Berlin – Minnesmärket över Europas mördade judar

Flera av våra säljare har varit med och tipsat om Berlin under månaden. Samtliga tipsare samt kommentater här på bloggen har nämnt en sak som man måste se; Minnesmärket över Europas mördade judar. Det är placerat på Eberstrase. inte långt från Brandeburger Tor på väg mot Potzdamer Platz.


Monumenet består av 2.711 rektangulära cementblock i oilka höjd.

Monumenet är en aning nedsänkt stort som en fotbollsplan och innehåller 2.711 stenpelare som bildar olika gångar. Det är en helt öppen yta och man kan gå in i monumenet från alla håll. I bottenvåningen ligger ett informationscentrum där man berättar mer om detta förfärliga folkmord.

Det tog många år av kontroverser innan arkitekten Eisenman kunde färdigställa sitt byggnadsverk 2005. Framförallt har många tyckt att monumenet är svårt att tyda och hade förväntat sig något mer konkret. Tanken med pelargångarna är att skapa en känsla av instängdhet.


Cementblocken skapar mängder av långa gånger som ska skapa en känsla av instängdhet.

Jag har själv sett monumenet och jag kan intyga, precis som våra tipsare, att vandra runt i dessa oändliga gångar skapar definivit en stark känsla och väcker eftertanke. Har du sett det och vad tyckte du om det?

2 Responses to Berlin – Minnesmärket över Europas mördade judar
  1. Julia Svara

    Jag har sett det. Jag håller med dig, det väcker verkligen eftertanke och känslor när man går i gångarna mellan cementblocken. Jag tycker det speglar det fruktansvärda som hände på ett sätt som väcker starka känslor och uppmanar till eftertanke. Jag tycker inte att det behöver vara mer konkret än det är. Har man vägarna förbi Berlin så ska man definitivt se detta! Det är verkligen ett oerhört viktigt monument och minnesmärke!

    • Hallin Svara

      Julia: Jag håller med dig. Monumenet är fantastiskt och otroligt hur de lyckats skapa känslan man är ute efter. Det är verkligen en minnesvärd sevärdhet.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.