Berlin – sevärdheter

Berlin är en stad full av historia och sevärdheter och det går inte att få in alla i ett enda inlägg. Vi börjar med de mest omtalade och kommer fortsätta med fler under månaden. Tipsa oss gärna med något du tycker bör vara med och lämna din kommentar nedan!

Brandenburger Tor
Brandenburget Tor är Berlins mest kända landmärke. Det är en ståtlig byggnad som ligger i ena änden av Unter den Linden vid Pariser Platz. Porten uppfördes i slutet av 1700-talet med antiken Athen som förebild. Det blev en stadsport och en markering vart Unter den Linden började som var en gata som ledde till slottet som tyvärr inte finns kvar. Porten var en del av dåtidens stadsmur. Berlinmuren byggdes på båda sidor av muren och gjorde den onåbar under tiden som muren fanns kvar. Idag har det byggts flera ambassadbyggnader på båda sidor om porten vid Unter den Linden. Ta gärna en sväng hit även på kvällen för att knäppa några fina foton när porten är belyst.


Brandenburger Tor som var posrten till Unter den Linden som ledde till slottet. 

Unter den Linden
Denna trädkantade fantastisk breda boulevard som under flera år låg i Östberlin. Precis som namnet säger så kantas hela gatan av lindar som blommar under frösommaren och sprider en ljuvlig doft. Den breda gatan var från början en kunglig ridväg som ledde till slottet. Utmed Unter den Linden så står de kända byggnaderna tätt. Vandra upp och ner och du kommer att passera Historiska museet, den mäktiga katedralen, en av Tyskland vackrastebyggnader – nationaloperan samt flera palats. Gatan kantas också av flera uteserveringar där man kan slå sig ner för att ta en ök eller en kopp kaffe och vila fötterna. Här finns också flera souvenirbutiker.


Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche står kvar som ett minne från kriget.

Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche
Kyrkan som uppfördes till minnet av kejsar Vilhelm 1 1895 hittar du på den kända shoppinggatan Kursfürstendamm. Den förstördes under bombningar i Berlin 1943. Som ett minne av detta så lät man kyrkan stå kvar utan att renovera. Intill har man byggt ett sexkantigt klocktorn som är placerat där det gamla mittskeppet stod. Det är bara kykans torn som står kvar. Från början var detta 113 meter meter men är idag endast 63 meter högt. Det kostar inget att gå in i kyrkan och därinne kan du bl a se på fina mosaiker som finns kvar.


Reichstag är en av de mest populära sevärdheterna i Berlin.

Reichstag
Tillsammans med Brandenburger Tor så är Riksdagshuset ett av de mest kända i Berlin. Det byggdes i slutet av 1800-talet som en symbol av tyska rikets makt. Det har blivit förstört av både brand och bombningar men har uppförts och moderniserats och används även idag som parlamentsbyggnad. Riksdagshuset brukar vara poopulärt att gå in i, framförallt för dess kupol där du får en fin utsikt över Berlin. Det kan vara kö så var ute i god tid eller beställ biljetter på nätet. Inne på Riksdagshuset finns en exklusiv men populär restaurang, Käfer.

4 Responses to Berlin – sevärdheter
 1. Agneta Eriksson Svara

  Numera måste man ha anmält i förväg om man vill besöka riksdagshuset. Intressant i Berlin just nu är också planerna på att bygga upp det gamla slottet igen – en informerande utställning finns i den s.k. Humboldtboxen mittemot domkyrkan. Personligen gillar jag Hackescher Markt/Hackescher Hof med stort utbud av restauranger/caféer som Oxymoron där man kan sitta länge med ett glas vin/en kopp kaffe och bara titta på folk. Literaturhaus med restaurang och trädgårdscafé på Fasanenstrasse är en annan favorit. På Fasanenstrasse ligger också sevärda Käthe Kollwitz-museet.

  • Hallin Svara

   Agneta Eriksson: TACK snälla för dina alltid lika bra tips! Jag tar med dem när jag skriver vidare om Berlin!

 2. Linus Svara

  Passar på att lämna in mina tips. Några av dom är väl ganska uppenbara men ändå.

  – Berliner Fernsehturm, TV-tornet. Lysande utsikt över östra Berlin och Tiergarten. Räkna med 30-60 min väntan.

  – Berlin Zoo. Perfekt på sommaren då det finns mycket att se. Gärna tillsammans med Zoo Aquarium som ligger i anslutning

  – Besök några av alla Biergarten som är öppna under sommare. T.ex Prater Garten i Prenzlauer Berg

  – Åk några av alla båtcruisingar som finns. Rekommenderar city night cruising runt hela Berlin. Tar 3a 3 timmar och är väldigt prisvärt. Man får dessutom massor av tips på strandbarer som ligger utmed Spree. Neonbarer, parasoll och riktig strandsand från Östersjön. Avgår från t.ex Jannowitzbrücke‎.

  – Utforska det underjordiska Berlin. Häng med på guidade turer bland, skyddsrum, bunkrar och flykttunnlar från Berlinmurens tid. http://berliner-unterwelten.de/tour-m.675.1.html

  Det var några av mina tips 🙂

  • Hallin Svara

   Linus: TACK snälla för dina tips. Jag använder dem vartefter här i bloggen!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.