Res klimatsmart

Att resa är något som vi alltid har velat göra och är idag ett levnadsmönster. Vi vill upptäcka och lära oss nya saker, vi vill byta bort en kall vinter mot en veckas värme och få tid att vara tillsammans.

Vi får ofta frågan hur man kan, ur ett klimatperspektiv, resa smartare.

Resa med tåg
Tåg är överlägset flyget och bilen när det gäller miljövänligt resande och utklassas bara av cykel och att gå till fots. Om du reser med tåg mellan t.ex. Göteborg och Stockholm bidrar du till lika mycket utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Tänkvärt! Alla tåg är dock inte miljövänliga, eftersom elen kommer någonstans ifrån. Sverige ligger långt fram inom miljöarbete på tåg. Ska du t ex resa ut i Europa så är bussen ett betydligt miljövänligare alternativ.


Välj tåget!

Alla resor med SJ:s tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. Det innebär bland annat krav på energieffektivitet och utsläpp. Tågen är energieffektiva och energin till att driva tågen köps in från vatten- och vindkraft. Det ger minimala utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. SJ:s miljöarbete har resulterat i den prestigefyllda utnämningen Sveriges grönaste varumärke.

Resa med flyg
Om du väljer att resa med flyg, ha följande i åtanke:
• Välj direktflyg i den mån det är möjligt
• Res med flygbolag som har en modern flotta, planen kräver mindre bränsle
• Ta reda på om ditt flygbolag praktiserar Gröna Flygningar, en framarbetad metod för att minska bränsleförbrukningen vid start och landning
• Res gärna charter. Beläggningsgraden är hög, vilket innebär att man flyger med få tomma stolar
• Res med e-ticket och be din resebyrå att distribuera alla färdhandlingar digitalt
• Prenumerera inte på resekataloger. Resurskrävande att tillverka, distribuera och sophantera.

Alla former av transport har en negativ påverkan på miljön. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att flyget står för cirka 3,5 procent av världens koldioxidutsläpp.


SAS jobbar med s.k gröna inflygningar vilket minskar utsläppen med 300 kilo per landning.

SAS
Sedan mitten av 1980-talet har SAS arbetat kontinuerligt mot en hållbar utveckling. Det omfattar bland annat kravställande på mer miljöanpassad teknik, egna effektiviseringsåtgärder såsom bränsle-besparingsprogram, ”gröna inflygningar” och åtaganden inom ramen för UN´s Global Compact etc. Projektet ”grön inflygning” genomförs tillsammans med Svenska Luftfartsverket och innebär att planet glidflyger den sista sträckan under landning. På det sättet förbrukar planet cirka 100 kilo mindre bränsle och minskar utsläppen av till exempel koldioxid med cirka 300 kilo.

Ving
Ving samarbetar sedan maj 2007 med GreenSeat, ett företag som erbjuder kompensering av flygrelaterade utsläpp. På GreenSeats hemsida kan varje resenär lägga in sin flygrutt och räkna ut hur mycket utsläpp hans eller hennes resa genererar. Det framräknade beloppet betalas in direkt till GreenSeat som investerar pengarna i olika typer av klimatförbättringsprojekt, framförallt trädplantering i olika delar av världen.

Fritidsresor
Som första charterflygbolag i världen ISO-certifierades Fritidsresors flygbolag TUIfly Nordic hösten 2009. Som en del av miljöarbetet förnyas flygplansflottan. Under 2011 tas två fabriksnya Boeing 737-800 i trafik, medan två äldre flyg fasas ut. De nya flygen är mer bränsleeffektiva än sina föregångare, tystare och ger resenärerna en bekvämare flygupplevelse. Under 2012 fasas ytterligare en fabriksny Boeing 737-800 in i flottan för kort- och medeldistanstrafik. Varje procents förbättring sparar tusentals kilo flygbränsle årligen med minskade utsläpp som följd.


Som första arrangör klimatkompenserar man samtliga resor. Pengarna används till bl a plantering av träd. 

Jambo Tours
2009 lanserade Jambo Tour sin nya strategi, att klimatkompensera alla paketresor. Initiativet har rönt stor uppmärksamhet både inom branschen och bland allmänheten. Bland annat tilldelades Jambo Tours resebranschens prestigefyllda utmärkelse Grand Travel Award 2010 i kategorin Årets miljöinitiativ. De gör detta i två syften; resenärernas koldioxidutsläpp från transporterna ska kompenseras genom plantering av träd samtidigt som trädplanteringen hjälper framför allt kvinnor på Kenyas landsbygd till utbildning, ökad jämlikhet och nya möjligheter till försörjning.

Ecospheres
Ecosphere arrangerar ekoturism som innebär ansvarsfullt resande till platser där man bedriver sin verksamhet med stor hänsyn till miljö och människor på plats. Man gynnar levnadsvillkoren för lokalbefolkning och bevarar natur och kultur. Om man t ex åker på safari till Masai Mara i Kenya stödjer din resa Basecamp Masai Mara genom att använda de bästa ekotekniska lösningarna: all belysning, vatten, uppvärmning samt elektricitet inom campen kommer från solenergi. Man använder torr-toaletter för att spara på vattnet, man sopsorterar och återanvänder på bästa möjliga sätt. Allt organiskt material t ex matrester är komposterat på plats och används för att gödsla Obamas trädplantage. Bevattning av trädplantagen sker med så kallat gråvatten (från bad, disk och tvätt) från duscharna. Detta vatten är nästintill rent eftersom att man även använder biologiskt nedbrytbar tvål på camperna.


På resmålet kan du t ex bidra genom att äta lokalproducerad mat.

På resmålet
• Ät lokalproducerat! Njut av den lokala maten och ta seden dit du kommer. Du minskar utsläppen, stödjer den lokala produktionen och blir många smakupplevelser rikare.
• En vegetarisk kost belastar miljön mindre.
• Släng aldrig sopor i naturen!
• Var sparsam med motorsporter i vattnet. En tvåtaktsmotor förbränner bara 70 % av bränslet, resten rinner ut i havet. Varken du eller fiskarna vill simma i det.
• Köp inte souvenirer som kommer från utrotningshotade djur, trädarter eller liknande.
• Shoppa med hjärtat

2 Responses to Res klimatsmart
 1. Nikolas Ingberg Svara

  Denna artikel är relativt gammal, men tänkte ändå ta och svara 😀 Många bra tips till mer ekologiskt resande. Flygande kan förhoppningsvis bli mer ekologiskt om regeringen får igenom sina planer.

  Användning av biobränsle kan bli obligatoriskt i Sverige om miljöministern för stöd till sin nyaste ide. Regeringen kör hårt för användning av biobränsle och kom just ut med uttalande om detta. https://www.flygkarta.se/regeringen-biobransle-i-flygsektorn/

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Nikolas,

   Tack för din kommentar. Det är ju som du säger ett gammalt inlägg men inte mindre mindre intressant för det. Tack för information, jag ska uppdatera inlägget med aktuell information.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.