioten vik. Det kan vara lite dåligt skyltat men med moppe tar du dig enkelt fram. En strand vi gillade mycket var Apandima Beach där de hade en väldigt mysig taverna och en cementbrygga om man vill dyka. en anna mysig strand var Soros Beach.


Stranden nära huvudbyn är helt OK men brukar vara ganska befolkad.


Soros Beach är mindre och lugnare.

Antiparos största sevärdhet är den djupa droppstensgrottan. Grottan är 85 meter djup och du kan med trappor ta dig ända ner. I den fuktiga grottan är det fullt av stalakiter. Men det är bra upplyst hela vägen ner. Det tar cirka 15 minuter att köra från Antiparos by. Du parklerar en bit nedanför grottan och promenerar sista biten.


Ta trapporna ner till den 85 meter djupa grottan.

Du kan antingen lägga in Antiparos i din båtluff om du söker en mindre ö. Du kan även resa hit med Apollo, antingen som egen destination eller som kombinationsresa med Naxos och Santorini.

5 Responses to Antiparos
 1. Anders Svara

  Det låter som om Antiparos kommer med på min lista över Grekiska öar som måste besökas inom kort. Men först blir det en tripp till Skopelos, så kanske Antiparos nästa år. 🙂

  • Hallin Svara

   Anders: Så härligt med Skopelos. Där jag jag inte varit ännu. Har du några bra tips där? Har varit en hel del i Cykladerna så nästa gång blir det att byta ögrupp!

 2. […] Hallins reseblogg kan du läsa mer om […]... cathinkaingman.se/antiparos
 3. Erik Svara

  (5/5)

  Är det sant att tom hanks har sitt sommarhus där ;??

  • Hallins reseblogg Svara

   Erik, det stämmer. 2004 köpte de sitt sommarhus som ligger mellan Glyfa and Chora. Enligt kändispressen köpte de 2018 ytterligare ett ställe i den grekiska övärlden – på ön Patmos i Skala-området – men det kan jag inte gå i god för.
   Tom Hanks fru Rita Wilson har grekiska rötter så valet av land är inte så konstigt. De älskar Grekland. I december 2019 blev Tom Hanks hedersmedborgare i Grekland.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.